Hlavní obsah

Nekupujeme, vyrábíme: Upečte dětem domácí brumíky. Podle hrnkového receptu!

Foto: Mona Martinů

Roztomilé brumíky zvládnete snadno samiFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztomilé piškotové medvídky  děti prostě milují. O něco méně je ale milují jejich rodiče – ať už kvůli jejich složení nebo ceně. Upečte si proto raději vlastní variantu bez zbytečné chemie a aromat!

Článek

Hlavně dětem se snažíte vybírat výrobky, které neobsahují zbytečnou chemii. Co ale dělat, když (i díky všudypřítomným reklamám) kupované, a ne zrovna zdravé dobrůtky děti prostě vyžadují? Zkuste je trochu ošálit, a ušetřit tak nejen jejich zdraví, ale i své peněžence a svědomí, protože budete přesně vědět, co ve sladké svačince je. Dneska se vrhneme na domácí variantu oblíbených brumíků!

Brumíci s čokoládovou náplní

Na asi 36 medvídků potřebujete: 4 vejce, 1/3 hrnku cukru krupice, ½ hrnku rostlinného oleje, ½ lžičky vanilkového extraktu, 6 lžic mléka, hrnek polohrubé mouky, sůl, ½ lžičky prášku do pečiva, lžíci kakaa, tuk na vymazání plechu

Na náplň: 2 lžíce lískooříškové pomazánky

Foto: Mona Martinů

Piškotové těsto doplňte čokoládovým krémem nebo oblíbenou marmeládouFoto: Mona Martinů

Postup: Žloutky ušlehejte s cukrem doběla, přidejte olej, vanilku a mléko a postupně zapracujte prosátou mouku se špetkou soli a kypřicím práškem. Na závěr opatrně vmíchejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Pár lžic těsta si dejte stranou a obarvěte ho kakaem. Do vymaštěné formy nejprve kápněte trochu kakaového těsta do místa, kde budou tlapičky, a opatrně přelejte asi lžící těsta světlého. Pečte při 180 °C asi 10 minut, až medvídci lehce zezlátnou a jdou od stěn formy.

Foto: Mona Martinů

Žloutky s cukrem ušlehejte doběla a postupně zapracujte i olej, mléko a vanilkový extraktFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Do těsta opatrně vmíchejte z bílků ušlehaný sníhFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Část obarvěte kakaem a pomocí nastřiženého sáčku naznačte tlapičkyFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Překryjte asi lžící světlého těsta a dejte péctFoto: Mona Martinů

Vyklopte a vychladlé medvídky zezadu plňte lískooříškovým krémem (třeba tímto domácím bez palmového tuku), nejlépe to jde pomocí plastové stříkačky nebo cukrářského sáčku s dlouhou tenkou hubičkou.

Foto: Mona Martinů

Teď už zbývá jen injekce s lískooříškovým krémem či marmeládou do zadečku každého medvídka :-)Foto: Mona Martinů

  • Formu najdete na internetu pod heslem „forma medvídek“, v domácích potřebách či v některých elektrech.
  • Medvídky můžete plnit i tak, že do formy rozprostřete tenkou vrstvu těsta, na ni dejte dílek čokolády či lžičku pomazánky a překryjete dalším těstem. Hrozí ale, že náplň proteče na dno a čokoláda na rozdíl od krému zůstává i po upečení tuhá.
  • Plnit můžete i propasírovanou marmeládou, rozpuštěnou čokoládou, vanilkovým pudinkem či jiným oblíbeným krémem.
  • Část těsta ochuťte domácím citronovým extraktem (nebojte, alkohol se během pečení odpaří) nebo prohoďte kakaové a vanilkové těsto, aby byli medvídci hnědí.
Foto: Mona Martinů

Za domácí brumíky vás děti budou milovat. A vy zase nebudete mít špatný pocit, že jim dáváte sladkost, o jejímž složení máte pochybnostiFoto: Mona Martinů

Co si myslíte o složení prodávaných svačinek pro děti?

Reklama

Načítám