Hlavní obsah
3,6
(8)
Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Aktualizováno

Hledali jsme nejlepší brusinkový recept. A našli! Je naprosto báječný, pusťte se do něj také!

1 hod., 30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 1 ks vejce
  • 50 g tuku
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 450 g hladké mouky
Krém
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 plechovky kondenzovaného mléka
Zákys
  • 300 g zakysané smetany
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Brusinková část
  • 4 lžíce brusinkové marmelády
  • 1 ks brusinkového kompotu
Článek

01.

Začněte u těsta. Vejce, tuk, cukr, mléko a med míchejte nad párou přibližně 5 až 10 minut, potom přidejte sodu a míchejte ještě 2 minuty. Odstavte, přidejte mouku a udělejte pevnější těsto, které rozdělte na 6 částí.

02.

Každou z částí vyválejte na tenký plát. Můžete tak učinit přímo na pečicím papíře nebo na pomoučněné pracovní ploše. Při vyvalování můžete pro snadnější zpracování těsta každou část krátce nahřát v mikrovlnce. Z těsta vykrojte kruhy (podle pečicí formy nebo mísy, průměr je zhruba 18 až 20 cm).

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

03.

Pečte každou vyválenou část zvlášť na pečicím papíře při 180 stupních asi 3 a půl minuty. Ze zbylého odkrojeného těsta vyválejte sedmou placku, kterou upečte a po vychladnutí rozdrťte na povrch dortu.

04.

Pokračujte krémem - máslo, cukr a žloutek utřete metličkou do krému a vmíchejte slazené kondenzované mléko. Připravte si také zákys, ten vznikne smícháním dvou kelímků zakysané smetany a vanilkových cukrů.

05.

První placku potřete brusinkami (marmeládou nebo nakládanými), na ni rozetřete vrstvu zákysu. Můžete vše ještě pokapat brusinkovým kompotem.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

06.

Pak přiklopte druhou placku, na kterou rozetřete krém. Přiklopte třetí plackou. Postup střídavě opakujte. Nakonec povrch dortu potřete krémem a hustě posypte rozdrcenou (sedmou) plackou.

07.

Celý hotový dort zabalte do fólie a nechte alespoň 24 hodin v chladu, nejlépe 2 až 3 dny. Před podáváním můžete ozdobit šlehačkou, brusinkami a lístkem meduňky.

Reklama

Související témata:

Načítám