Hlavní obsah

Nejhorší jaro pro alergiky: Těchto 10 věcí vám uleví

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Reklama

Letošní jaro je pro alergiky skutečnou pohromou. Po dlouhé zimě přišly náhle vysoké teploty a všechno, co mohlo, rozkvetlo najednou. Jestli právě procházíte obdobím ucpaného nosu a slzících očí, bude se vám hodit pár záchranných tipů.

Článek

Alergie trápí téměř čtvrtinu Čechů, tedy kolem 2,5 milionu lidí. Projevuje se podobně jako běžné nachlazení – horečkou, bolestí, svěděním a pálením sliznic, rýmou a ucpaným nosem, kýcháním, zarudlýma a slzícíma očima. Objevuje se i dušnost a kašel, z nichž se při nedostatečné léčbě může vyvinout astma. Alergie se však může ukázat i jinak – časté jsou kožní projevy, tedy vyrážky či otoky, a výjimkou není ani celková slabost a nevolnost. Extrémem je pak anafylaktický šok, který může končit smrtí. Trpíte alergií? Máme pro vás deset tipů, které vám uleví.

1. Správný kapesník

Nejčastější známkou alergie je rýma – mívá ji kolem 1,5 milionu lidí. „Dvanáct procent populace trpí sennou rýmou a polovina dětí a mladistvých alergií. Je pravda, že se neobejdou bez kapesníku a měli by vybrat takový, který zabrání podráždění a zarudlé pokožce při častém smrkání,“ radí Zuzana Bláhová, brand manažerka Essity Czech Republic. Jaký tedy vybrat?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kapesníky Zewa Softis Soft & Sensitive, chrání před podrážděním, s mandlovým olejem a extraktem z aloe vera, bez parfemace a parabenů, jemné a pevné, cena 45 Kč za 80 kusů. Kapesníky Kleenex Balsam, s výtažkem měsíčku lékařského, cena 59 Kč za 80 kusůFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kapesníky Tempo plus, balzám z heřmánku a aloe vera, cena 89 Kč za 108 kusů (balíčky 12 × 9). Kapesníky Tento Sensitive Easy breath Eucalyptus oil, s příjemnou vůní pro snazší dýchání, cena 29 Kč za 100 kusů (balíčky 10 × 10)Foto: Archiv firem

2. Čerstvý vzduch

Je-li venku vzduch plný alergenů, měli byste si alespoň doma dopřát dýchání z plných plic a bez nebezpečí. S tím pomůže čistička vzduchu. „Možná si myslíte, že to nemá cenu, když jste doma jen část dne a v noci, ale negativní účinky inhalace alergenů a dalších škodlivin se kumulují a riziko zdravotních komplikací stoupá s jejich rostoucí dávkou, takže je dobré ji zbytečně nezvyšovat,“ vysvětluje dětská alergoložka a pneumoložka MUDr. Zuzana Vančíková z VFN Praha.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistička vzduchu Philips AC3256/10, vícevrstvý filtr zachytí 99,97 % částic, vyčistí až 95 m², cena 10 699 Kč. Ionic-Care Triton X6 s ionizátorem, zachytí 90–96 %, vyčistí až 75 m², omyvatelný filtr, cena 3490 Kč. Zvlhčovač a čistička v jednom Duux Sphere, s HEPA filtrem a osvětlením, cena 1750 KčFoto: Archiv firem

3. Inhalujte

„Inhalátory mohou pomoci i při virových respiračních nemocech, při alergických příznacích z horních cest dýchacích nebo některých zánětech. Účinky inhalace nastupují rychle, zvlhčená sliznice dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny či nečistoty. Inhalace je šetrný způsob prevence i léčby,“ vysvětluje profesor Petr Pohunek, pediatr a plicní lékař.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Inhalátor Intec CN02WF Pinguin, kompresorový, jednoduché použití, na předepsaná léčiva, minerálku či solné roztoky, i pro kojence, cena 1490 Kč. Inhalátor Omron C28P, kompresorový pístový, technologie pro menší ztrátovost vdechovaného aerosolu, cena 1592 Kč. Cestovní ultrazvukový inhalátor Laica NE 1005, maska pro dospělé i děti, velmi tichý, cena 1680 KčFoto: Archiv firem

4. Zajděte do lékárny

„V lékárně se setkáváme spíš s méně závažnými alergickými potížemi. Doporučujeme na ně nosní spreje a oční kapky s obsahem antihistaminik a také nosní spreje s obsahem kortikoidů. Uleví od svědění, šimrání v nose a v krku a kýchání. Dále pak celkově působící antihistaminika, která jsou pro dospělé dostupná v tabletách, pro děti v kapkách nebo sirupu,“ radí PharmDr. Veronika Orendášová z Benu Lékárny Jičín. Máme pár tipů.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Claritin, vyrábí Bayer, tlumí příznaky spojené s alergickou rýmou - kýchání, pálení a svědění nosu a očí, cena za 30 tablet 239 Kč. Tinktura z černého rybízu, vyrábí Naděje, uleví při senné rýmě, 50 ml za 136 Kč. Analergin neo, vyrábí Teva Pharmaceutical, přípravek k léčbě příznaků senné a alergické rýmy nebo chronické kopřivky, cena za 20 tablet 150 KčFoto: archiv firem

5. Nesahejte na sebe

Venku, ve vzduchu plném pylů, noste brýle – klidně i sluneční. Zbytečně si nesahejte na obličej ani do očí. Je dobré mít s sebou oční kapky a nosní sprej, které odplaví pyl a pomohou snížit podráždění.

6. Zbavte se pylu

Když přijdete z prostředí plného prachu a pylu, zbavte se jich. „Důkladně se vysprchujte, umyjte si vlasy, převlékněte se a vypláchněte si oči. Pokud jezdíte autem, nešetřete na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě,“ radí MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize.

7. Dejte na bylinky

„Zvolte byliny, které příznivě působí na dýchání a obnovují sliznice dýchacích cest, například měsíček lékařský, černý rybíz, žampion a grep – všechny v podobě tinktury. Na kožní alergie zase můžete užívat kúru z penízovky, černého rybízu, kaliny tušalaj a grepu,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná, která nedá dopustit ani na výtažky z grepového semínka.

8. Nezapomeňte na hlavu

Zdá se, že mnoho alergií začíná „v hlavě“, tedy jsou závislé na psychice. Vzpomeňte si, v jakém rozpoložení jste byli, když se u vás alergie poprvé projevila – mohla být spojená se stresem, únavou, konfliktem či vyčerpáním. Pak by bylo dobré kromě alergologické léčby nasadit třeba i sezení u psychologa a naučit se s těmito stavy zacházet. Zajímavý je pohled celostní medicíny, která například alergii na zvířecí chlupy spojuje s problémem uvolnit se v sexu.

9. Detoxikujte

Zásadní je pomoci naladit imunitu do optimálního provozu. To docílíte i pravidelnou detoxikací organismu. Velmi jednoduše řečeno, nadměrné množství odpadních látek v těle imunitu nutí k nepřiměřeným, tedy alergickým reakcím. Detoxikační schopnost má například čaj z kopřivy.

10. Pijte vodu s citronem

Jedna babská rada slibuje, že od projevů alergie uleví i pití vlažné vody s citronem každé ráno. Vitamin C má prý antihistaminické účinky, takže se vyplatí ho do jídelníčku zařadit ve vyšším množství.

Jak vidíte, možností máte mnoho, ale vždy byste měli stavět na doporučení vašeho lékaře.

Máte alergii? Co vám při ní uleví?

Reklama

Související témata:

Načítám