Hlavní obsah

Nejzásadnější rady pro letní hubnutí: Vhodné jako tahák na lednici!

Foto: thinkstock

Nevíte, jestli ji můžete sníst celou, nebo ne? Tak čtěte náš článekFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibírání už nebude váš osud! Stačí si zapamatovat pár věcí, které fungují, a v případě nouze nahlédnout do našeho ledničkového taháku. Připravili jsme ho pro vás spolu s poradci na výživu!

Článek

Ať hubnout začínáte anebo jste si přivezli z dovolené kila ,all inclusiv´ a chtěli byste se jich osvědčeným způsobem zbavit, přinášíme vám pár záchytných bodů.

Podle čeho volit potraviny?

Glykemický index (GI) je důležitý nástroj k výběru správných potravin. „Je to číslo vyjadřující postavení potraviny od 0 do 100 v závislosti na tom, jak rychle se cukr přítomný v této potravině vstřebává a jak rychle ovlivňuje hladinu glukózy v krvi,“ vysvětluje výživový specialista MUDr. Igor Bukovský, mimo jiné autor knihy Hubnutí bez blbnutí. Orientujte se tedy při výběru jídel na to, abyste se zasytili, ale zároveň neměli do půl hodiny hlad (což způsobuje právě vysoký GI).

Snídejte! A jak?

Pokud se večer nepřejídáte, měli byste se zákonitě ráno budit s prázdným žaludkem. Aby vám celý den nechyběla energie, do půl hodiny po probuzení byste se měli dobře najíst. Je to jediné jídlo dne, které si vážně bez výčitek dopřejte!

Dobrá snídaně podle Igora Bukovského:

  • Měla by obsahovat lehce stravitelné bílkoviny (obilniny, celozrnné pečivo anebo celozrnný chléb, tofu, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky)
  • Bezpečný tuk (ořechy, olejnatá semena – lněná, slunečnicová, tykvová, kokos)
  • Komplexní sacharidy a vlákninu (obilniny, celozrnné pečivo a chléb, ovoce či zeleninu)
  • Jednoduché sacharidy (med, ovoce, sušené ovoce, javorový sirup, melasa, kousek hořké čokolády)
  • Antioxidanty (syrové ovoce nebo zelenina, ořechy, olejnatá semena)
Foto: thinkstock

Hýbejte se hlavně pro radost, ostatní přijde samoFoto: thinkstock

Nemusíte sportovat moc

Jak moc a jak dlouho se máte snažit? „Aerobní činnost, jako je třeba běhání, jízda na kole nebo rotopedu, učí metabolismus využívat tuk,“ říká trenér fitness Radek Mirovský. „Vaše aktivita ani nemusí být dlouhá. Stačí 20 až 30 minut denně. Lepší každý den 20–30 minut než dvakrát týdně 90 minut,“ doplňuje čísla Radek Mirovský.

„Co je ale důležité? Aktivita by měla být intenzivní! Tak intenzivní, abyste cítili, že je to teoreticky maximální hranice, kterou jsme schopni udržet dlouhodobě. Neřídit se tepovou frekvencí, ale frekvencí dýchání. Když cítíte, že se dusíte, ubrat, když cítíte, že můžete víc, zrychlit.“

Každý den, každé jídlo

Hlavní jídla byste měli mít vždy poskládané podle trojpoměru živin, což představuje sacharidy, bílkoviny (!), tuky. „Bílkoviny se pohybují individuálně od 12 až 15 do 20 procent,“ říká expertka na výživu Ing. Iva Veselá z Holmes Place. „Množství sacharidů se pohybuje mezi 50 až 60 procenty. Příjem tuků se musí dostat do rozmezí 20 až 30 procent."

Ještě na něco jsme zapomněli? Dejte nám vědět v příspěvcích pod článkem!

Související témata:

Načítám