Hlavní obsah

Nejzajímavější pouště světa: Najdete je i v Česku

Foto: Roman Khomlyak, Shutterstock.com

Foto: Roman Khomlyak, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Příroda umí být úchvatná, a i když teď obdivujete spíše zeleň v rozpuku a pestrý mix květin, pohled neodtrhnete ani od scenérie na první pohled mrtvé. Pouště totiž nejsou jen nekonečnou krajinou plnou písku. A znáte ty české?

Článek

Projet se pouštními dunami na čtyřkolce nebo mezi hrby velblouda jste si možná vyzkoušeli během letní dovolené v Egyptě, Maroku či v Dubaji. Existují ale i úchvatné pouště, které běžně v katalozích nenajdete. Včetně českých.

Namibijská poušť Sossusvlei

Mluví se o ní jako o vůbec nejstarší poušti zeměkoule, a i když láká turisty z celého světa, vydat se sem na dovolenou je opravdu luxusní záležitost. Největší zdejší raritou je Deadvlei (Mrtvé údolí). Kdysi bylo oázou a i dnes se zde ve vzácných dnech, kdy prší, dokáže zadržet voda. Na pozůstatky života ale poukazují suchem a žárem zčernalé pahýly stromů. Úchvatné místo láká k návštěvě kvůli bouřkám atraktivním pro fotografy zejména v červenci a srpnu, a také na přelomu srpna a září, kdy zde začíná jaro a jinak mrtvá krajina nečekaně rozkvete.

Foto: Profimedia.cz

Krásný pohled na poušť se naskýtá ze zdejší nejvyšší duny Big Mamma (Velká máma)Foto: Profimedia.cz

Město duchů Kolmanskop

V Namibii není lákadlem jen Sossusvlei, ale i pověstné město duchů. V Kolmanskop to ještě zhruba před sedmdesáti lety vypadalo jako na divokém americkém západě, s tím rozdílem, že zde se dolovaly diamanty. Po stovkách obyvatel dodnes zbyly jen honosné domy, z nichž je vytlačil nemilosrdný písek. Toto místo je úchvatnou ukázkou toho, jak si poušť umí vzít své území rychle zpět.

Foto: Profimedia.cz

Město duchů leží nedaleko pouště SossusvleiFoto: Profimedia.cz

Bílá poušť White Sands v Novém Mexiku

U pouštního písku jste zvyklí spíše na zlatou a hnědou barvu, mexická poušť v jižní části rozlehlé pánve Tullarosa Basin vypadá jako jiskřivě zasněžená pláň. Může za to jiné složení, zdejší písek není z křemene, ale ze sádrovce. Bílou krajinu občas naruší trs trávy, osamocený strom, nebo dokonce kaktus. Pod nohama se vám může mihnout ještěrka, skunk, kojot, ale i tarantule, chřestýš nebo škorpion.

Foto: Christin Hainan, Shutterstock.com

Část území okupuje americká armáda, část je přístupná turistůmFoto: Christin Hainan, Shutterstock.com

Malovaná poušť v Oregonu

Ještě zajímavější hříčkou přírody je John Day Fossil Beds National Monument v americkém Oregonu. Před mnoha miliony lety tu byly močály plné bahna, poznamenala ji ale i sopečná činnost. Poušť tak tvoří různorodé geologické vrstvy, od písku a sopečného popela přes pískovec a mořské sedimenty až po jílové břidlice. Výsledkem je neuvěřitelně duhové zbarvení.

Foto: David MacFarlane, Shutterstock.com

Barevná krajina je nejkrásnější v paprscích zapadajícího slunceFoto: David MacFarlane, Shutterstock.com

Sprosté duny

Písečné duny se vlivem větru hýbají a neustále mění svůj tvar. Fotograf Luc Hosten zachytil na pláži v Sardinia Bay v Jižní Africe útvary, které připomínají pánská přirození. Vznikly nejspíše kombinací deštivého počasí, díky kterému písek provlhl, a následného větru, který postupně odnášel vysychající písek od krajů, ale vlhké jádro stále zůstávalo a erodovalo do výsledné atypické podoby.

Foto: Profimedia.cz

Písečné duny jsou neustále v pohybu a ráz krajiny se může rychle změnitFoto: Profimedia.cz

Kam do pouště v Česku?

Pouště a písečné duny najdete dokonce i v Česku. Nejsou samozřejmě tak rozlehlé, ale přesto nabízí leccos zajímavého. Například Písečný přesyp u Píst ve středním Polabí je domovem vzácných živočichů, například mravkolvů, hmyzu žijícího jinak převážně na jihu Afriky. Do dun si vyhrabávají rafinované jamky, do kterých pak loví jiný hmyz, kterým se živí.

České duny a pouště najdete ale i jinde. Největší jsou Přesypy u Rokytna nedaleko Hradce Králové, na Třeboňsku najdete Písečný přesyp u Vlkova, v Pístech u Nymburka najdete jednu z našich nejzachovalejších dun. Na Moravě se můžete vydat na Váté písky u Bzence.

Foto: Profimedia.cz

V Česku jsou duny chráněné, do nich samotných se zpravidla nesmí, lze je ale pozorovat z chodníčků a cestFoto: Profimedia.cz

Plánujete taková místa navštívit? A jestli vás nenalákáme na přírodu, možná vás zaujmou nejkrásnější hrady a zámky Evropy?

Reklama

Související témata:
Poušť

Načítám