Hlavní obsah

Nebezpečný piercing

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je libo piercing do pupíku?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzrušující, moderní a proklatě sexy, ale také zdroj alergií, bolesti a nebezpečných zdravotních komplikací, tím vším je kovový šperk na těle zvaný piercing.

Článek

Časopis Uzlíček

„Hele, Jano, tobě to tričko zachránilo život?" zeptal se mě kolega z kanceláře, když jsem v 8. měsíci těhotenství přišla v průběhu jednoho týdne asi potřetí ve stejném „modelu". Tehdy jsem se poprvé přistihla při tom, jak se strašně těším na dobu, kdy budu konečně doma na mateřské a nebudu muset řešit, co na sebe. Těšila jsem se na to, až bedlivým zrakům kolegů zmizím na čas z dohledu a dám se trochu do pořádku. Toužila jsem po rovnátcích, která jsem si dosud vzhledem k pozici, kterou jsem ve firmě zastávala, nemohla dovolit. No, a také jsem se těšila na to, že si konečně se Zuzanou, mou nejlepší kamarádkou, splníme náš dávný puberťácký sen a necháme si udělat piercing jazyka. Tehdy jsem ještě netušila, co mě bude můj nenaplněný sen stát probdělých nocí...

Rovnátka jsem si nechala dát téměř okamžitě po porodu, aby se zuby za dobu, kdy budu na mateřské, dostatečně srovnaly, a já se mohla doširoka usmívat, aniž bych si pusu automaticky zakrývala rukou. Ozdobu jazyka jsem si nechala udělat za půl roku. V salonu, kam jsme s kamarádkou zamířily, mi do oka padla krásně stříbrná kulička. Ve snu by mě nenapadlo, že nebude z chirurgické oceli, jak mi v salonu tvrdili, ale z nekvalitního kovu, který ještě neřekl své poslední slovo...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zuzka si přinesla kuličku, kterou jí koupil jako dárek k narozeninám její přítel, a já se spolehla na serióznost salonu. Když mi ale zhruba za 14 dní začala kulička na spodní straně jazyka černat a já začala mít zvláštní bolesti v krku, jela jsem okamžitě do nemocnice na krční oddělení. Zázračné uzdravení se ale ani přes snahu lékařů nekonalo. Když se mi v puse začaly objevovat na hranách jazyka, dásních i na tvářové sliznici zánětlivé puchýřky, nemohla jsem už bolestí ani jíst. Protože ale Zuzka žádné problémy s kuličkou neměla, přikládala jsem své problémy snížené imunitě po porodu. Kuličku jsem za žádnou cenu nechtěla dát z pusy. Po dalším týdnu, kdy jsem z nedostatku jídla zhubla asi tři kila, jsem už ale začala být značně nervózní a dostala jsem strach, že se mé problémy přenesou i na dceru. Pro jistotu jsem tedy navštívila ordinaci své zubní lékařky.

Ortel, který vyřkla, se dal očekávat, ale nějak jsem si to pořád asi nechtěla vnitřně připustit. „Máte alergii na kov piercingu. To bude muset okamžitě pryč," zněl nekompromisní závěr lékařky. Když se zlepšení nedostavilo ani po lécích, které mi zubařka předepsala, musela kulička opravdu pryč. Můj pubertální sen o sexy svůdné ozdobě se rozplynul. Potíže ale naštěstí začaly rychle ustupovat. I přesto, že se mi všechny zánětlivé puchýřky zhojily, čas od času se v menší míře objeví ještě dnes. Tahle zkušenost mě z podobných experimentů navždy vyléčila.

Pokud i vy právě zvažujete podobné zkrášlení svého těla, buďte hodně opatrní při výběru kvalitního kovu. Šetřit na zdraví se rozhodně nevyplácí.

Vaše čtenářka Jana M. (31), Brno

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

A co ozdobit vaše obočí piercingem?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaká nebezpečí hrozí při aplikaci piercingu?

1. Infekce

Zánět může provázet jakoukoliv otevřenou ránu, jak na sliznici, tak na kůži. Vezmeme-li v úvahu, že prostředí dutiny ústní je velice bohaté na bakterie, jistě pochopíme, že orální piercing s sebou nese veliké riziko infekce. Možnost pozdějšího zánětu ještě zvyšuje následná neodborná manipulace se šperkem.

