Hlavní obsah

Nejen módní přešlap: Ztvrdlé paty! Co na ně zabírá?

Foto: AWP76, Shutterstock.com

Foto: AWP76, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nohám nedopřáváte pravidelnou péči, ale než nazujete letní sandálky, nejspíš jim pár chvil věnujete. Jak si udělat pedikúru rychle a pohodlně?

Článek

Pohled na nohy s „okoralou“ patou není nic hezkého, ale není to ani zdravé. „Ztvrdlá kůže na chodidlech je rejdištěm pro mikroby a zárodky plísní. Proto je důležité ji pravidelně odstraňovat,“ říká vedoucí lékařka z Lékařského centra zdraví a estetické péče v Brně Petra Trojanová. Jak to ale dělat nejlépe? Pokud uvažujete o nákupu některého z pomocníků pro péči o chodidla, třeba vám napoví náš malý redakční test.

Jak na hladké nožky

Rozhodli jsme se otestovat čtyři běžně dostupné přístroje, které vám mají péči o chodidla usnadnit víc než klasické škrabky či pilníky na tvrdou kůži. Než jsme s testem začali, požádali jsme o pár rad kosmetičku a pedikérku Vladimíru Čížkovou ze studia Relaxace v Roztokách u Prahy a ta varuje: „Při práci s těmito bruskami musíte vždy postupovat jemně, netlačit a rozhodně nepilovat na jednom místě. Mohli byste si ublížit a kůži probrousit či se spálit. Lepší je pracovat na suchých nohách, namočená kůže nabobtná a laik ještě hůř odhalí, jak moc hluboko ji odstranit. Omyjte tedy nohy, nechejte oschnout, obruste, pak znovu omyjte a ošetřete hydratačním krémem.“

Péče o nohy by ale měla být rozhodně komplexnější, než jen broušení kůže. „V létě, kdy chodíte v otevřených botách, všude je prach a vedro, potřebují nohy i pravidelný peeling a hydrataci.“ doplňuje Vladimíra Čížková. Důležité také je, abyste po každém použití brusné plochy dobře omyli, aby v se v nich nemnožily bakterie...

Vraťme se ale k testu jednotlivých pomocníků, tady je naše hodnocení.

Scholl Velvet Smooth Express Pedi

Foto: Archiv firmy

Scholl Velvet Smooth Express Pedi, bruska na baterie, v balení je bruska s jednou diamantovou hlavicí, cena 469 Kč, náhradní brusný kotouček 199 KčFoto: Archiv firmy

Zkušenosti při testu: Bruska se dobře drží. Při větším tlaku se kotouček zastaví, takže musíte postupovat opatrně – ač vás to možná bude štvát, je to podle rad pedikérky vlastně v pořádku. Strojek je ale překvapivě hlučný. Není voděodolný, takže než se pustíte do omývání brusného válečku, musíte ho vyndat – jde to ale docela snadno.

Vigan MP1 Mani-Pedi

Foto: Archiv firmy

Manikúra a pedikúra 4 v 1 Vigan MP1 Mani-Pedi, na baterie, cena 499 Kč, náhradní sada válečků stojí 199 Kč. Kromě broušení pat i leští, piluje a stříhá nehty. V sadě je strojek, hlava na nehty, hlava na brusné válečky, 2x ochranné víčko hlav, štěteček pro čištění a 3 vyměnitelné brusné válečkyFoto: Archiv firmy

Zkušenosti při testu: Tvar brusky je elegantní, ale pokud máte vlhké ruce, těžko ji otevřete a má tendenci i vyklouznout z ruky. Samotná práce s ní je snadná a pohodlná, válečky jsou menší, takže musíte postupovat po menších krocích, ale třeba v okolí nehtů se s ní pracuje lépe. Nesmíte moc tlačit, jinak se váleček zastaví. Bruska je odolná proti stříkající vodě. Fajn je možnost výběru ze tří válečků s různou hrubostí.

Philips Pedi Advanced

Foto: Archiv firmy

Pilník Philips Pedi Advanced, s unikátním brusným kotoučkem, cena 1699 Kč, cena náhradního kotoučku 829 Kč, nabíjecí – na jedno nabití vydrží pracovat asi 40 minut, dvě rychlosti otáčeníFoto: Archiv firmy

Zkušenosti při testu: Pilník se dobře drží, což oceníte hlavně do chvíle, než se s ním naučíte pracovat – rotace kotoučku totiž zpočátku „vyhazuje“. Opětovným stiskem tlačítka startu přepínáte rychlost, a pokud potřebujete pilovat detail, můžete využít i kraj kotouče. Je odolný proti vodě, takže si ho můžete vzít i do sprchy. Nabití vydrželo asi hodinu a půl a ani po půl hodině práce jsme nezjistili úbytek výkonu.

Rowenta for Elite Flower Love EP2702

Foto: Archiv firmy

Elektrická bruska Rowenta EP2702, do sítě, cena 899 Kč, náhradní hlavice za 386 Kč. V balení jsou dva brusné válečky s různou zrnitostí – jeden na hodně tvrdou kůži, druhý s vyhlazujícím efektem, má dvě rychlostiFoto: Archiv firmy

Zkušenosti při testu: Dobře se drží a ovládá, snadné je i přepínání rychlostí. Výměna válečků je otázkou vteřin. Tato bruska je opravdu „dříč“. Když nebudete opatrní, můžete si spálit kůži, radíme netlačit a nezastavovat se na jednom místě. Zvládne i hodně tvrdou kůži. Má příjemně dlouhý kabel, který vás neomezuje při práci s ní.

Výsledek testu

Všechny brusky udělají to, co od nich očekáváte – obrousí tvrdou kůži, každé to ale trvá jinak dlouho. Vybírat můžete podle zdroje – zda se vám líbí mít přístroj na baterky či nabíjecí, nebo preferujete ten do sítě. Výhodou jistě je i možnost vzít ho s sebou do vlhka – a to snese v pohodě Vigan a Philips. Při obrušování pat se docela „nadělá“, protože obroušená kůže padá kolem. Největší „rozptyl“ měl Scholl, velmi dobře si vedla Rowenta, i když na jeden tah odstranila asi nejvíc kůže. Philips je praktický pro svou voděodolnost, Vigan zase pro možnost péče o nehty.

Při nákupu byste se měli zajímat i o cenu náhradních brusných válečků či koleček – proto jsme ji také uváděli. Nejde dopředu říct, jak dlouho vydrží, to záleží na tom, v jakém stavu nohy máte a jak často a intenzivně budete přístroj používat. Například Philips ale radí výměnu po zhruba půl roce.

Jak pečujete o nohy vy? Napište nám!

Reklama

Načítám