Hlavní obsah

Nejzajímavější adventní výlety: Paříž, Londýn, Drážďany

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč byste si před Vánoci nemohli udělat malý výlet do zahraničí? A třeba přitom nakoupit dárky a užít si romantické procházky slavnostně vyzdobeným městem... Tohle je pět tipů, kam vyrazit.

Článek

Neříkejte, že by se vám nelíbilo vypadnout na chvíli z předvánočního shonu. Což takhle zajet za památkami, sváteční atmosférou, méně obvyklými tradicemi, ale i výhodnými nákupy, do zahraničí! Všude už jsou vánoční trhy v plném proudu, jen třeba v Římě se stromky rozzáří až později, ale i to se v našem článku dočtete.

Do Drážďan na štolu 

Foto: AlexMaster, Shutterstock.com

Trhy v Drážďanech jsou proslulé – zásluhu na tom má i festival štolFoto: AlexMaster, Shutterstock.com

Skoro „za humny“ je první cíl, tedy Drážďany – z hlavního města je to pouhých 147 kilometrů. Je to skvělý cíl pro ty, kteří jsou na sladké – kromě romantiky starého města můžete navštívit každoroční tradiční festival štol, tedy klasické vánoční pochoutky. „Originální drážďanská štola váží 2 kilogramy a musí obsahovat hodně másla, rozinek, sladkých a hořkých mandlí, pomerančové a citronové kúry a koření. Navíc je posypána silnou vrstvou cukru,“ popisuje Barbora Šupíková, průvodkyně po Německu.

Pokud byste si to chtěli užít maximálně, naplánujte si návštěvu na druhou adventní sobotu. „V tento den se totiž nakrojí asi čtyřtunová štola, kterou vezou městem ve slavnostním procesí do centra adventních trhů. Mimochodem, k slavnostnímu nakrojení se používá 1,6 metru dlouhý štolový nůž,“ popisuje průběh festivalu štol Barbora Šupíková.

Co se nákupů týče, asi nesmíte opominout Primark, oblíbený cíl českých turistů.

Vídeň pro milovníky památek

Foto: Muellek Josef, Shutterstock.com

Vídeň má v tomto období neopakovatelnou atmosféruFoto: Muellek Josef, Shutterstock.com

Relativně „kousek“ je také Vídeň – z Prahy 331 km. To nejsou jen klasické vánoční trhy, ale vyloženě vesničky stánků, které patří mezi nejromantičtější vůbec. Zvlášť v případě, že je rámují překrásně nasvícené historické památky – jako například zámek Hof nedaleko Vídně. I jeho nádvoří je jedním velkým trhem se spoustou vůní, chutí a světel. „Jestli chcete pocítit vánoční atmosféru, tak tady se vám to podaří jistě. A jestli chcete naopak spíš něco nakoupit, pak řeknu jen jediné slovo: Primark,“ říká Renata Němcová, průvodkyně po Rakousku z cestovatelského portálu Radynacestu.

Paříž, svátek pro vaši skříň

Foto: Christian Wilkinson, Shutterstock.com

Paříži to sluší v každém ročním období. V zimě si můžete v Paříži, a to na dohled od Eiffelovy věže, zabrustitFoto: Christian Wilkinson, Shutterstock.com

Nelitujte urazit 1030 kilometrů do Paříže. Ta je krásná za každého ročního období, ale ta svátečně naladěná, ta stojí jistě za to – i když i tak láká hlavně ty, kteří chtějí nakupovat oblečení a módu. „Movitější se mohou vydat do módních domů v Rue du Faubourg-Saint-Honoré za aktuální kolekcí značek Versace, Armani, Dior, Kenzo, Gaultier a další. Luxusní butiky s oděvy jsou také na Avenue Montaigne,“ doporučuje Jana Amadou, průvodkyně po Paříži.

Paříž myslí ale i na skromnější rozpočet – nesmíte minout luxusní second handy, jako je Didier Ludot, Reciproque a Alternatives. Tutovkou pro shopaholiky je asi nejznámější místní obchodní dům Galeries Lafayette.

Vánoční trhy najdete například v blízkosti Nového vítězného oblouku (tzv. Archy) a podél celé Champs Elysés. Podobně, jako v našich městech, otvírají se tady i městská kluziště, kde si můžete zabruslit – a to i kolem Eiffelovy věže, anebo dokonce v ní – její první patro se již tradičně mění závěrem roku v kluziště. Zkrátka neopakovatelná atmosféra, nemyslíte?

Londýn je nej na ledu

Foto: Cristian Gusa, Shutterstock.com

Temže násobí dojem z předvánočního osvětlení LondýnaFoto: Cristian Gusa, Shutterstock.com

Ani ne dvě hodinky letadlem (1281 km) a můžete si užít tajuplnou vánoční atmosféru, kterou dýchá Londýn. „Nesmíte minout Trafalgarské náměstí s vánočním stromem, nákupy na Oxford Street, slavný Camden Town nebo největší londýnský adventní trh Winter Wonderland s největším kluzištěm v Británii,“ vyjmenovává Eva Staňková, průvodkyně Británií.

„Vánoční dárky bych doporučila nakupovat ve slavném Camden Townu s proslulými trhy nebo v neméně slavné nákupní ulici Oxford street – ta je díky vánoční výzdobě pastvou pro oči. A zapomenout nesmíte ani na Winter Wonderland v Hyde Parku, což je největší adventní trh v celé Velké Británii. Jeho součástí jsou pouťové atrakce, stánky, ledový bar, ale také největší lední kluziště v Británii,“ doporučuje Eva Staňková.

Řím pro milovníky betlémů

Foto: Bartlomiej K. Kwieciszewski, Shutterstock.com

Řím nabídne návštěvníkům také mnoho možností se předvánočně naladitFoto: Bartlomiej K. Kwieciszewski, Shutterstock.com

Méně obvyklou předvánoční destinací je Řím, vzdálený z Prahy 1315 km. „Vyplatí se sem zamířit na den neposkvrněného početí Panny Marie, čili 8. prosince, kdy má projev papež, který před tím projíždí městem,“ říká Pavel Volf, průvodce po Itálii. Ve stejnou dobu se také rozsvěcí vánoční stromy všude po městě. Ty největší najdete například na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu nebo u Kolosea.

„Největším centrem předvánoční horečky je podle mě barokní náměstí Piazza Navona, zaplněné desítkami stánků, které nabízejí vánoční ozdoby, betlémy, šperky, svíčky, vonné esence, vánoční pečivo, svařené víno a mnoho dalšího,“ popisuje Pavel Volf. Za návštěvu rozhodně stojí výstava betlémů 100 presepi v Sale del Bramante na náměstí Piazza del Popolo.

Máte jinou oblíbenou předvánoční destinaci? Napište nám!

Související témata:

Načítám