Hlavní obsah

Karty doma a kino v hlavě: Zlatá nákupní pravidla pro každou ženu

Foto: George Rudy

Foto: George Rudy

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy a nákupy. Pro mnohé je to zábava, pro jiné utrpení. Ať už patříte do kterékoli skupiny, platí, že až příliš žen leckdy nakupuje nelogicky a neuváženě. A pak lituje. Tohle je sedm pravidel, díky kterým budete mít z nákupu dobrý pocit.

Článek

Pro muže je svět ženského nakupování, všechny ty šaty, boty a kabelky, naprosto nepochopitelný. Téhle vášni asi nikdy neporozumějí. Nutno ale přiznat, že mnohdy nenakupujeme úplně dobře a s rozumem. Koneckonců, kolik máte ve skříni šatů, které jste na sobě nikdy neměly, bot, které jste nikdy neobuly, a kabelek, které se vám vlastně k ničemu nehodí?

Těmto neuváženým nákupům ale může být konec. Stačí si osvojit sedm zlatých pravidel a z obchodu budete vždy odcházet spokojené a radost vám vydrží i doma.

1. Správné načasování 

Na tom, kdy vyrážíte na nákupy, záleží. Zaprvé: všechny koupě, které mají přehlušit nějaký smutek či trápení, většinou moc dobře nefungují. Na nákupy se chodí prostě jen s dobrou náladou. Když jste ve stresu, naštvané či unavené, tak máte nutkavou potřebu bolístku zalepit třeba novou kabelkou nebo hezkými šaty – a téhle touze nevědomky podřídíte i výběr. Jednoduše koupíte cokoli, jen abyste něco měly. A to většinou nedopadá dobře.

Ani spěch se nevyplácí. Jít nakupovat v době obědové pauzy a vědět, že za chvíli musíte být zase v práci, vás dostane do časového stresu. Zkoušet budete jako pominuté, ale ani se pořádně neprohlédnete v zrcadle. Nemluvě o tom, že některé ženy dokonce koupí i věc, kterou nevyzkoušely. Výsledek? Většinou pohroma! Na nakupování si prostě dopřejte čas.

2. Stanovte si hranice

I nakupování by mělo mít nějaké mantinely, hranice, přes které nepůjdete. A co si budeme povídat, jde většinou hlavně o peníze.

Proto než vyrazíte do obchodů, zkontrolujte si účet. Zjistěte, jak moc můžete utrácet, a stanovte si finanční limit, přes který nepůjdete. Nemáte-li pevnou vůli, vyberte danou částku v hotovosti a karty nechte doma. Utratíte jen to, co máte v peněžence, a jinak máte smůlu.

Uvidíte, že po návratu domů tohle oceníte – nebudou vás totiž sžírat výčitky a nebudete mít před sebou ani krušné období do další výplaty.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Držte se při nakupování rozumných pravidel a předem si stanovte finanční limitFoto: nd3000, Shutterstock.com

3. Výběr obchodů

Nesmyslné pobíhání po všech krámech, kterých je v nákupních centrech až děsivě moc, vás jen vyčerpá. Chce to jasný plán! Každá žena má přece nějaké oblíbené značky, obchody, kde se jí dobře nakupuje, kde jí oblečení sedí a podobně. Z těchto obchodů vyberte ty, které chcete bezpodmínečně navštívit, a seznam doplňte těmi, kam naopak nemá cenu chodit, a nechte si pár míst jako jakousi zlatou třešničku na dortu, když vám ještě zbude energie a nálada.

A vůbec není od věci ještě před samotným nákupem prozkoumat internetovou nabídku zboží jednotlivých obchodů. Budete vědět, co vás kde čeká a kde mají něco, co vám padlo do oka. Půjdete částečně najisto a to není nikdy špatné.

4. Věřte svému instinktu

Tohle zažila asi každá žena. Máte na sobě kousek, kterým si nejste úplně jisté. Možná to není úplně váš styl nebo je to v barvě, která nepatří k vašim oblíbeným, střih je možná krapet těsný, nebo naopak volný. Ale jinak se vám to líbí.

A v hlavě vám víří věty typu „tak nemusím chodit pořád jen v černé, tímhle šatník oživím“, „teď jsem trochu přibrala, ale stačí tři kila a ty šaty budou super“ nebo „změna stylu mi prospěje, nemusím být pořád tak konvenční“.

Jenže při nakupování se vyplatí věřit instinktu. To, jak se v daném oblečení cítíte na první dobrou, tak se v něm budete cítit už navždy. Takže ve chvíli, kdy si řeknete „jo, to je ono“, spěchejte hned ke kase. Čím víc o daném modelu musíte přemýšlet, tím větší je riziko, že jeho nákup nebude dobrou volbou.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Nenakupujte ve stresu – vaše nepohoda se nutně odrazí na výběruFoto: nd3000, Shutterstock.com

5. Nenechte se zlákat 

Podvědomě to víte všechny, ale stejně čas od času trikům obchodníků naletíte. Ne každá sleva je výhodná, ne každá akce se vyplatí.

Jedna věc jsou sezonní výprodeje, ty se mnohdy opravdu vyplatí – obchody si prostě dělají místo na nové zboží a na tom zlevněném není nic špatně. Ale některé kousky se ve slevě ocitají z jasných důvodů – například jsou z nekvalitního materiálu, o čemž se přesvědčíte po prvním vyprání, nebo mají podivný střih, který sedí jen málokomu.

Takže ve slevách nakupujte, ale přemýšlejte u nich. Bohužel většina žen dělá pravý opak a při zahlédnutí nápisu „sleva“ jejich mozek vypíná.

6. Vím, co chci

Někdy je samozřejmě fajn jen tak courat po nákupním centru a nepídit se po ničem konkrétním. Ale většinou je mnohem lepší vědět, co by váš šatník potřeboval.

Jsou to kalhoty? Koukejte na věšácích právě po nich a nenechte se rozptylovat bundičkami. Potřebujete lodičky? Tak proč si prohlížíte kozačky?!

Tohle většinou totiž končí tím, že si nesete domů pět věcí, které vůbec nepotřebujete, ale tu, kterou ano, nemáte.

7. Kombinujte

Tohle je rada sice poslední, zato zásadní. Ještě než půjdete ke kase, zkuste si v hlavě přehrát, co vám doma visí ve skříni. Bude se to hodit k věcem, které si právě hodláte koupit?

U klasických věcí typu černá kabelka či bílá košile tohle samozřejmě není nutné. Ale u všeho ostatního ano: neexistuje totiž víc frustrující věc, než když si koupíte úžasné a nádherné boty, které pak nemáte k čemu obout.

Jak to máte s nakupováním vy? Baví vás, nebo ho nenávidíte?

Reklama

Načítám