Hlavní obsah

Jak urychlit hojení ran? Zapomeňte na babské rady

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Reklama

Jak dlouho se vám bude hojit rozbité koleno nebo pořezaná noha? Záleží na mnoha faktorech, ale také na ročním období! Proč to v létě může být horší?

Článek

Výlet na kole, dlouhá túra v nových pohorkách, ukopnutý palec při brouzdání potokem… Léto je prima období na různé sportovní a pohybové aktivity, ale také se dost zvyšuje riziko zranění. I drobné rány mohou pěkně znepříjemnit život, pokud se nehojí dost rychle. Jak jim s tím pomoci?

Jak ovlivnit hojení ran

Do velké míry je rychlost hojení daná imunitním systémem a schopností regenerace. Někdo o rozbitém kolenu za pár dní neví, jinému se hojí týdny – a čím déle to trvá, tím roste riziko, že se vytvoří viditelné jizvy. Jak celý proces uspíšit?

  • Zabraňte infekci - v tom je letní období zrádnější. Určitě se vám nechce kvůli drobnému zranění vynechat třeba koupání v rybníce – a právě tam si můžete do rány zanést infekci. A i když jste na dovolené v „polních“ podmínkách, udržujte zranění v čistotě.
  • Udržujte vlhkost - teplo ani sucho zacelování ran nepřispívá, i když slýcháte, že hojení „chce vzduch“. „Každé poranění vylučuje tekutinu, která obsahuje řadu výživných látek a růstových činitelů a přispívá k hojení. Moderní postupy se snaží toto vlhké prostředí v ráně udržet,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová. Zranění tedy důkladně vyčistěte a překryjte například speciálním gelem nebo hydrokoloidním krycím materiálem. „Klasický gázový obvaz ránu vysuší a přischne k ní, takže si při převazu strhnete i novou tkáň,“ vysvětluje odbornice.
  • Upravte jídelníček - aby se spustily procesy obnovy tkáně, je nutné mít v organismu dostatek vody – takže hodně pijte. K tomu je šikovné dodat tělu kolagen – třeba konzumací masa, ryb, vajec a oříšků, pomohou i vitaminy A a C, nezbytný je zinek.
Foto: Elnur, Shutterstock.com

Klasický suchý gázový fáč není na čerstvé rány to pravéFoto: Elnur, Shutterstock.com

Neposlouchejte babské rady

Hojení rány můžete zpomalit i použitím „tradičních“ metod – často nejsou moc prospěšné. Například peroxid vodíku, jodová tinktura nebo alkohol jsou velmi agresivní a ránu spíš popálí, poškodí tkáň a prodlouží hojení. Stejně tak se sádlo nehodí na popáleninu – kůži spíš ještě víc zahřeje.

Doporučit nelze ani propichování puchýřů, pokud tedy nejsou narušené nebo tak velké, že hrozí samovolné prasknutí. „Pak to udělejte sterilní jehlou a na kraji. Obsah opatrně vytlačte, naneste vhodný přípravek a sterilně zakryjte. Ránu je třeba pravidelně převazovat a sledovat průběh hojení,“ popisuje Irma Miklášová.

Chraňte jizvy

Léto je problematické i v případě, že máte čerstvé jizvy. „Pokud je vystavujete slunci, musíte volit ochranu s co nejvyšším faktorem, nejčastěji SPF 50. Velmi vhodné jsou minerální filtry, které účinkují hned po aplikaci. Při koupání a plavání jsou nezbytné vysoce voděodolné filtry, protože UV záření vodou částečně prostupuje. Čerstvé jizvě dopřávejte masáž, která ji prokrví,“ radí MUDr. Lucia Mansfeldová, dermatoložka z kliniky Perfect Clinic Dermatology.

Co vám pomůže?

Na dovolenou i na výlety se vyplatí mít v lékárničce i pár věcí, které s rychlým hojením drobných odřenin, puchýřů, popálenin či řezných ran pomohou. Máme pro vás několik tipů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sada HemaGel První pomoc využívá vlhké hojení, obsahuje gel a 3 krycí fólie, cena 170 Kč. Hydrogelové krytí na rány Viacell R222 udržuje hydrataci i sterilitu, 2 kusy 10 × 10 cm, cena 179 Kč. Náplast na odřeniny Cosmos Hydro-Active Comfort urychluje hojení a tlumí bolest, 4 kusy 10 cm × 8,5 cm, cena 70 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sprej Alfasilver překryje ránu, je antiseptický a urychlí hojení, 125 ml, cena 269 Kč. Hydrogel Akutol urychluje hojení, zabraňuje vstupu nečistot, 75 ml, cena 252 Kč. Hydrofilní gel Revamil je 100% čistý lékařský med, antibakteriální, protizánětlivý, na vlhké hojení, 18 g, cena 323 KčFoto: Archiv firem

Jaká je vaše osvědčená metoda hojení? Na co nedáte dopustit?

Reklama

Související témata:

Načítám