Hlavní obsah

Nechce se vám loučit s létem? Víme, kam o víkendu vyrazit!

Foto: burgerfest.cz

Foto: burgerfest.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zářijový víkend hlásí počasí všelijaké, ale byla by škoda sedět doma, když se po celé republice koná tolik zajímavých akcí. A pokud vás přece jen láká zalézt konečně pod deku, máme tip i na bezva čtení.

Článek

Poslední srpnový víkend se nesl v duchu tropických veder, ale školáky už do tříd doprovázel deštík. Asi aby jim nebylo líto, že je venku hezky a jim začínají povinnosti. Oblačnost a občasný déšť nás čekají i o víkendu, ale vy se jimi nenechte odradit. Po celé republice se konají zajímavé akce, můžete vyrazit na běžecký mejdan, za dobrým jídlem a vínem, poznat lépe houby a památky. Spousta akcí se koná pod střechou a pokud ne, deštník a pláštěnky to jistí.

Pokud stojíte o podrobnější předpověď počasí přímo u vás v regionu, pak je k dispozici zde.

5 km uběhne každá, zkuste to i vy!

Ať jste běžkyně nadšená nebo příležitostná, tady byste chybět neměla! Největší běžecký mejdan podzimu adidas Běh pro ženy 5 km  odstartuje v sobotu 7. září v 18:00 z náměstí Republiky v rámci Birell Grand Prix Praha. Je jediným velkým závodem v Praze určeným výhradně ženám. Atmosféra podvečerního běhu centrem Prahy bude jedinečná. Poběžte sama, s kamarádkami nebo kolegyněmi, na čas, pro radost, pro fotku na Instagram. Vzdálenost je tak akorát, abyste si to užily.

Foto: runczech.com

Vychutnejte si podvečerní Prahu a užijte si dobrý pocit z uběhnutých kilometrůFoto: runczech.com

Nejlepší burgery mají na Výstavišti

Nechce se vám o víkendu vařit? Tak vyrazte na Výstaviště v Praze Holešovicích, kde se koná dvoudenní Burgerfest, největší burgerový festival v Evropě, který chce ukázat, že i burger má své místo v kvalitní gastronomii. Jeho základem je příprava z těch nejlepších čerstvých surovin a to přímo na místě, před zraky návštěvníků.

Foto: burgerfest.cz

Burger už rozhodně není jen nezdravé jídlo z fast foodu, o čemž vás přesvědčí BurgerfestFoto: burgerfest.cz

Na košt do Jičína

Za vínem jedině na Moravu? To už dávno neplatí! Zámecký park v Jičíně se 7. září promění na místo, kde se uskuteční degustační festival vinařství z Čech a Moravy. Kromě vína si budete moci pochutnat na sýrech, olivách, tapas a ostatních s vínem se snoubících dobrotách. Pro malé návštěvníky budou nachystány dílničky a malování na obličej. Vstup je volný a víno bude naléváno pouze do festivalových sklenic za 100 Kč.

Foto: vinnykost.cz

Do Jičína už se nejezdí jen za Rumcajsem, ale i za dobrým vínemFoto: vinnykost.cz

Den otevřených dveří světa filmu

Kam míří filmoví fanoušci o víkendu? Do Filmového uzlu ve Zlíně!  Ve filmových areálech vznikla jedinečná filmová multimediální expozice. K dispozici budou komentované prohlídky, animační workshopy a bohatý doprovodný program. U stánku Kamarád Nenuda budou připraveny tvořivé dílničky pro malé i velké, ve stánku Tyfloservis si budete moci vyzkoušet, jak se žije nevidomým mezi námi.

Foto: filmovyuzel.cz

Ve Zlíně si milovníci filmu přijdou na své, na workshopy si předem udělejte rezervaciFoto: filmovyuzel.cz

Na houby do Pevnosti

Jste milovníky houbaření a chalupaření? Nejste sami, jako národ patříme mezi nejvášnivější houbaře na světě. O víkendu se olomoucká Pevnost poznání změní v Houbové království a vás čeká zajímavý program pro celou rodinu: mykologická poradna, výstava Mykokosmos, houby pod mikroskopem, chemické pokusy a další. A dozvíte se více i o fenoménu chalupaření.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Dozvědět se o houbách víc, není nikdy na škoduFoto: Krasula, Shutterstock.com

Dny evropského dědictví 2019

Druhý zářijový týden se pravidelně konají Dny evropského dědictví, jejichž smyslem je zpřístupnit ty nejzajímavější památky. Třeba neveřejné interiéry radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd. Národní zahájení se bude konat od 6. do 8. září v Litomyšli a Rada Evropy pro letošek určila pro toto město příhodné téma: Památky a zábava.

Foto: litomysl.cz

Památky a zábava ovládnou v rámci Dnů evropského dědictví LitomyšlFoto: litomysl.cz

Každá žena má svůj tajný svět

A máme i tip pro vás, kdo se rozhodnete zůstat doma! Hlavní hrdinka románu Erotické příběhy pro indické vdovy je Nikki, dcera indických přistěhovalců, která chce žít nezávisle na kulturních kořenech a víře své rodiny. Po smrti otce musí přijmout místo vyučující v sikhské čtvrti. A překvapí ji, že její studentky, sikhské vdovy, se nechtějí učit tvůrčímu psaní, ale anglicky. Prostředníkem se jim stane erotická kniha. Barvitý, dojemný i zábavný příběh bourá tabu, vypráví o síle přátelství, rodině a víře.

Foto: nakladatelství ARGO

Erotické příběhy pro indické vdovy, Balli Kaur Jaswalová, nakladatelství Argo, 328 stranFoto: nakladatelství ARGO

Tak co, nalákali jsme vás? Objevovat můžete i matičku Prahu.

Související témata:
RunCzech

Načítám