Hlavní obsah

Nealko pivo? Je lepší než limonáda, ale nehodí se pro děti

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nealkoholické pivo jen z nouze ctnost pro ty, kteří mají rádi pivo, ale musí za volant? Nebo jde spíš o lepší limonádu, kterou může kdokoli? Máme pro vás pár plusů i minusů konzumace tohoto oblíbeného nápoje.

Článek

Zvlášť v létě přijde vychlazené pivo k chuti, ale co když budete řídit auto nebo pojedete na kole a alkohol si dát nemůžete? Stále oblíbenější variantou je právě nealko pivo, ať bez příchuti, nebo ochucené. Kdo si ho může dát s klidem a kdo by měl být opatrný?

Nealko pivo, nebo limonádu?

Nealko pivo, nebo limonáda je většinou dilema těch, kteří si nemohou dát nic s alkoholem. Co mluví pro pivo? „Nealkoholické pivo je svým složením vlastně iontový nápoj obsahující na dva tisíce biologicky aktivních látek. Nejznámější jsou asi vitaminy skupiny B, které pomáhají získat energii a jsou důležité pro nervový systém. Jsou v něm i bílkoviny, ale také sacharidy. Těch je ale v porovnání se sladkými limonádami mnohem menší množství,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá z projektu Vím, co jím.

Při dietě opatrně

I když je nealko pivo z hlediska obsahu energie lepší volbou, rozhodně to není dietní nápoj, ačkoli v porovnání s alkoholickým pivem to vychází mnohem lépe. V půllitru je průměrně 400 kJ, v ochuceném pak 523 kJ. Jen pro srovnání – klasické 12° pivo obsahuje 875 kJ, 10° pivo pak 775 kJ. Navíc konzumace piva kvůli obsahu chmele a sladu podporuje chuť k jídlu.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Pokud držíte dietu, měli byste sledovat energetickou hodnotu nápojů, tedy i pivaFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Pozor na alkohol v nealku

Nealko pivo se vyrábí buď omezováním tvorby alkoholu při výrobě, nebo odstraněním ethanolu z běžného piva. „Výroba je složitá, ať už kvůli potřebě maximální čistoty, nebo kvůli pasteraci hotového piva, která minimalizuje riziko dokvašování, což by vedlo k tvorbě alkoholu,“ říká sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Nicméně, pozor. V České republice se může jako nealkoholické pivo označit takové, které obsahuje do 0,5 % ethanolu, nemusí být tedy nealkoholické stoprocentně. A i tak malou dávku by měli uvážit lidé užívající léky, které se s alkoholem nesnáší, nebo vyléčení alkoholici. Zvlášť, pokud vědí, že nezůstanou u jednoho. „Chuťové buňky nerozlišují, jestli jde o nealko nebo alko pivo. Jde o pivo. A pak se může stát, že jednou nebude nealkoholické po ruce a abstinence vezme během okamžiku za své,“ varuje dietoložka.

Bát se jich nemusí řidiči. „I nealkoholická piva do 0,5 % alkoholu jsou dle legislativy nealkoholickými nápoji a máme studie, které jasně dokazují, že po nich řidiči nenafoukají. Stejně tak mohou lidé s těmito nealko pivy jezdit na kole, sportovat a být jakkoliv aktivní,“ vysvětluje Lenka Straková.

Není vhodné pro děti

Někteří lidé vnímají nealkoholické pivo jako druh limonády a občas ho nabídnou i dětem. Odborníci to ale nedoporučují. Děti si pak budou pamatovat, že pít pivo je v pořádku, už nemusí rozlišovat to klasické od nealka a můžete jim zadělat na problém. Stejně jako u dospělých, měla by být základem pitného režimu čistá voda, pak ovocné nebo bylinkové čaje a následně ředěné ovocné džusy a minerálka.

Jaké pivo si dát?

Nealkoholické pivo je velmi oblíbeným nápojem, takže není divu, že na trhu jich najdete spoustu značek a variant. Stačí si vybrat podle chuti, ale vyplatí se podívat i na obsaženou energii a obsah alkoholu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zlatopramen Radler grapefruit & rozmarýn, 0,5 l, 144 kJ/100 ml, 0 % alkoholu. V Tesco online za 14 Kč. Cool Grep, 0,5 l, 87 kJ/100 ml, 0,0 % alkoholu, v Kauflandu za 12 Kč. Rastinger, míchaný nápoj z nealkoholického piva a citronové limonády, 0,5 l, 158 kJ/100 ml, 0 % alkoholu, v Tesco za 13 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Birell nealkoholické světlé pivo, 0,5 l, 88 kJ/100 ml, 0,49 % alkoholu, v e-shopu Košík za 20 Kč. Bernard S čistou hlavou Jantar, nealkoholické polotmavé pivo, 0,5 l, 80 kJ/100 ml, 0,5 % alkoholu, v e-shopu Bernard za 17 Kč. Proud Proovan Nealko IPA, 0,5 l, 113 kJ/100 ml, 0,5 % alkoholu, v e-shopu Rohlík za 100 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám