Hlavní obsah

Návštěva v domě, kde kuchyň zařizoval muž

Foto: bahal

Pasivní dům v zeleni má červenou fasádu. Majitelka po ní prý vždy toužilaFoto: bahal

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěný domek s rovnou střechou, který bude hotový za tři měsíce – takový byl sen majitelů o budoucím bydlení. Stěhovali se až po roce a střechu mají šikmou. Přesto jsou spokojeni. A moc!

Článek

Bude to snadná cesta k vlastnímu bydlení – to si jistě mysleli manželé, když si domů nosili katalogy typových domů, v nichž hledali dřevostavbu s rovnou střechou. Jenže vše bylo jinak. Vybrali si pasivní dům s ocelovou kostrou, pak bojovali se stavebním úřadem, a když podepisovali smlouvu o stavbě, udeřily silné deště. Proto majitelka upustila od rovné střechy a mají šikmou. Ale rodina nyní nelituje.

Když kuchyň zařizuje muž…

Dům jménem Kleopatra pro manželský pár s dcerou má dispozice 4 + kk a podlahová plocha činí 119 metrů čtverečních. I když jde o typový dům, zařízení vnitřního prostoru bylo zcela na majitelích. A o interiérech rozhodovala – jak jinak – žena. Ta si prý vždycky přála takové bydlení, jehož údržba bude co nejméně náročná. Proto nikde nenajdete koberce, ale dlažbu. Nejenže péče o ni je mnohem jednodušší, ale také dovolila položit všude podlahové topení, které je podle majitelů velmi příjemné.

Foto: bahal

Dvířka kuchyně jsou v černém lesklém provedení, zajímavě je doplňuje červená mozaikaFoto: bahal

Většinu přízemí tvoří jedna místnost a slouží jako obývák, jídelna i kuchyň. Ačkoli se tvrdí, že bílá barva je vhodná hlavně do malých bytů, sluší i velkým a prosvětleným interiérům.

Foto: bahal

Zatímco většina lidí má ve spodních skříňkách troubu, tady si plavou rybky v akváriuFoto: bahal

Foto: bahal

Čidla hlídají teplotu v domě, jakmile přesáhne 24 stupňů, stáhnou se předokenní roletyFoto: bahal

Díky bílým stěnám a bílé sedací soupravě působí obývací pokoj čistým a elegantním dojmem. Že je také místem rodinných obědů, o tom svědčí velký prosklený jídelní stůl se šesti židlemi v provedení tmavé dřevo. To tvoří zajímavý kontrast vůči bílé. Ještě patrnější je tento rozdíl mezi obývákem a kuchyňskou linkou. Ta má černá dvířka v provedení vysoký lesk, doplňuje ji výrazná italská červená mozaika, kterou je obložená celá stěna kolem oken.

Foto: bahal

Obývacímu pokoji vládne bílá barva, která vytváří zajímavý kontrast s černou kuchyníFoto: bahal

A nejen černý lesk je to, na co vám v kuchyni padnou oči jako první. Zatímco jiní přemýšlejí, jak by část, která má sloužit jako přechod mezi tímto a obývacím pokojem, využili třeba k vytvoření domácího baru, zde bylo od začátku jasno. „Vestavěné akvárium v kuchyni byl manželův sen. Já mám kvůli tomu méně úložného prostoru, takže například troubu musíme mít zavěšenou na zdi,“ říká majitelka.

Foto: bahal

V celém domě je položená dlažba a pod ní podlahové topeníFoto: bahal

Největší pokoj dostala dcera

Po schodech v dekoru třešňového dřeva se dostanete do prvního patra, kde se nacházejí tři ložnice. Největší pokoj s plochou dvacet metrů slouží dceři. Ta v něm nezapře své zájmy – lásku k tanci a návrhářství spojuje krejčovská panna oděná do společenských šatů. Nejmenší naopak je ložnice rodičů. Pro třetí rodina využití ještě hledá. „Měl být romantický, ale protože máme malého vnoučka, kterého často hlídáme, nejspíš se z něj stane dětský,“ prozrazuje majitelka.

Foto: bahal

Po schodišti se dostanete do vyššího patra, kde má rodina k dispozici další tři pokojeFoto: bahal

Foto: bahal

Krejčovská pana v dívčím pokoji ukazuje, o co se zajímá dcera – je to móda a tanecFoto: bahal

V přízemí se pak nachází technická místnost, která skrývá další tajemství tohoto domu. Jde totiž o pasivní dům, což obnáší nejen kvalitní izolaci celého obvodového pláště, ale součástí je i rekuperační jednotka, která se stará o neustálý přísun čerstvého, nikoli ale ledového vzduchu, což snižuje náklady na topení. To zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-vzduch.

Foto: bahal

V domě jsou dvě koupelny, tuhle si zařizoval majitelFoto: bahal

Foto: bahal

Dámy daly přednost jiné barvě, zalíbila se jim oranžováFoto: bahal

Foto: bahal

Součástí domu je i uzavřená garáž vedle hlavního vstupuFoto: bahal

Co se vám líbí více: vzhled domu, nebo nízké náklady na jeho provoz?

Reklama

Načítám