Hlavní obsah

Nejbohatší lidé ve světě módy. Znáte je?

Foto: nelen, Shutterstock.com

Foto: nelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svých kontech ukrývají i miliardy dolarů. Bydlí v honosných sídlech a cestují vlastními letadly. Pravidelně plní horní příčky žebříčku nejbohatších a nejvlivnějších lidí světa, ale jedno mají společné: úspěšnými se nenarodili. Těmi se museli stát.

Článek

Myslíte si, že nejdražší komoditou světa je zlato, diamanty nebo třeba ropa? Omyl. Výnosný byznys můžete vytvořit s trochou nadsázky i z obyčejného trička. Těchto pět magnátů vsadilo na módní průmysl. Komu vydělává nejvíc?

Kendall Jenner (23) 

Přestože nejlépe placenou modelkou byla dlouhá léta bývalá přítelkyně Leonarda DiCapria (44) brazilská kráska Gisele Bündchen (38), musela pomyslné žezlo královny mola předat mladší kolegyni – Kendall Jenner. Ta je členkou početného klanu Kardashianových a spolu s rodinou se proslavila díky americké reality show monitorující jejich každodenní radosti i starosti. Od června 2017 do června 2018 vydělala Kendall 22,5 milionu dolarů, a to nejen díky lukrativním zakázkám pro značky Calvin Klein, Estée Lauder, Marc Jacobs, Fendi či Adidas. Protože má na Instagramu 103 milionů sledujících, může za jeden příspěvek v rámci placené spolupráce firmám vyfakturovat údajně 500 tisíc amerických dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Hodnota čistého jmění nejžádanější modelky světa Kendall Jenner se odhaduje na 30 milionů dolarůFoto: Profimedia.cz

Kylie Jenner (21)

O dva roky mladší sestra Kendall je ale mnohem lepší obchodnice, a tak ve svých jednadvaceti letech aspiruje na nejmladší miliardářku světa. K bohatství ve výši 900 milionů dolarů nepřišla až takovou náhodou. Založila totiž kosmetickou značku Kylie Cosmetics, která má na jejím jmění největší podíl. Když v roce 2015 uvedla na trh první rtěnku a tužku na rty, vyprodaly se během pouhých několika minut. Maminka roční holčičky Stormi se může pochlubit 125 miliony fanoušky na Instagramu, a za jeden post v podobě reklamy si tedy nestydí říct až o jeden milion dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Kosmetická značka Kylie Cosmetics podnikatelce solidně vydělává. Nedávno představila kampaň k valentýnské kolekci, kde zároveň sama figuruje coby modelkaFoto: Profimedia.cz

François Pinault (83)

V roce 1963 založil firmu Kering a začal obchodovat se dřevem a stavebními materiály. Po 36 letech koupil hlavní podíl společnosti Gucci a od té doby se věnuje luxusnímu zboží. Mezi jeho vlajkové lodě patří značky Stella McCartney, Saint Laurent, Alexander McQueen nebo třeba Puma. Je také vášnivý sběratel umění, ostatně to dokládá sbírka 3000 děl, mezi kterými se najdou i obrazy věhlasného Pabla Picassa. Celková suma Pinaultova majetku se odhaduje na 29,9 miliard dolarů. Francouzský magnát je otcem tří dětí a jeho syn François-Henri (56) letos slaví desetileté výročí svatby s mexickou herečkou Salmou Hayek (52).

Foto: Profimedia.cz

Společnost Kering stále řídí zakladatel François Pinault (vpravo) spolu se svým synem Françoisem-Henrim (vlevo), jehož manželka je populární herečka Salma HayekFoto: Profimedia.cz

Amancio Ortega (82) 

Zakladatel společnosti Inditex, do jejíhož portfolia spadají brandy, jako je Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka či Stradivarius, se se svými 63,9 miliardami dolarů řadí mezi nejbohatší lidi světa. Jako majoritní vlastník firmy vydělá jen na dividendách přes 400 milionů dolarů ročně. Jeho příběh ovšem nezačínal zrovna zvesela. Narodil se v chudé rodině v době, kdy Španělskem zmítala krvavá občanská válka. Dětství prožil malý Amancio v bídě, a protože se nemohl dívat, jak rodiče trpí a shání každou pesetu, odešel ve třinácti letech ze školy a začal pracovat jako poslíček v krejčovství. Dotáhl to až na post šéfa a v roce 1963 založil svou první firmu.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejbohatších mužů světa Amancio Ortega je už 18 let ženatý s Florou Pérez (64)Foto: Profimedia.cz

Bernard Arnault (69) 

Se 76,9 miliardami amerických dolarů se francouzský podnikatel umístil na absolutní špičce v žebříčku nejbohatších lidí módního průmyslu. Na konci ledna se mu za jediný den podařilo vydělat 4,3 mld. dolarů, protože akcie jeho impéria LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) vzrostly o 6,9 procenta. Do skupiny společnosti patří přes 70 značek těch nejzvučnějších jmen jako například již zmíněné šampaňské Moët & Chandon či koňak Hennessy, světoznámý dům Louis Vuitton, ale i Fendi, Christian Dior, Emilio Pucci, Marc Jacobs, Givenchy nebo Kenzo, a dokonce rozsáhlá síť parfumerií Sephora.

Magazín Forbes vyhlásil loni pětinásobného otce Bernarda Arnaulta za čtvrtého nejmovitějšího člověka planety. Oproti roku předcházejícímu se dokonce jako jeden z mála mohl na svém kontě pochlubit průběžným ziskem. Je tedy možné, že letos se posune ještě o jednu až dvě příčky výš. No, nechme se překvapit.

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatšímu Evropanovi, který má pod svými křídly ty nejluxusnější značky, se mezi veřejností přezdívá Papež módyFoto: Profimedia.cz

Máte některý kousek od miliardářů i ve své skříni? 

Reklama

Načítám