Hlavní obsah

Co (ne)pít v létě? Pozor na nápoje, které tělo dehydrují

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Pitný režim je v létě, kdy je horko a víc se potíte, lepší navýšit. Pokud jste také fyzicky aktivnější a pohybujete se venku, láhev s pitím byste měli mít při ruce neustále. Ne všechny nápoje ale tělo skutečně hydratují.

Článek

V létě se s chutí napijte obyčejné či lehce mineralizované vody. V oblibě je také kokosová voda, kterou oceňují i sportovci. Na některé tekutiny ale pozor, možná zaženou na chvíli žízeň, v organismu však nastartují zvýšené odvodňování.

Pijete málo?

Denní příjem tekutin je značně individuální. Na 10 kg tělesné hmotnosti byste měli vypít 3 až 4 dcl vody, pro sedmdesátikilového člověka to představuje 2,1 až 2,8 litrů. „Množství je třeba přizpůsobit tomu, jak moc se potíte, co děláte, v jakém se pohybujete prostředí. Dobrým indikátorem může být barva moči,“ prozrazuje praktická lékařka Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7. Při dehydrataci je moč tmavá, při dobré hydrataci světlá.

Dehydratace se navíc projevuje až s určitým odstupem. Mnoho lidí přitom doplňuje tekutiny až ve chvíli, kdy dostane žízeň. „Pocit žízně běžně cítíte při ztrátě tekutin kolem 2 %, a to už vaše tělo trpí. Zejména malé děti a senioři často zapomínají pít,” upozorňuje lékařka.

Varují otoky, nikoli žízeň

Ačkoli v extrémním případě člověk vydrží bez vody i několik dní, je to pro tělo obrovská zátěž a jako první selhávají játra. Organismus volá o pomoc celou řadou signálů, například únavou, závratěmi, bolestmi hlavy, nesoustředěním, zrychleným tepem a sníženým močením.

„Váš organismus potřebuje vodu, aby se mohl zbavovat nečistot a toxických látek. Při jejím nedostatku ji začne zadržovat a s ní i nevyloučené toxiny, jež poté ukládá do tukových tkání. Vy se pak cítíte napuchle, unaveně a bez energie,“ vysvětluje výživová specialistka Martina Dvořáková. Právě otoky by vás tak měly varovat, že je s vaším pitným režimem něco špatně.

Foto: Danila Shtantsov, Shutterstock.com

Pokud je perlivá voda ochucená, škodí i zubní sklovině. Proto dávejte přednost obyčejné čisté voděFoto: Danila Shtantsov, Shutterstock.com

Pozor na bublinky

Odpusťte si umělé sycení vody z vodovodu či kupované a pijte raději vody neperlivé. „Bublinky oxidu uhličitého v sycených nápojích mohou způsobovat pocity plnosti a nadýmání, u citlivějších osob může dojít k mírnému podráždění žaludku nebo zhoršení žaludečního refluxu,“ vysvětluje MUDr. Sobotková.

Perlivé vody mohou zvyšovat krevní tlak, vedou k překyselování organismu a zatěžují ledviny, které ve zvýšené míře vylučují vodu a s ní i důležité minerály. Pokud vám čistá voda nejede, ochuťte ji bylinkami nebo kouskem ovoce.

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

O kávě je známo, že odvodňuje, proto si k ní automaticky dávejte sklenici čisté vodyFoto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Na které nápoje pozor?

  • Kolové nápoje, limonády a džusy - obsahují přemíru cukru, což nejen zvyšuje kalorický příjem, ale vyvolávají také falešný pocit žízně, sucho v ústech a přetěžují ledviny.
  • Vymačkané šťávy - dvě kila pomerančů na posezení nesníte, zato šťávu z téhož množství dokážete vypít snadno. To zvyšuje kalorický příjem a může dráždit trávení. Dejte přednost ovoci i zelenině v celku, v létě ideálně vodnatým druhům, jako jsou melouny, meruňky, rajčata, okurky, jahody nebo citrusy.
  • Černý čaj a káva - kvůli obsahu kofeinu, který dehydruje, volte raději slabý zelený čaj a prostřídejte s bylinnými čaji.
  • Minerálky - pijte slabě mineralizované, druhy střídejte, ať tělo nepřetěžujete vyšším množstvím určitého minerálu. I tak si ale denně dopřejte maximálně půl litru.
  • Alkohol - působí na hormon, který má za úkol regulovat stav vody v organismu. Alkohol ho zmate a on vydá ledvinám chybnou informaci, aby se začaly zbavovat přebytečných tekutin. I proto vás ráno bolí hlava a máte nepříjemný pocit sucha v ústech.

Ledové osvěžení

Dáváte-li v parných dnech přednost ledově vychlazeným nápojům, měli byste vědět, že i ty představují pro organismus větší zátěž. Jakoukoliv tekutinu totiž musí ohřát na tělesnou teplotu, aby ji zvládl zpracovat a mohl poslat dál do zažívacího a krevního oběhu. Zejména po ránu, kdy není tělo nastartované, sklenka studené vody hydrataci spíše zpomalí a tělo vyčerpá. Dejte proto přednost nápojům o teplotě lidského těla.

Škodí nedostatečný pitný režim, ale i když to s tekutinami přeháníte.

Reklama

Načítám