2. Krvácení

Při aplikaci šperku může dojít k poškození krevních vlásečnic, což může následně vést k poměrně velké ztrátě krve.

3. Otok jazyka a možné poškození nervů

Otok jazyka je po provedení piercingu běžnou záležitostí. Na rozdíl od nejčastěji propichovaného ušního lalůčku, je jazyk v neustálém pohybu při jídle a mluvení, což proces hojení prodlužuje. Byly zaznamenány i případy, kdy byl otok jazyka tak velký, že způsobil zablokování dýchacích cest. Poškození nervů může mít za následek necitlivost jazyka, brnění nebo ztrátu chuti.

4. Onemocnění, která se přenášejí krví

Orální piercing byl Národním institutem zdraví zařazen mezi možné faktory přenosu žloutenky (hepatitidy) typu B, C, D a G. Přenosy tetanu nebo tuberkulózy zatím zaznamenány nebyly. Teoreticky je možný i přenos viru HIV.

5. Endokarditida

Endokarditida je velmi závažné zánětlivé onemocnění srdeční tkáně nebo chlopní. Ranka, vzniklá při piercingu jazyka, dává bakteriím přítomným v dutině ústní příležitost dostat se do krevního oběhu, kudy putují k srdci, kde mohou vytvořit zánět. Toto riziko hrozí hlavně lidem s určitými srdečními vadami.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Existuje více druhů piercingů.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaké komplikace může přivodit sexy šperk?

POŠKOZENÍ DÁSNÍ - Kovová ozdoba může poranit dáseň, se kterou je v kontaktu a může být také příčinou jejího ustupování, které je příznakem parodontitidy (zánětu dásní).

POŠKOZENÍ ZUBŮ - Kovový šperk může způsobit prasklinu v zubu nebo odštěpení jeho části. Korunky a můstky se také mohou poškodit.

PORUCHY NORMÁLNÍCH ORÁLNÍCH FUNKCÍ - Ozdoby mohou v ústech způsobit nadměrnou tvorbu slin, a tak bránit majiteli ve schopnosti čistě vyslovovat. Mohou způsobit také problémy při žvýkání. U citlivých jedinců mohou použité materiály vyvolat alergickou reakci, která může vyústit až v kontaktní dermatitidu s typickými projevy svědění, vyrážkou a otokem.

ZKRESLOVÁNÍ RENTGENOVÝCH SNÍMKŮ - Kovové šperky mohou bránit prostupu rentgenových paprsků a zkreslovat rentgenové snímky, které jsou v mnoha případech nezbytné pro stanovení diagnózy.

RIZIKO VDECHNUTÍ - Vždy existuje určitá pravděpodobnost, že se šperk uvolní v tu nejnevhodnější dobu a dojde k jeho polknutí, někdy dokonce i vdechnutí.

Co říci závěrem?

Pakliže vás výše popsané body od piercingu jazyka neodradily, a stejně jako Jana toužíte po splnění svého snu, rozhodně vybírejte svůj šperk s rozvahou. Vyžadujte kvalitní ozdoby, nejlépe z chirurgické oceli, které snesou i vlhké prostředí dutiny ústní. Šperk si nechte aplikovat pouze odborníkem, který je k tomu proškolený. Nikdy se nesvěřujte do rukou lidí, kteří nemají v této oblasti zkušenosti, ani si šperk neaplikujte do úst sami! Při prvním výskytu alergické reakce okamžitě navštivte lékaře a nesnažte se záněty léčit svépomocí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Piercing jazyka je doprovázen otokemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ptáme se odborníka

Jaká jsou rizika aplikace piercingu do jazyka?

Ve své praxi se stále častěji setkávám s nejrůznějšími formami ozdob jazyka, rtů nebo jiných částí obličeje. Tato osobitá forma sebevyjádření už většinu lidí přestává šokovat, a je tak stále častější. Všichni, kdo o takovém způsobu zkrášlení uvažují, by ale měli znát všechna rizika, která piercing jazyka provází.

Nejzávažnější zdravotní rizika:

  • otok jazyka
  • poškození nervů
  • infekce
  • zánětlivá onemocnění sliznice

Časopis Uzlíček červenec 2007

Reklama

Související témata:

Načítám