Hlavní obsah

Láska v 21. století: Pozor, ať vás nepřeválcuje mosting

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnera si dnes díky seznamovacím aplikacím můžete vybrat podobně jako zboží z katalogu. Líbí – nelíbí, rozjet peprnou konverzaci nebo si domluvit rande lze během okamžiku. Jenže není randění jako randění. Víte, co vám hrozí jak u seznamování, tak i u případných rozchodů?

Článek

Rozchod není pro nikoho příjemný. A mobily svádějí k tomu, aby se to vyřídilo co nejrychleji a bez osobního kontaktu – a tedy i bez výčitek, slz a vyhrocených emocí. Kdyby se s vámi rozešel partner třeba přes SMS, asi by vás to urazilo. Ale existují i horší způsoby, jak dostat kopačky... A v povrchním světě virtuálního seznamování se skrývají i další nebezpečí.

Ghosting: Když zmizí jako duch

Partner se s vámi může rozejít dokonce tak, že vám to vůbec nedá vědět. Prostě se zbaběle vypaří jako duch (anglicky ghost). „Duchaři pouze navazují vztahy, ale nejsou schopni je ukončit. Problém je, že je to obecný způsob myšlení daného člověka. Obvykle nedokáže dokončit nic, s čím v životě začne,“ vysvětluje spisovatel a kouč osobního rozvoje Petr Casanova.

Benching: Nechává si vás pro jistotu

Nemiluje vás, ale vzdát se vás také nechce: občas potřebuje společnost, když nemá po ruce nikoho lepšího. A tak si vás nechává v záloze. Sedíte pomyslně na lavičce (anglicky bench) a čekáte, až vás vezme znovu do hry. S takovým člověkem neztrácejte čas. „Je nerozhodný, neschopný vsadit na jeden směr. Jak je neupřímný k okolí, tak je neupřímný i k sobě,“ popisuje odborník.

Podobně funguje také zombieing. „Jde o alternativu benchingu, jen s tím rozdílem, že zombie v nějakém momentu alespoň našla odvahu vztah ukončit – často v iluzi, že si najde někoho lepšího. Ale nenašla šťastný vztah nikde a tak se připomene vám jako někomu, u koho se vždycky chytila, třeba jen na sex,“ vysvětluje kouč.

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Stále jen čekáte a máte pocit, že mu na vás vůbec nezáleží? Asi to není jen pocitFoto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Stashing: Vztah plný nezdravých tajemství

Malá tajemství jsou sice kořením vztahu, jenže co když vám tají, kde bydlí, jak tráví čas, když není s vámi, neznáte jeho přátele... Pak jste možná obětí stashingu (stash = skrýš). „Jestliže lidé nejsou schopni otevřít celé své já, nejčastěji je to ze dvou důvodů: buď se stydí, nebo nemají čisté svědomí,“ tvrdí kouč. Možná jste pro něj jen bokovka anebo má minulost, kterou nemáte poznat.

Cushioning: Nejste jeho jediná

Tajnůstkaření může plynout i z faktu, že nejste jedinou ženou jeho srdce. A máte čest s dalším fenoménem: cushioningem (cushion = polštářek). Dotyčný sice randí s vámi, ale má i další ženy v záloze. „Je to projev nezralosti, znak neúspěšných lidí, kteří nepochopili, že mají-li něco dotáhnout, musejí se na to soustředit,“ popisuje odborník a dodává: „Cushioning je jeden z důvodů, proč je dnes tolik lidí single. Nejsou schopni vsadit vše na jednu kartu, a tudíž ani vyhrát jackpot.“

Cushioning si ale nepleťte s myšlenkami na jiné potenciální partnery. „Je přirozené přemýšlet, v čem je daný člověk zajímavý a v čem se liší od současného partnera. Pokud se lidé těmto myšlenkám brání, ignorují základní potřebu mozku vše srovnávat a analyzovat,“ vysvětluje osobní kouč Aleš Kalina. Podobné myšlenky nemusejí nutně vést k nevěře.

Mosting: Lovec zářezů

Sběrači sexuálních trofejí tu byli vždy, seznamovací aplikace jim ale práci usnadňují. Zneužívají sílu slova a emocí, předstírají lásku – jen aby vás a mnohé další (most = co nejvíce) dostali do postele. Zbudou po nich jen slzy. „Je úsměvné, že právě tito sběrači se cítí jako nejsilnější frajeři. Ve skutečnosti jsou v nitru osamocení. Nevědí, že sex není to nejvíc, žijí v omylu, že vztah nemá co dát víc, protože sami dál ještě nedošli. Je to kombinace nezralosti, hlouposti a slabosti,“ zdůvodňuje Petr Casanova.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Chcete o partnerovi něco vědět? Jestli je tajuplný až moc, nekouká z toho nic dobréhoFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Pigging: Černý Petr

V Británii před pár lety vznikla seznamka „pro obyčejně vypadající ženy“. A zhruba tou dobou se zrodil pigging (pig = prase). Utahuje si z žen, které nepatří mezi typické krásky. Muži se mezi sebou hecují, kdo sbalí větší ošklivku nebo tlusťošku. Jak se takovým útokům bránit? „Důležité je uvědomit si, že tyto prasárny pocházejí od prasat. Je to projev jejich vlastního mindráku. A nejlepší odpovědí je úsměv. Pak jejich mínění o sobě klesne,“ radí Petr Casanova.

Setkaly jste se někdy s některým z popsaných fenoménů?

Reklama

Načítám