Hlavní obsah

Největší chyba zamilovaných žen. Čím muže nejvíc odradíte?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste zamilované a máte pocit, že váš nový přítel je dokonalý. A tak mu podstrojujete, plníte veškerá jeho přání a obdivně vzdycháte nad vším, co řekne či udělá. Je pro vás bůh. A to je právě chyba!

Článek

Dalo by se říct, že je to největší chyba zamilovaných žen. Zbožšťování nového partnera se totiž vůbec nevyplácí a dřív nebo později na to doplatí. Dokonce to může zajít tak daleko, že je muž kvůli tomu opustí.

Na začátku je láska slepá

Růžové brýle mají na očích v počátku vztahu ženy i muži, ale ženy to dost často vedou až do extrému. Ne že by viděly růžově, ony spíš nevidí vůbec! Aniž by si to uvědomily, ze své nové známosti si vytvořily božstvo, kterému podřizují vše.

Vyvářejí jeho oblíbená jídla, posluhují mu, plní veškerá jeho přání, vždy a za všech okolností s ním nadšeně souhlasí, celé své já podřizují jemu. „Mnohé ženy si myslí, že si tak muže získají a udrží si ho. Nemají příliš vysoké sebevědomí a hlavně vlastní životní styl. Neumí žít o samotě a v nové známosti hledají únik z jejich fádního života. Díky muži mají pocit, že je svět zase krásný," tvrdí kouč partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Pečete mu, vyváříte, jednoduše mu podstrojujete. A také si zaděláváte do budoucna na pěkný malérFoto: Thinkstock

K takovému zbožšťování nemají největší sklony jen ženy s nižším sebevědomím, ale i ty, které měly dominantního otce. „Takového, který byl hlavou rodiny a maminka doma chodila po špičkách. Ženy tento model okoukají a podle něj žijí i své vztahy,“ říká kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková.

Slepí jsou ale svým způsobem i muži. Péče a zájem jejich nové přítelkyně se jim logicky líbí a nepřijde jim divné, že vše tak dokonale funguje a ve všem se s ní shodnou.

Když přijde prozření

Jenže takováhle maska nevydrží navždy, i ta nejsubmisivnější žena jednou dostane potřebu ukázat svou pravou tvář. „Udržení jakékoli masky stojí velké množství energie. K prozření pak dochází většinou po fázi zamilovanosti, kdy už má žena toho muže takzvaně jistého. Každý pár má fázi zamilovanosti různě dlouhou, zpravidla to však bývá jeden až tři roky,“ upřesňuje Kateřina Matláková.

Ze vstřícné a „bezproblémové“ ženy je najednou někdo jiný. Počet teplých večeří se snižuje, začíná se objevovat i názorová rozdílnost, žena odmítá jeho představy, přestává plnit jeho sny. A muž je (právem) šokovaný, nemile překvapený a zmatený. „Cítí se vlastně podveden. Jako by šel do pekárny, objednal si nugátovou koblihu, ale dostal místo ní makový šáteček. Neznamená, že by to mělo být horší nebo lepší, je to prostě něco jiného, než na co měl chuť,“ vysvětluje Kateřina Matláková.

Foto: Thinkstock

Dřív nebo později přijde prozření a vás přestane bavit dělat z něj bohaFoto: Thinkstock

Když vám spadnou růžové brýle

Samozřejmě ideální variantou je, že se do takové situace vůbec nedostanete. Tedy že na začátku vašeho vztahu nenasadíte žádnou masku, ale budete vždy a za každou cenu přirozené. „Buďte autentické. Nesmějte se, když je vám do pláče, nepředstírejte velké množství energie, když jí máte málo a podobně. Čím přirozeněji se chováte, tím větší šanci máte, že si vás partner vybere proto, jaká jste,“ radí Kateřina Matláková.

Ale co když už jste tuhle chybu udělaly? Co když jste nasadily masku, která vás teď čím dál víc tíží? Odhoďte ji! A to i za cenu, že partnerovo zklamání bude tak veliké, že váš vztah zkrachuje. Donekonečna nemůžete předstírat, že jste někdo jiný, proto buďte upřímné. Třeba vaši otevřenost partner ocení a ukáže se, že vás miluje i bez vaší slepé poslušnosti. Nebo ne, ale v tom případě rozchodem urychlíte jen to, co by jednou stejně nutně přišlo.

Načítám