Hlavní obsah

Největší módní prohřešky: Dejte jim konečně sbohem!

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Reklama

Než se po létě pustíte do přerovnávání skříně a do velkých podzimních a zimních nákupů, přečtěte si nejprve pět největších módních přešlapů. Netýká se něco i vás? Pokud ano, zkuste do svého šatníku vnést malou změnu a pozvedněte svoje outfity na jinou úroveň!

Článek

Oblečení dělá první dojem a může vyjádřit náladu i názorové postoje. Pokud vám váš styl není lhostejný a zakládáte si na něm, přečtěte si úvahu na téma největších módních prohřešků. Je jich pět. Poznáte se v některém?

1. Neznáte svůj osobní styl

Začneme tím úplně stěžejním bodem: je zásadní znát svůj osobní styl. Jde o to, co vám nejvíc sluší a v čem se zároveň cítíte nejlépe. Cesta za ním může být těžší, než se na první pohled zdá. Americká módní blogerka Audrey Coyne (34), známá pro svůj vytříbený minimalistický styl, radí, jak na to: vyfoťte si každý outfit, který si oblečete, a přitom si uvědomte, jak se v dané kombinaci cítíte. Aby snímek odpovídal co nejvíc realitě, foťte svůj odraz mobilem ve výšce ramen.

Díky obrázkům pak můžete lépe promýšlet outfity, budete vědět, co vaše skříň vlastně všechno ukrývá, a můžete si hrát s kombinacemi. A pozor, do celkového stylingu nezapomínejte zahrnout také vlasy, make-up, nehty a zajímavé šperky, které dojem dotvářejí.

Foto: Kristina Holovach, Shutterstock.com

Letos na podzim vsaďte na výrazné prsteny i mohutné náhrdelníky. A nebojte se kombinovat různé druhy šperků a klidně i zlato a stříbroFoto: Kristina Holovach, Shutterstock.com

2. Nosíte stále stejné střihy

Zkusily jste si jednou nějaký kousek, třeba řekněme midisukni, ve které jste se moc necítily, a od té doby jste je zavrhly nadobro? Velká chyba, jak by řekla Julia Roberts (53) v Pretty Woman (1990). Nelimitujte se v módě jen kvůli jedné špatné zkušenosti. Rada zní prostě: Zkoušejte! Je přece škoda, a trochu i nuda, nosit stále dokola stejné střihy a styly.

3. Bojíte se různých kombinací

Najít balanc mezi tím, aby byl v outfitu žádoucí módní kontrast a zároveň stále působil soudržně, je to největší módní umění. Co se barev týče, můžete se držet pravidla tří odstínů. Také si hrajte s různými materiály, jako je třeba kůže, krajka nebo satén. Pozor ale na to, aby se celek nezhoupl do lacinosti třeba proto, že zkombinujete všechny tři jmenované nebo oblečete koženou sukni, saténové triko i koženou bundu.

Pomůckou může být to, že dáte důraz na jeden „statement“ kousek, například do dámského kostýmu oblečete top v metalické úpravě. Stylovou inspiraci také najdete prostým prohlížením fotek módních blogerek podle vašeho gusta.

Foto: sairamacleod, Shutterstock.com

Varianta pro odvážnější, kteří se nebojí barev! Stejně dobře ale bude působit i oblek v tlumenější barvě a k tomu bílý nebo černý saténový topFoto: sairamacleod, Shutterstock.com

4. Nerespektujete svoje proporce

„Kdy si konečně uvědomím, že nejsem tak vysoká, abych mohla nosit ponožkové boty a šaty, které odhalují nohy!“ řekla Hailey Baldwin Bieber (24) o jednom svém nepovedeném outfitu. I modelka a módní ikona občas šlápne vedle. Vždycky je škoda, když si nevhodným výběrem oblečení zkrátíte nohy nebo krk.

Které módní kombinace jsou nejrizikovější? Midisukně a široké džíny v kombinaci s plochými botami, oversized košile společně s volnými kalhotami a zbytečně dlouhé, nebo naopak krátké sako. K posouzení, jaké střihy vám lichotí nejvíc, vám i tady skvěle poslouží focení outfitů. Experimentuje a přitom sledujte, zda si spíš neškodíte. Křivky chcete pozvednout, nikoli zadupat do země! Hodit se vám přitom budou i stylingové tipy, jak si prodloužit nohy.

Foto: bus109, Shutterstock.com

Vědět, jaký typ postavy máte, vám pomůže při výběru oblečení a při kombinacích. Když budete vědět, kterou partii zvýraznit, bude pak pro vás snazší siluetu vybalancovat. Zleva: Tvar jablka, hrušky, obráceného trojúhelníku, postava chlapecká a přesýpacích hodinFoto: bus109, Shutterstock.com

5. Neinvestujete správně

A jéje, další pruhované tričko! Místo „pruhovaného trička“ si dosaďte cokoliv, na čem ujíždíte zrovna vy. „Jde o to, že byste se měly naučit při nakupování přemýšlet. Investujte do kvality, ne do kvantity. Je lepší mít dva vlněné svetry a jeden pořádný kabát, než aby vám skříň přetékala akrylem a polyesterem,“ říká stylistka Barbora Havlíková. „Ve výsledku tak ušetříte. Kousky z kvalitních materiálů při správné péči vydrží roky, a tak nebudete nakupovat každou sezonu nové oblečení, které po dvou nošeních ztratí tvar nebo se začne žmolkovat,“ dodává.

Nebojte se právě teď investovat do základních kousků podle vašeho stylu. Může to být bílá košile, padnoucí džíny střihu, který se hodí nejlépe pro váš typ postavy, šaty s rukávem, midisukně, trenčkot a pohodlné kotníčkové boty, ať už ploché bikery, nebo elegantní na podpatku. Co se trendů týče, vyberte si jeden či dva, nemusíte je mít všechny! Porozhlédněte se také třeba u českých značek, podpoříte lokální výrobu a ještě budete originální.

Módní experimenty: Dejte šanci širokým kalhotám!

Reklama

Načítám