Hlavní obsah

Boj s puchýři: Obyčejnou náplast ne, zubní pastu ano!

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste si pořídila krásné letní botky, ale bojíte si je obout, protože pohodlnost není jejich nejsilnější stránkou? Poradíme, jak předcházet odřeninám a puchýřům i co dělat, když už se objeví.

Článek

Puchýře jsou nepříjemné a umí potrápit hlavně v létě, kdy chodíte naboso a nohy se potí. Může je způsobit i bota, která špatně sedí. Často nová, nevyšlápnutá, nebo naopak ta, ve které vám noha trochu lítá. Hojení puchýře se obvykle obejde bez větších problémů, ale není to nic příjemného. Máme pro vás tipy, jak puchýře léčit i jak jim předcházet.

Prevencí jsou správné boty

Pokud máte nové boty ještě nevyšlápnuté, určitě si je neberte na delší procházku. Nejdřív v nich choďte s tlustými ponožkami doma. Pokud jsou boty hodně nepoddajné, ponožky předtím namočte do Alpy. Nová bota se musí roztáhnout a přizpůsobit se chodidlu.

Dobrou prevencí proti puchýřům jsou také kvalitní ponožky, které dobře sedí, nesklouzávají z nohy a nebudou se vám v nich pařit chodidla. Vlhkost totiž puchýřům vyloženě svědčí. Pokud máte boty na boso, můžete zkusit také krémy nebo spreje proti pocení.

Náš tip: Boty kupujte vždy odpoledne nebo navečer. Nohy jsou po celém dni unavené a lehce nateklé. Pokud vám obuv sedne, máte skoro zaručeno, že vás nebudou tlačit ani jindy.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Puchýřům předejdete kvalitními botami, které vám budou dobře sedětFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Spreje a deodoranty

Pokud chcete předejít odřeninám a puchýřům z páskových sandálů, postačí vám obyčejný deodorant. Postříkejte jím nohy i boty, pásky budou po pokožce klouzat, ale ne dřít. Do bot na boso zkuste i různé hedvábné spreje, které vytvoří na pokožce tenký film zabraňující tření.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

I obyčejný deodorant může pomoct podobně jako drahé sprejeFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Pomůžou náplasti, gel i zubní pasta

Pokud jste se puchýřům stejně nevyhnuli, můžete si pomoct několika způsoby. Sáhněte po některé z náplastí na puchýře. Absorbují vlhkost, tlumí bolest a zabraňují infekci do rány. Vyloženě léčivý je gel nebo krém s aloe vera – působí protizánětlivě a hydratuje pokožku. Také zubní pasta dokáže uspíšit hojení. Vysušuje, a proto se používá nejen na puchýře, ale také na léčení oparů, pupínků a nejrůznějších boláků.

Foto: Winzy Lee, Shutterstock.com

Na puchýře používejte speciální náplasti. Těmi obyčejnými byste si mohli strhnout kůži a dostat do rány infekciFoto: Winzy Lee, Shutterstock.com

Přírodní pomocníci

  • V boji proti puchýřům vám může pomoci zelený čaj, má totiž protizánětlivé vlastnosti. Postiženou část nohy ponořte do studeného čaje, nebo ji s ním alespoň potřete. -
  • Antibakteriální je také tea tree olej, který puchýř vysuší a zrychlí tak proces hojení. -
  • Dokonce i obyčejný jablečný ocet je skvělým pomocníkem, i on má antibakteriální účinky. Nanášejte ho vatovým tamponkem po malých dávkách. -

Strhávání zakázáno, propichovat opatrně

Strhnutí puchýře je to nejhorší, co byste mohli udělat, hrozila by vám infekce. Ze stejného důvodu byste neměli puchýř ani propichovat. Pokud vám ale znemožňuje chůzi, nic jiného vám nezbyde. Předtím si umyjte ruce, vysterilizujte jehlu alkoholem nebo ohněm a na kraji puchýře udělejte malou dírku, odkud bude moci tekutina vytéct. Místo vpichu dezinfikujte antiseptikem a pokryjte gázou, nebo náplastí. Pokud by se vám okolí puchýře zanítilo nebo jste dostali horečku, rozhodně se vydejte k lékaři.

A jaké jsou vaše tipy na to, jak léčit puchýře?

Reklama

Načítám