Hlavní obsah

Krkonoše, Krušné i Beskydy aneb Kam za skvělými minipivovary

Foto: Hober Gutierrez, Shutterstock.com

Foto: Hober Gutierrez, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta není cíl. Cíl je cíl. No dobře, pokud se jedná o hory, i cesta k vrcholu bude jistě naplňujícím zážitkem, ale uznejte, že když vás na závěr výletu kromě dechberoucího výhledu čeká i studené orosené pivo, půjde se hned o fous lépe. Připravila jsem pro vás ochutnávku 3 pivních stezek v našich krásných horách.

Článek

Spojte příjemné s příjemným a směřujte své horské toulky do minipivovarů, které u nás rostou jako houby po dešti. Můžete to brát jako podporu lokální ekonomiky i inspiraci k výletům do míst, kam byste se jinak třeba nepodívali. Možnosti na trasy vám přinesou jak oficiální pivní stezky toho kterého kraje, tak aplikace typu Pivovary (Brewee), kde si v aktualizované mapě můžete vždy zkontrolovat, jestli náhodou nemáte nějaký ten minipivovar po cestě.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

1. Krkonoše a pivní stezky

Asi nejpropracovanější systém mají pivovarníci z našeho nejvyššího pohoří. Každý rok připravují novou trasu, krásné výhledy a skvělá piva ale zůstávají vždy. Letos tato 30 km dlouhá cesta spojí 5 pivovarů, kde za každé vypité pivo dostanete razítko a při ochutnání všech pěti malý dárek. Těšte se na pivovary Hendrych, Krkonošský medvěd, Trautenberk, Pecký pivovar s jejich pivem Sněžka a pivo z Friesových bud. Pro aktuality sledujte facebookovou stránku Krkonošská pivní stezka.

Foto: Dudarev Mikhail, Shutterstock.com

Spojte příjemné s příjemným a po túře se odměňte pivem z místní produkceFoto: Dudarev Mikhail, Shutterstock.com

Trasy: Prohlédněte si mapu cesty přes Sněžku (kterou si můžete protáhnout do dalšího pivovaru s božskými pivními lázněmi na Luční boudě) nebo alternativu mimo naši nejvyšší horu. Obě startují v Horní Malé Úpě, kam jezdí i autobus, a končí před Vrchlabím, odkud se zase můžete dostat vlakem. Pokud se chystáte absolvovat cestu celou, doporučujeme si předem zajistit ubytování. Mimo stezku, ale rozhodně ne mimo zájem, pak stojí harrachovský pivovar Novosad a syn. Provoz je spojený s fungující sklárnou, kam můžete na exkurzi (nebo se jen kochat prací šikovných sklářů s oroseným půllitrem na terase restaurace).

Foto: Petr Ticháček

Pivovary s těmi nejlepšími výhledy najdete hlavně v KrkonošíchFoto: Petr Ticháček

2. Krušnohorská pivní stezka

Podstatně delší (a dokonce přeshraniční) je Krušnohorská pivní stezka – spojuje totiž hned 17 pivovarů na české i německé straně Krušných hor. Když navštívíte 10 z nich, čeká na vás originální půllitr. Tisíciletá tradice v pěstování chmele a vaření piva je nejvíce patrná v Žatci, kde najdete i místo s krásným názvem Chrám chmele a piva. Pomodlit se můžete u netradičního Chmelového oltáře a také se v tomto areálu bývalých chmelařských skladů dozvíte vše o pivní tradici regionu (prohlídka je spojená s hledáním pokladu). Pokocháte se Chmelovým orlojem a samozřejmě ochutnáte místní pivo. V Žatci najdete hned 2 další pivovary a z celé stezky určitě nevynechejte rodinný pivovar Zichovec.

Foto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Jestli se dá nějaké místo označit za město chmele a piva, je to ŽatecFoto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Trasy: Kompletní seznam zapojených pivovarů a mapku najdete na facebookové stránce Krušnohorské pivní stezky. Za zmínku stojí i Královská cesta chmele a piva, která spojuje 6 turistických cílů regionu (Královský pivovar Krušovice, Chrám chmele a piva v Žatci, Chmelařské muzeum, Muzeum Homolupulů, zámek Stekník a pivovar v Žatci. Protáhnout si ji můžete o naučnou stezku Cestou chmele, která vede kolem zámku Stekník a podél řeky Ohře. Pokud se nebojíte kilometrů, dejte si krásnou 23 km dlouhou túru po mikropivovarech Ryžovna, Červený vlk na Božím Daru a Rudohor v Ostrově nad Ohří, odkud se dá dobře dostat vlakem i busem.

Foto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

Procházky po chmelnicích můžou být stejně romantické jako vinařské stezkyFoto: Vaclav Mach, Shutterstock.com

3. Beskydy a pivní stezky i lázně

Na jižní Moravu se sice jezdí spíš za vínem, ale ta severní je hotovým rájem pivařů. Beskydská pivní stezka spojuje na 220 km místní malebné krajiny celkem 14 minipivovarů a jako bonus si dejte prohlídku pivovaru Radegast v Nošovicích u Frýdku-Místku. Pokud jste spíše na tu pivní než výkonnostní stránku turistiky, využijte jednu z mnoha beskydských půjčoven elektrokol se širokou sítí nabíjecích stanic. Pak ale prosím nechte ochutnávky až na závěr výletu!

Foto: Petr Konecny, Shutterstock.com

Krásné výhledy, řízná piva a pivní lázně, co víc si přát?Foto: Petr Konecny, Shutterstock.com

Trasy: Kromě jednotlivých pivovarů byste alespoň symbolicky neměli vynechat návštěvu majestátní sochy boha Radegasta mezi Pustevnami a Radhoštěm. Cestu nahoru na Pustevny si můžete zkrátit lanovkou, ale dolu už se vydejte pěšky  nebo na koloběžce. Tu můžete vrátit v Trojanovicích, Prostřední Bečvě nebo až v Rožnově, což čítá krásných 21 km sjezdu. V Rožnově vás pak čeká jak pivovar, tak vyhlášené pivní lázně, kde si můžete po náročném degustování trochu odpočinout. Kombinaci minipivovaru a pivních lázních nejdete také ve Štramberku  (ano, správně čekáte Štramberské uši). A pokud jste ještě nebyli na nejvyšší hoře tohoto moravského masivu, lákadlem by mohlo být, že jen 8 km pod Lysou horou leží v Ostravici Beskydský pivovárek s obří zahrádkou a dobrotami z vlastní sýrárny.

Foto: Pivovar Radegast

Radegast, jeden z našich nejmodernějších pivovarů, leží v podhůří BeskydFoto: Pivovar Radegast

Pokud spíš než pro sebe nebo partnera vymýšlíte tipy na výlety s dětmi, prostudujte 8 nejlepších míst v Čechách, kde to bude bavit vás i děti  a vyhlášené zoo & zookoutky!

Reklama

Načítám