Hlavní obsah

Naučte se konečně cizí jazyk i vy!

Foto: thinkstock

Podle odborníků se jeden cizí jazyk může naučit každý!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že se ani po letech nedovedete pořádně domluvit anglicky, německy či třeba španělsky? Nerozumíte zahraničním filmům? Jestli se už nikdy nechcete na dovolené domlouvat rukama nohama, přečtěte si naše rady a tipy, jak se konečně cizí jazyk pořádně naučit.

Článek

Možná to znáte taky. Cizí jazyk se učíte od páté třídy, odmaturovali jste z něj, ale když vás přepadne turista, ztěžka ze sebe dostanete srozumitelnou větu. Na dovolené si v restauraci objednáváte zabodáváním prstu do jídelního lístku. U filmů v původním znění hypnotizujete české titulky. Možná jste se už smířili s tím, že cizí jazyky nejsou pro vás, že na ně nemáte talent. Omyl. Ten byste podle odborníků potřebovali, kdybyste se rozhodli pro dráhu polyglota, který mluví desítkami jazyků. Naučit se jeden jediný cizí jazyk prý zvládne každý. Takže i vy. Jen musíte vědět, jak na to.

Zázračné metody nefungují

Žádný zázračný trychtýř, který vám angličtinu nebo němčinu nalije do hlavy, neexistuje. Budete se muset učit – několikrát týdně, a pokroky uvidíte po měsících. Je jen na vás, jestli si zvolíte jazykovou školu, najdete si soukromého učitele nebo se budete učit sami. Každému vyhovuje něco jiného a svou roli hrají i finance. Nejdražší jsou soukromí lektoři, v menším městě zaplatíte za hodinu s ním 200 korun, v Praze to bývá 300 korun a víc. Výhodou je, že za vámi přijede, přizpůsobí se časem.

V jazykových kurzech bude na hodině studentů víc. Můžete si vybrat intenzivní variantu v trvání několika dní či semestrální. Ceny jsou v řádech stovek až tisíců, občas se dá pořídit kurz výhodně na slevovém serveru. Navíc existují i školy, které nabízejí vyučování on-line, tudíž se učíte v klidu doma, kdy chcete. „Naučit se jazyk jde i jako samouk, ale ani sebelepší učebnice nenahradí interakci s lektorem, nezodpoví vám dotazy ohledně gramatiky, neopraví vám špatnou výslovnost a chyby v gramatice,“ říká metodička Iveta Plachá z jazykové agentury Skřivánek.

Kamarád na dopisování a další tipy

Jestli chcete ušetřit nebo víte, že do kurzu byste došli dvakrát a vzdali byste to, učte se sami. Slušnou učebnici pořídíte za cenu okolo 500 korun. Raději sáhněte po takové, která je psaná v daném jazyce – nebude vás rozptylovat čeština.

Foto: thinkstock

Zvolíte skupinové hodiny, nebo raději soukromou výuku s lektorem?Foto: thinkstock

Aby to mělo smysl, musíte se studiu věnovat několikrát týdně. Pokud nehodláte skládat státní zkoušku z jazyka, nemusíte znát gramatiku až tak do hloubky. Víc se vám budou hodit slovíčka a fráze. Výbornou věcí jsou frekvenční slovníky. Najdete v nich nejvíc používaná slova – když se je naučíte, ovládáte až 90 % slovní zásoby daného jazyka. Je fajn, když si nová slova vybíráte podle témat, která vás zajímají.

„Slovíčka se učte rovnou ve větách, líp si je zapamatujete,“ přidává tip učitelka Veronika Švehlová, která přidává historku, jak její známý denně dojížděl padesát kilometrů do práce, napsal si na ruku deset slovíček a za cestu tam a zpátky je dokonale uměl. Pozor! Do hodiny po učení člověk zapomíná skoro půlku věcí, takže je potřeba vše opakovat.

Není to ale jen biflování, to by vás učení přestalo rychle bavit. S cizím jazykem byste měli přijít do styku každý den, aby se vám dostal pod kůži. Takže si najděte kamarádku na e-mailové dopisování, stačí zadat do vyhledávače Seznamu heslo „pen friends“, a vyskáčou vám odkazy, kde najdete zájemce o psaní z celého světa. Nebo chatujte.

Sledujte seriály, filmy, a hlavně talk show (tam odposloucháte hodně frází a obratů) v původním znění, překládejte si písničky, projíždějte stránky zahraničních časopisů a novin, čtěte blogy. Slovíčka, která neznáte, hledejte ve slovníku a vypisujte – líp si je tak zapamatujete. Zkuste si sami pro sebe v duchu říkat, co jste ten den prožili. Samouci většinou zvládají v cizí řeči psaní a čtení, ale mluvení jim dělá problém.

Domluvte se s kamarádkou či partnerem, že spolu čas od času budete mluvit jen anglicky či německy. Nebo vyrazte do podniku, kam chodí cizinci, a družte se. Navíc se po jedné nebo dvou dvojkách vína zbavíte strachu, že se ztrapníte, a jazyk se vám rozváže. A jestli máte tu možnost, nejlepší je na pár týdnů v roce vycestovat do zahraničí na jazykový kurz. Jeďte sami, bez partnera a kamarádů, a to by bylo, abyste se za tři týdny v cizí zemi nerozmluvili!

Tak co, není letošní léto ideální na to, abyste začali pilovat cizí jazyk?

Reklama

Načítám