Hlavní obsah

Ty nejlepší jednohubky k fandění! V hlavní roli slanina, pivo a párky

Foto: Greta Blumajerová

Co si budeme namlouvat, jsou chvíle, kdy si právě za takovéto chuťovky vysloužíte nejvíce ovací...

Každá správná hospodyňka ví, že zítra začíná hokejový šampionát, a to znamená jediné: většina mužského osazenstva zmizí buď v hospodě, nebo doma před TV. A u toho je vždy potřeba doplňovat energii!

Článek

Pokud chcete, aby vaši muži zůstali během hokejového mistrovství světa doma, nezbývá vám než k televizi připravit i nějaké to pořádně chlapácké občerstvení! Takové fandění totiž vyžaduje nejen pivní (pardon, chci říct pitný) režim, ale i průběžné doplňování energie vydané současným zastáváním postu trenéra, herního teoretika i sportovního komentátora v jedné osobě.

K tomu se výborně osvědčily cibulové kroužky v pivním těstíčku, glazované párečky a slaninovo-sýrové jednohubky. Upozorňuji ale, že kromě titulu hostitelky roku si pravděpodobně vysloužíte i obývák zaplněný po zbytek šampionátu hladovými fanoušky…

Cibulové kroužky v pivním těstíčku

Potřebujete: hrnek hladké mouky, hrnek světlého piva, sůl, pepř, lžíci sladké papriky, lžičku sušeného česneku, 3 větší cibule, olej na smažení

Na hořčičný dip: 2 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany, lžíci dijonské hořčice, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

V hlavní roli pivo, cibule a hořčice: pikantní kroužky obalené v těstíčku doplňte hořčičným dipem

Postup: Z mouky, piva, lžičky soli (nasládlé cibuli slanější chuť prospěje), čerstvě mletého pepře, papriky a česneku ušlehejte hladké těstíčko, které nechte alespoň 15 minut odstát. Cibule oloupejte, nakrájejte na kolečka a rozdělte na jednotlivé kroužky (střed a okrojky použijte třeba jako základ francouzské cibulačky nebo karamelizovaného cibulového reliše).

Pomocí dvou vidliček postupně obalujte v těstíčku, nechte ho trochu okapat a smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Odkládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk, a podávejte s dipem z majonézy, zakysané smetany a hořčice ochucené troškou soli a pepře.

Glazované párečky

Potřebujete: 500 g kvalitních párků, 1 cibuli, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 3 stroužky česneku, ½ hrnku kečupu, 4 lžíce worcesteru, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Jednoduchá příprava i ingredience, ale hromada vděčných strávníků, to je charakteristika glazovaných párečků

Postup: Párky pokrájejte na kousky o velikosti sousta (nebo použijte mini párečky), cibuli nasekejte nadrobno a opečte na oleji doměkka. Zasypejte cukrem, nechte rozpustit a přidejte nasekaný česnek. Po chvilce vmíchejte kečup a worcesterovou omáčku a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte párky, pořádně prohřejte a servírujte!

Tip: Párky do omáčky naložte už den předem, aby se pěkně propojily chutě. Pak už je stačí jen ohřát a podávat.

Sýrovo-slaninové jednohubky

Potřebujete: 240 g krémového sýra (Buko, Cream Cheese Goldessa, Philadelphia), hrst pažitky, 16 plátků bílého toustového chleba, 16 plátků slaniny

Foto: Greta Blumajerová

Křupavé slaninové balíčky ukrývají jemnou krémovou náplň

Postup: Z chleba odkrojte kůrky (po usušení z nich můžete udělat strouhanku), dlaní plátky trochu zmáčkněte o podložku, aby šly zarolovat a chléb se přitom nelámal, a každý potřete sýrem smíchaným s nasekanou pažitkou. Pevně zarolujte, rozpulte a jednotlivé ruličky zabalte do podélně rozpůlených plátků slaniny. Můžete ještě zpevnit párátkem a teď už pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Tip: Ruličky si připravte předem a před podáváním už jenom opečte v troubě. Nebojte se také experimentovat s náplní – pikantnější bude s mletou pálivou paprikou, prolisovaným česnekem nebo najemno nastrouhanou nivou.

Čím doplňujete energii při fandění vy :-)? Nebo se naopak těšíte na moment, kdy všichni zmizí, a vy máte několik hodin jen pro sebe?

ynezorPumanzeSaNyknalC