Hlavní obsah

Luxfery se vrací!

Foto: luxfery.cz

Stěny ze skleněných tvárnic mohou být i zaoblenéFoto: luxfery.cz

Reklama

Luxfery hojně používané v období první republiky zvláště při stavbě funkcionalistických objektů, přišly v průběhu druhé poloviny dvacátého století o svoji dobrou pověst. Zavinilo to především jejich nevhodné využívání.

Článek

V současnosti však zažívají skleněné tvárnice svůj „comeback", a to jak v exteriérech, tak interiérech.

Co jsou luxfery?

Jde o tvárnice vyrobené ze dvou skleněných částí stejných rozměrů. V Česku, které je jedním z největších výrobců i vývozců luxfer na světě, zahrnuje jejich nabídka bohatou paletu tvárnic nejrůznějších rozměrů, tvarů, barev, povrchů i způsobů instalace.

Kde je jejich místo

Využití luxfer se odvíjí od jejich vlastností. K těm nejcennějším patří především velmi dobrá tepelná a zvuková izolace, schopnost propouštět světlo, ale zároveň zajišťovat někdy žádoucí soukromí. Díky těmto vlastnostem se využívají například k oddělení koupelny od vstupní chodby nebo kuchyně, v samotné hygienické místnosti pak k separaci toalety od ostatního prostoru. Stále častěji se luxfery rovněž využívají k vyzdění barového pultu. V těchto rolích interiér odlehčují, vnášejí do něho světlo.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Luxfery dodají interiéru osobitý stylFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Staronovou rolí luxfer je jejich uplatnění ve vodorovných pochozích nebo nepochozích plochách. Velmi zajímavé jsou v kombinaci s kovem, v roli schodišťových podest a galerií, na kterých působí zajímavě i v roli zábradlí. Při venkovním využití jsou materiálem, z něhož se v současnosti staví celé stěny, především u komerčních budov. Luxfery jsou ale využívány i na zahradách - při stavbě jezírek, venkovního posezení, plotů...

Jak se používají

Na trhu dnes najdeme luxfery nejrůznějších rozměrů, přičemž základní je 19x19x8 centimetrů. Také u tvarů máme z čeho vybírat - k těm zajímavějším patří například skleněné tvárnice ve tvaru trojúhelníku.

Ještě větší rozmanitostí se vyznačuje barevné provedení a povrch luxfer. Vyrábějí se jak čiré, tak v různých barevných odstínech, které vyniknou zvláště při umělém osvětlení.

Liší se i povrchy - mohou být nejen hladké, ale i matné, pískované, případně s plastickým vzorem.

Volba barvy a povrchu vychází z použití luxfer. Například čiré hladké luxfery propouštějí až sto procent světla, matné pouze o 10 procent méně, ale stejně jako tvarovaný povrch zajišťují maximální soukromí. Jsou proto vhodné například na stavbu příček.

Foto: luxfery.net

Luxfery působí i jako zajímavý fasádní prvekFoto: luxfery.net

Stavíme z luxfer

Z luxfer se staví několika způsoby, z nichž každý má svá pro i proti. Na klasický - mokrý způsob výstavby - bychom si v každém případě měli pozvat odborníka. Současný trh nabízí i hotové prefabrikované panely, kdy jsou tvárnice na zakázku vyzděné v určité velikosti do betonové směsi. Nevýhodou je značně namáhavá manipulace s těmito prefabrikáty i jejich komplikované spojování, pokud je třeba. Stále častěji se luxfery spojují pomocí flexibilního lepidla, betonových či hliníkových rámečků, což zvládnou i někteří šikovní domácí kutilové.

Výsledek stojí za to

Každý, kdo se zhlédl v luxferách, měl by s nimi počítat již v projektu. Důvodem je především vysoká hmotnost tohoto materiálu. Metr čtvereční stěny z luxfer má hmotnost 80 až 85 kilogramů a takovou tíhu konstrukce zvláště některých starších domů neunese. Jinak příčku z luxfer lze postavit i na hotovou podlahu, s výjimkou plovoucích.

A ještě s jednou nevýhodou je třeba u luxfer počítat: Je to jejich značně vysoká cena. Cena jedné skleněné cihly v klasickém formátu se pohybuje přibližně od 50 od 250 korun. Útěchou nám ale může být, že výsledek stojí za to.

Reklama

Související témata:

Načítám