Hlavní obsah

Nechci mít tlusté dítě!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ne vždy dítě z obezity vyrosteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

S tím jistě souhlasí každá z nás. Přesto děláme často chyby, které k obezitě našich potomků vedou. Radost z toho, jak děťátko „krásně papá" by neměla zastínit obezřetnost v tom, „co a kolik papá". Takže se pojďme společně zamyslet nad skladbou jídelníčku.

Článek

Aktuální výzkumy udávají, že v České republice je obézních 10 % dětí ve věku 6 až 12 let a 10 % dětí má nadváhu. Některá šetření mluví dokonce o 13 procentech obézních dětí. Alarmujícím faktem je, že jejich počet stoupá. Do značné míry je to důsledek nesprávného stravování již v prvních etapách života. Nejde jen o to, že se posléze začnou ostatní děti vašemu „otesánkovi" posmívat a on sám začne trpět nedostatkem sebevědomí. Vážná jsou i zdravotní rizika.

Lékaři varují

Výzkumy potvrzují, že z obezity „vyroste" jen menší část dětí. Takže představa, že z roztomile kyprého děťátka se stane přirozenou cestou krásný mladý člověk s přitažlivou postavou, je poněkud naivní. Je to dáno i relativně známým faktem, že tukové buňky se vytvářejí právě v dětství a jejich množství je dáno kromě genetické výbavy také počáteční stravou. Pokud svého potomka překrmujete a díky tukům a cukrům si jeho organismus vytvoří nadmíru tukových buněk, tak se z nich stanou „pažravé příšery", kterých se už nikdy nezbaví. I při pokusech zhubnout pouze zmenší svůj objem, ale při jakékoli příležitosti začnou opět kynout. Takže i v dospělosti znemožňují, nebo přinejlepším znesnadňují trvalou redukci váhy.

Podle lékařů spočívá největší nebezpečí obezity v dětském věku v tom, že předurčuje choroby spojené s nadváhou. Ty, jak známo, způsobují vysoký krevní tlak, jsou jednou z příčin vzniku cukrovky, nemocí srdce a cév či žláz s vnitřní sekrecí, mohou vyvolat poruchy metabolismu, rakovinu tlustého střeva i onemocnění pohybového aparátu. Tedy varování pro milující rodiče a babičky, kteří si myslí, že například sladkostmi projevují tu pravou lásku: Nevhodnými chuťovými zvyklostmi můžete zásadně ublížit.

Ale zanechme raději pesimistických zjištění a věnujme se tomu, jak a proč začít se zdravými stravovacími návyky co nejdříve. A to od chvíle, kdy i v rámci kojení začínáme miminko takzvaně přikrmovat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě ví nejlépe, kdy už nemá hladFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Žádný cukr ani sůl

„Obvykle je prvním jídlem zelenina. Zásadně nic nepřislazujeme a nesolíme. I když nám dospělým se to zdá bez chuti, tak odolejte - chuťové buňky malých dětí jsou velmi citlivé a vnímají velmi intenzivně různé chutě i bez přísad," doporučuje odbornice na dětské stravování Romana Ztrácelová. Tato zásada platí nejen u přikrmovaných kojenců, ale i batolat. Samozřejmě, že pokud budeme nabízet sladká jídla, dětem zachutnají. Bohužel pak ale budou mít tendenci je preferovat a někdy konzumovat v nepřiměřené míře, což mívá škodlivé důsledky. Pozor bychom si měly dát i na výběr mléčných výrobků, a to podle obsahu bílkovin. Jejich vysoké množství totiž také není pro děti minimálně do jednoho roku to pravé. Takže například tvaroh do jídelníčku raději nezařazujte. Soli a sladkostí se pokud možno vyvarujte až do tří let věku děťátka(i potom používejte tyto složky v co nejomezenější míře). Proč?

Co jste možná nevěděli

„Zní to trochu paradoxně a málokdo to ví. Ale faktem je, že u dětí ve věku od jednoho až do tří let probíhá růst ve srovnání s kojencem pomaleji. Prodlužují se končetiny, ubývá tělesný tuk a začíná se vytvářet více svaloviny. Dítě začíná chodit. Energetická potřeba je však nižší než u kojence na jednotku hmotnosti. Do jídelníčku v tomto věku nepatří sladké pečivo, čokoláda, cukrovinky ani zmrzlina či sušenky. Ani nápoje není vhodné sladit," radí doktorka Ztrácelová. Také se snaží rodiče odradit od toho, aby děti do jídla nutili. „Pokud se nejedná o zjevné nechutenství nebo zažívací potíže, dětský organismus ví, kolik toho může a má spotřebovat," vysvětluje. Takže děcko, které je třeba při jídle rozptýlené, lze motivovat, nabádat, ale ne toho do něj „nacpat" za každou cenu co nejvíc. Dalším zlozvykem rodičů je řešit pláč nebo jakoukoli rozmrzelost malého dítěte tím, že mu nabídnete nějakou sladkost. Nejenže se tak zbytečně přejídá nebo jeho organismus přijímá nezdravé látky, i když příčina jeho nálady je úplně jinde. Zároveň si totiž může zafixovat řešení nepříjemných situací konzumací jídla.

Každopádně mějte na paměti, že poskytovat děťátku to nejlepší nespočívá v tom, že ho budete konejšit laskominami a že radost z jeho vývoje by měla být spojována s neustálou chutí k jídlu.

Reklama

Související témata:

Načítám