Hlavní obsah

Nebojte se svěřit dítě tátovi!

Foto: shutterstock.com

Jak zvládají muži péči o dítě bez vás?Foto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stane, když manželka odjede, babičky nemají čas a teta na hlídání je kdovíkde? No přece nic, dítko pohlídá táta. A věřte, milé maminky, že skvěle! Pokud chcete vědět, co dělají otcové na hlídané, čtěte dále.

Článek

1. Naplněno!

Plnou plenku většinou pozná po čichu každý, takže i já. Peníze možná nepáchnou, tohle je ale pravý opak. Zjistil jsem, že někdy je prostě třeba začít dýchat ústy a přiložit ruce k dílu. Dobrá zpráva nejen pro maminy, ale i pro nás, tatínky, je ta, že zatím ještě žádný otec při přebalování neumřel, takže po chvilce usilovného sebezapření (v těch horších případech s dopomocí sprchy) byl většinou problém vyřešen.

2. Jak jsem vyzrál na malý domácí vztek

Dítě řve, kope, máchá rukama a vyplivuje i ten nejoblíbenější dudlík. Ach bože! V tomto okamžiku rezignuji a přichází opravdové otcovské sebezapření: Nesmím myslet na to, jak směšně musím vypadat (nikdo se stejně nedívá), když začnu zpívat, případně se řvoucím uzlíčkem hraju „Takhle jedou páni". Sláva, je vystaráno!

Foto: shutterstock.com

Čas na výměnu plínek pozná každýFoto: shutterstock.com

3. Zdánlivě jednoduchý boj s hladem

Hlad je strašná věc, ale řešení přitom na první pohled jednoduché - přihřát umělé mléko v lahvi a po vypití a odříhnutí je napůl vyhráno. Tak jsem se do toho pustil. Trochu jsem pravda bojoval s určováním správné teploty mléka, ale po několika kolizích, které se vyřešily přečtením návodu na ohřívačce lahví, jsem se dostal až do druhého levelu: Odříhnutí. „Co je na tom složitého," říkal jsem si a posadil si nakrmené dítě na ruku. Napadlo mě projít se s ním po bytě a cestou mu ukazovat různé zajímavosti, lampy a pokoje. A bylo to. Potomek mi pozvracel záda.

4. Jako ze škatulky... nebo ne?

Oblékání, s tím si žádnou vědu nedělám! Tedy pokud se jedná o mou osobu. S dítětem to probíhá dosti zmateně. Myslím, že za použití selského rozumu dokáže otec oblečení navrstvit bez větších potíží, jen je třeba prozkoumat systém knoflíků a sponek, složitější než u šněrovaček viktoriánské éry. Hlavně nezapomenout na čepici...

5. Když se klíží oči aneb blížíme se k cíli

Zní to možná neuvěřitelně, ale otci stačí dítě vykoupat a je skoro v cíli. Začal jsem napouštět vodu do vaničky - samozřejmě teplou. Teplotu jsem vyzkoušel rukou. Kdo si není jistý, může zkusit speciální teploměr. Pokusil jsem se dítě netopit, jen lehce omýt, opláchnout a důkladně osušit. Zní to jako návod na mytí ovoce, ale je to tak. Pak už jen zbývalo zřídit v dětském pokoji pološero a být potichu! Cílem ovšem není uspat otce, nýbrž dítě! Zdánlivě jednoduchý úkol se stal skoro nemožným!

Foto: shutterstock.com

Nakrmit dítě je trošku složitějšíFoto: shutterstock.com

6. Uspávání? Pro mě hračka!

Jak si ale poradit v situaci, kdy dítě neustálé pobrekává a má otevřené oči, a přitom fotbal v televizi začíná už za čtvrt hodiny? Vyzkoušel jsem vlastní metodu: do jedné své ruky uchopíte obě jeho ruce a palcem druhé ruky lehce hladíte po čele. Vždycky to zabralo do pěti minut. Ještě jedno vylepšení: monotónní odříkávání sestav obou týmů vše urychlí. Někdy se ale stalo, že miminko ne a ne zabrat, přestože únava byla na něm patrná. Prášky na spaní? Alkohol? Ne! Naložil jsem ho jednoduše do kočárku a vydal se na projížďku po pokoji. Ještě, že to žena neviděla.

7. Jistota je jistota aneb přítelkyně na telefonu

I tak přiznávám, že v případě jakékoli nepředvídané situace - a ta může nastat během vteřiny! - je třeba mít po ruce mobil a připravené číslo na matku, babičku, tchyni, paní na hlídání nebo jakoukoli jinou zasloužilou rodičku. Raději budu za starostlivého než za nezodpovědného!

A pak že to muži s dětmi neumí!

Reklama

Související témata:

Načítám