Hlavní obsah

Přichází Chvíle pravdy

Foto: studiodva.cz

Dagmar Havlová a Petr KostkaFoto: studiodva.cz

Reklama

Prkna Švandova divadla na Smíchově hostí novou divadelní hru o stárnoucím profesorovi (Petr Kostka) a jeho nové hospodyni (Dagmar Havlová-Veškrnová). Tento herecký duet rozhodně stojí za zhlédnutí.

Článek

Představení Chvíle pravdy od amerického dramatika Israela Horovitze se ladně přemístilo z Divadla na Vinohradech a novou scénu našlo ve Švandově divadle. Dagmar Havlová-Veškrnová se právě tímto představením vrátila na divadelní prkna, a to po dlouhé, 11leté herecké odmlce.

Stárnoucí profesor hudby a angličtiny Jacob Brackich (Petr Kostka) je mužem pevných zásad a estetických norem. V domě žije sám a začíná cítit, že už se o vše nedokáže postarat. Podá si tedy inzerát na novou hospodyni. A tak se do jeho domu dostává energická Kathleen Hoganová (Dagmar Havlová-Veškrnová).

Foto: Viktor Kronbauer

Nová hospodyně si nenechá všechno líbitFoto: Viktor Kronbauer

Ta si servítky jen tak nebere. A jelikož ve svých školních letech profesora Brackiche ze srdce nenáviděla, rozhodne se mu podzim života pěkně znepříjemnit. Dělá mu jen naschvály a ve volných chvílích mu ještě k tomu nadává. Využívá tak i jeho velkého handicapu, profesor velmi špatně slyší.

Jedno překvapení můžeme odhalit už nyní. Profesor Brackich hluchotu pouze předstírá a prostořekost, kterou je Kathleen obdařena, nakonec možná i potrestá. Nakonec však přijdou i jiná odhalení. Kathleen má totiž s profesorem společného víc, než by se původně zdálo...

Americký dramatik a scenárista Israel Horovitz napsal svou první hru v 17 letech a za svůj život má na svém kontě více než 50 divadelních her, které byly přeloženy do více než 30 jazyků a hrány po celém světě. Ve Francii dokonce patří k nejhranějším americkým divadelním autorům. Byl oceněn na festivalu v Cannes za scénář k filmu Sunshine (1999).

Foto: Viktor Kronbauer

Chvíle vyznání - chvíle pravdyFoto: Viktor Kronbauer

Israel Horovitz: Chvíle pravdy Režie: Ladislav Smoček Hrají: Petr Kostka, Dagmar Havlová-Veškrnová Nejbližší představení: 25. 1. 2009 od 15.00 a 19.00 studiodva.cz

Reklama

Související témata:

Načítám