Hlavní obsah

Nejíte maso? A víte, jaké živiny vám chybí?

Foto: Thinkstock

Je vegetariánství opravdu zdravé? Hledejte s námiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zdravé být vegetariánem? Potřebujete maso ke svému životu? A nebude vašemu tělu něco chybět, když ho vyloučíte ze svého jídelníčku? Pátrali jsme, abychom pro vás našli odpovědi. Zde je náš výsledek.

Článek

Ať jste se rozhodli, že ze svého jídelníčku vyloučíte maso z jakéhokoli důvodu, je potřeba ho nejen škrtnout, ale především vědět, jak a čím ho nahradit. „Pokud nejíte maso a konzumujete převážně těstoviny se sýrem, pizzu se sýrem, knedlíky s omáčkou a bílé rohlíky se sýrem, máte ohromný nedostatek živin,“ varuje poradkyně zdravého životního stylu Jana Altnerová. „Velkým rizikem vegetariánství není samotná absence masa či dalších produktů živočišného původu, ale neznalost souvislostí a fyziologie vašeho těla. To pak vede k následkům, které nelze vrátit. Patří mezi ně slabší imunita, a tedy vyšší nemocnost, osteoporóza a podobně,“ upozorňuje vrchní nutriční terapeutka Tamara Starnovská z Asociace zdravotních sester.

A co jako?

Pakliže si totiž zakážete maso či další produkty, jde o stravu s deficitem bílkovin v mnoha ohledech. Tak co s tím? „Při náhradě masa jatečných zvířat lze využít jiné zdroje bílkovin – například maso ryb, drůbeže, vejce, mléčné výrobky,“ radí Tamara Starnovská. „Pokud nekonzumujete žádné maso, ještě lze využít vejce a mléčné výrobky. Pakliže jste ale vyloučili i všechny zdroje živočišných bílkovin, je to velmi náročné a chce to vaši důslednost v kvalitě jídelníčku,“ podotýká Tamara Starnovská. Nejíst maso jen kvůli tomu, že to je „trendy", a nic si o tom nezjistit, je totiž mnohem víc hazard se zdravím než tělu prospěšná záležitost.

Foto: Thinkstock

V těhotenství je složení stravy velmi důležitéFoto: Thinkstock

Buďte precizní

Jestli jste už vegetariánem nějakou dobu, určitě se o kvalitní výživu zajímáte. Pakliže možnost vyloučení masa zvažujete, a nevíte, jaké produkty zařadit místo něj, máme pro vás odpověď: „Dopřejte si kvalitní obiloviny, luštěniny, fermetované sójové výrobky (tofu, tempeh), kvalitní oleje lisované za studena (střídejte konopný, olivový, lněný, dýňový), občas si dopřejte oříšky, a pochopitelně střídejte dostatek zeleniny a ovoce,“ radí Jana Altnerová.

Podle ní je také potřeba pomoci doplňky výživy, především vitaminem B12. „Zdrojem cenným minerálů jsou také například mořské řasy, z kterých se dá připravit dobrá polévka,“ doplňuje Jana Altnerová.

Na co si dát pozor

Nejíte-li červené ani bílé maso, soustřeďte se v náhražkách především na vitaminy A, D a B12. Vitamin A, který je například zodpovědný za dobrý zrak a má protirakovinnové účinky a který čerpáte zajména z masa, nahraďte tedy třeba vojtěškou, mrkví, špenátem či mangem. Druhým vitaminem je D, jenž ponechává vaše kosti pevné a zdravé. Aby vám proto jeho nedostatkem neměkl, či se stávaly osteoporotické, zvyšte příjem ryb a mléka. Pokud nejíte ani ty, zaměřte se na banány, obilné klíčky, avokáda.

U obou dvou vitaminů však budťe pozorní, neboť předávkování může být nebezpečné. Vitamin B12 najdete ve vejcích, mořských řasách, stopově pak v květáku a pšeničných klíčcích. Důležitý je tvorbu červených krvinek a pro funkci nervového systému.

Foto: Thinkstock

Nestaňte se vegetariánem jen kvůli tomu, že to je in. Maso je nutné nahraditFoto: Thinkstock

Jak poznáte kolik?

Denní doporučené dávky všech chybějících vitaminů najdete v odborných knihách. Spolehlivější však budou určitě pravidelné návštěvy lékaře, který by vám měl i udělat testy na zjistění stavu vašeho těla. Zda vám nechybí právě třeba železo či jód (umí zvýšit mořské řasy, bílé fazole, sezamová semínka). Nebo vápník (sójové boby, madle, lískové ořechy), zinek (celozrnné obiloviny, sezamové tahini, chřest, miso) a jiné. Stejně tak se o důkladném jídelníčku informujte u odborníků. Podle Americké dietetické společnosti je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění. Ale musí být skutečně důsledná.

Jak a kdo co jíte, je určitě každého věc. Ale pro vaše zdraví je potřeba i vědět, co všechno vaše strava musí obsahovat. Abyste si zbytečně nezadělávali na nemoci, které mít nemusíte. Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám