Hlavní obsah

Nechtěná erekce: Kdy se pánům postaví, ale nestojí o to?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Ne vždy, když je muž „připraven", tak chce sex. Tohle jsou situace, které pány spíše obtěžujíFoto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„On se na mne dívá a určitě si představuje, jak se milujeme!“ Omyl. Za to, „že mu stojí“, vy třeba vůbec nemůžete. Tak kdo nebo co? Tohle jsou tři důvody, které nutí pánské nářadí k aktivní reakci!

Článek

Philadelphská psycholožka Barbara de Angelis vždycky tvrdila, že jelikož ženy nemají penis, nechápou mnohé z věcí týkající se tohoto tajemného orgánu. Svatá pravda! „Nazývám tento mýtus ‚erekční iluze‘, neboť vždycky, kdykoli má muž erekci, předpokládáme, že je vzrušený a připravený k sexu,“ říká. Ano, tak tomu může být, a to dokonce ve většině případů, ale taky nemusí. Erekce je způsobena přílivem krve do penisu a existuje několik nesexuálních důvodů pro ztopoření. Nekřivdíte vlastnímu partnerovi?

1. Poblouznění po ránu

„Já teda nevím, ale tomu mému stojí každé ráno. Vědu z toho nedělám, přece jen, už mi je přes čtyřicet, ale chápu, že leckdo z toho může být vykulený,“ krčí rameny čtenářka Milada, která ví, že je zcela normální, když se muž ráno probudí s erekcí. To však nemusí nevyhnutelně znamenat, že je sexuálně vzrušený. Jedná se o fyziologickou reakci, ke které dochází ve spánku a po probuzení. Někdy může být příčinou ztopoření plný močový měchýř, který vyvíjí tlak na dolní část těla. Tak pohov, akorát…

Ranní erekce se skvěle hodí k pohlavním stykům. Uvědomte si však, že u starších mužů opadává, jakmile muž vstane z lůžka a začne chodit. Kujte tedy železo, dokud je žhavé!

Foto: Feel Photo Art, Shutterstock.com

Ach jo, už zase? Po ránu to prostě tak funguje...Foto: Feel Photo Art, Shutterstock.com

2. Nedorozumění s pozicí nebo šaty

Erekci také může způsobit příliš těsné oblečení nebo dokonce sezení po dlouhou dobu ve skrčené pozici. Přece jen, v penisu jsou tisíce nervových zakončení, která jsou velmi citlivá. Tření nebo tlak může způsobit nahrnutí krve do údu – a jsme tam, kde jsme byli… (Český psychiatr a sexuolog Jan Raboch dokonce udává, že v neztopořeném údu se nachází jen asi 10–15 mililitrů krve, ale že při úplném naplnění je v penisu 60 až 160 mililitrů krve, přičemž u mladého zdravého muže se erekce dostaví během 10 až patnácti vteřin!)

„Tohle se mi stalo v autobuse cestou do Chorvatska. Když jsme stavěli na odpočívadle, jeden pán vystupoval a měl ho v pozoru. Kamarádky se mu smály, ale tak co měl dělat, že, uříznout si ho?“ ptá se Judita.

3. Velký stres

Uznávaná a již zmiňovaná psycholožka Barbara de Angelis upozorňuje na to, že erekci způsobují i extrémní stavy napětí nebo stresu. Když muže něco trápí nebo má z něčeho obavy, krevní cévy v jeho těle se stahují, zvyšuje se krevní tlak a erekce je na spadnutí. Proto nikdy nesuďte muže, že má nářadí v bdělém stavu. Jeho erekci si můžete vykládat naprosto mylně, což dělá hodně žen.

Podle citované odbornice, která tomuto tématu věnovala kapitolu ve své knize Tajemství mužů, která by měla každá žena znát, většina žen cítí nutkání ohledně této věci něco udělat, a to ze dvou důvodů. Buď si myslí, že jsou příčinou erekce, nebo se domnívají, že partnera vzrušilo něco jiného – což je taky problém. A řešení?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Někdy je i krajkové prádlo nadbytečné! On prostě chuť na milování nemá, i když to tak může vypadatFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Ve prospěch věci

Odbornice navrhuje pohovořit si o tom a nestrkat hlavu do písku. „Zapamatujte si, že váš partner toho o svém penisu ví mnohem víc než vy. Zeptejte se ho, co si o tom tajemství myslí. Možná bude sdílný a můžete si zajímavě popovídat. Možná vám řekne, že jeho erekci v žádném případě nemáte brát jako iluzi! Každopádně vám slibuji, že takto se časem hodně naučíte,“ uzavírá psycholožka. A jak je to s cizími muži?

Volte chápavý úsměv. Co taky jiného, vždyť v mnoha případech je to vlastně dobře… Jak říká sexuolog Jan Raboch: „Erekci nelze navodit vůlí. Sexualita vyžaduje aktivní angažovanost, není to hra pro diváky.“ Člověk by tedy měl mít radost z toho, co je.

A jak se na pánskou erekci díváte vy? Myslíte, že by se za ni mimo postel měl muž stydět?

Reklama

Související témata:

Načítám