Hlavní obsah

Cukrovka, alergie i autismus: Tyhle nemoci umí léčit dieta GAPS!

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dají se střevní záněty, cukrovka, schizofrenie či autismus vyléčit speciální stravou? Podle řady uzdravených jedinců ano. Dokáže to prý dieta GAPS, která předpokládá, že stav střeva má ohromný vliv na psychiku i celkové zdraví člověka.

Článek

„GAPS má úspěchy především při léčbě většiny autoimunitních nemocí, jako je například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, epilepsie, nesčetné potravinové alergie, cukrovka, divertikulitida, chronické průjmy či zácpy. V současné době je tato dieta vyhledávaná rodiči dětí s autismem,“ jmenuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Z psychických problémů se pak krom autismu GAPS dieta údajně osvědčila i při léčbě ADHD neboli poruchy pozornosti s hyperaktivitou, bipolární poruchy, schizofrenie, deprese a chorobné úzkosti.

Příběh Ivy: Jak mně GAPS dieta pomohla

Čtenářka Iva odjela před několika lety pracovat jako au pair do Spojených států. V té době se již rok léčila s Crohnovou chorobou, která dost nepříjemně ovlivňovala její život. Na jedné dětské akci se seznámila s maminkou, která svoji osmiletou dcerku vyléčila z lehkého autismu.

Maminka malé Ashley Ivě vysvětlila, v čem spočívá podstata GAPS diety, jak ji doma drželi celá rodina tři roky a jakým životním stylem pokračují. Dcera měla i nadále lehké poruchy učení, navštěvovala však normální školu, a přestože jí byl ve třech letech diagnostikován autismus, kritéria nemoci již zdaleka nesplňovala.

Ivu příběh zaujal a začala si o tomto typu stravování hledat informace. Přečetla o GAPS dietě knihu a vzhledem k tomu, že se v ní psalo i o pozitivních účincích v případě Crohnovy choroby, zkusila ji sama praktikovat.

Velmi brzy si prý všimla změn: měla více energie, nesužovaly ji chutě na sladké, tytam byly problémy se spánkem, a postupem času dokonce mohla přestat brát i udržovací léky.

Střevo jako druhý mozek

GAPS je zkratka pro slova „gut and psychology syndrome“, v českém překladu pak „syndrom střeva a psychologie“. „Tato dieta představuje specifický způsob stravování, který dává do souvislosti známý fakt, že střevní mikrobiom, tedy bakterie, které máte ve střevech, má významný vliv na psychiku, ale i celkový zdravotní stav. V praxi to znamená, že stav zažívacího systému je v podstatě klíčovým bodem zdraví,“ popisuje Hana Mojžíšová.

Autorkou GAPS diety je britská neuroložka s ruskými kořeny Natasha Campbell-McBride. Ta po práci se stovkami dětí a dospělých s problémy neurologického a psychiatrického charakteru přišla s myšlenkou, že trávicí trakt u těchto osob nefunguje tak, aby tělo, a zejména mozek, dostávalo živiny, které potřebuje. Zažívací systém Campbell-McBride nazvala „druhým mozkem“.

„Celosvětový výzkum se nyní zaměřuje na poznatky, jak střevní mikrobiom ovlivňuje lidské zdraví, tedy imunitu a zejména psychiku. Devadesát procent serotoninu čili známého hormonu štěstí se vytváří ve střevě,“ uvádí lékařka.

Podstata diety

V první řadě je důležité upozornit, že GAPS je opravdu jiná dieta, než asi znáte. Drží se až v řádech let, pro někoho je to celoživotní záležitost. Začíná se úvodní fází – má šest kroků a může zabrat i více než půl roku. Až pak následuje plná dieta – a změny se netýkají jen stravy.

„Zásadním pravidlem je striktní vynechání všech obilovin a cukrů. Strava je založena na příjmu kvalitních nasycených tuků v podobě másla, sádla a kokosového oleje. Je bohatá na maso, ryby, ořechy a semínka,“ popisuje specialistka na zdravotní prevenci PharmDr. Margit Slimáková a pokračuje: „Důraz se klade na způsob přípravy potravin, aby se předcházelo potížím s trávením. Navrací se k tradičním metodám kvašení, fermentování a podobně. Základem celé diety je kvalitní a dlouho vařený vývar. To vše je doplněno užíváním kvalitních probiotik.“

Foto: casanisa, Shutterstock.com

Ačkoliv stravování hraje při GAPS dietě klíčovou roli, jedná se o celkovou změnu životního styluFoto: casanisa, Shutterstock.com

Na tohle se připravte…

Jestli se budete chtít do diety pustit, určitě si přečtěte knihu Natashy Campbell-McBride. Tu seženete i u nás buď v původní anglické verzi „Gut and Psychology Syndrome“, nebo ve slovenském překladu „Syndróm trávenia a psychológie“. Naleznete zde popis všech fází i seznamy zakázaných a povolených potravin.

Nicméně GAPS není jen otázka jídla, ale je to životní styl se vším všudy. Připravte se například i na to, že budete muset začít používat přírodní kosmetiku místo konvenční, potraviny nakupovat v nejvyšší kvalitě, ideálně od farmářů, používat vodní filtr a tak dále. Je toho zkrátka hodně, co se v životě GAPS strávníků změní, za vyléčení jim to ale většinou stojí.

Co si myslíte o GAPS vy? Věříte, že funguje?

Načítám