Hlavní obsah

Nejzrádnější silvestrovské drinky: Mojito se vyrovná 15 chlebíčkům!

Foto: thinkstock

Jestli držíte dietu, dejte pozor i na množství alkoholuFoto: thinkstock

Reklama

Lahvinka vína, trocha sektu a pár panáčků. Ačkoli to vypadá, zvláště na silvestrovskou oslavu, skoro nevinně, je to slušná energetická bomba. Jak velká? Tak to jsme za vás spočítali.

Článek

Pár piv, koktejl nebo lahvinka vína dodají organismu nezanedbatelnou dávku energie. Navíc alkohol vyvolává chuť k jídlu a současně oslabuje vůli se nenajíst… Což je vražedná kombinace pro vaši dietu.

Alkohol a dieta

Pokud jste v redukčním režimu, a nechcete oslavu strávit o sodovce, alkohol dietě rozhodně neprospívá. „Alkohol se v těle změní na kyselinu octovou, která se pak uloží buď do tukových zásob, nebo do zásob svalového či jaterního cukru. Ani jedno není dobré, pokud se intenzivně nehýbete, “ říká poradkyně pro výživu a zdravý životní styl Lenka Kaprhálová.

Jak tedy na to? „Volte raději suché bílé víno než pivo. Raději čistý destilát než míchané sladké koktejly. Rozhodně popíjejte i čistou vodu, může být i mírně perlivá. A pozor! Alkohol podporuje chuť k jídlu, ne nadarmo je osvědčeným aperitivem, největší nebezpečí je právě v kombinaci alkoholu a ,mňamek',“ dodává Lenka Kaprhálová.

Foto: thinkstock

Dát si pár koktejlů je podobné jako spořádat talíř chlebíčkůFoto: thinkstock

Sníst před pitím alkoholu něco tučnějšího je dobrou metodou nejen proti kocovině, takové jídlo totiž zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Pro jeden večer, tedy například oslavu Silvestra, si vyberte – buď alkohol, nebo dobré jídlo, obojí dohromady ne. Vyplatí se prokládat pohárky tancem a k tomu „ochutnat“ nějaký dobrý sýr, pršut, olivy, oříšky. Tabu jsou tyčinky, brambůrky, popcorn. A na závěr – na Nový rok je třeba dlouhá procházka!

Alkohol přepočtený na šunkové chlebíčky

Zajímá vás, kolik kalorií má pivo, víno nebo oblíbený koktejl? Připravili jsme pro vás přehled několika druhů alkoholických nápojů i oblíbených nealkoholických variant a pro představu jsme jejich energetickou hodnotu porovnali s energetickou hodnotou klasického šunkového chlebíčku – jeden má v průměru 750 kJ.

Je velmi těžké odhadnout, kolik alkoholu můžete vypít během jednoho večera, proto jsme udělali odhad. Ale protože uvádíme i hodnotu přepočtenou na 100 ml, můžete si vypočíst svůj příjem kilojoulů podle skutečnosti.

Kolik toho vypijete při oslavách Silvestra? Nebojte se to přiznat v diskusi.

Reklama

Načítám