Hlavní obsah
3,2
(68)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Miska na slunci uzrálých voňavých jahod je skvělá sama o sobě. Počkejte ale, jaké ovace sklidíte, když z ní připravíte osvěžující sorbet! Ten s bezovým sirupem je nepřekonatelný. Postačí vám chvilka času a obejdete se i bez zmrzlinového strojku.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potředovat
  • 700 g čerstvých jahod
  • 250 ml bezového sirupu
  • 2 lžíce limetkové šťávy
Článek

Naši předci považovali černý bez za magický keř: připisovali mu silné ochranné schopnosti a bezovými hůlkami vyháněli zlé duchy i myšlenky. Bylinkáři si ho cení pro jeho léčivé účinky a já ho miluji pro jeho vůni i chuť. Když se objeví první něžné květy bezu, začíná pro mě léto. Vařím z nich sirup, dělám limonádu, smažím je a přidávám do jahodové marmelády. Spojení bezu a jahod je totiž opravdu povedené. Jak tedy na sorbet?

Postup

01.

Jahody opláchněte, odstopkujte a nechte oschnout. Rozmixujte je a poté propasírujte přes jemný cedník. Zbavíte se tak drobných semínek a sorbet bude krásně hladký.

02.

K jahodám přidejte bezový sirup a limetkovou šťávu podle chuti a směs dobře promíchejte.

Tip: Domácí sirup z bezových květů je samozřejmě nejlepší, když se vám ho ale nechce vyrábět (nebo máte doma alergika), koupíte ho i v běžných obchodech. Pro dospělé můžete do směsi přidat dvě tři lžíce citronového limoncella.

03.

Připravte si plochou, ideálně kovovou misku o objemu alespoň 1 l. Nalijte do ní jahodou směs a dejte ji do mrazničky. Sorbet chlaďte asi 2-3 hodiny, přibližně každou půl hodinu ho krátce promíchejte vidličkou a rozbijte velké krystaly. Až směs úplně ztuhne, můžete podávat.

Tip: I když se černý bez v minulosti opravdu uplatňoval spíše v ochranné než v milostné magii, můžete zkusit tohle: do skleničky dejte kopeček jahodového sorbetu, dolijte ji růžovým sektem a ozdobte kvítky bezu. Neznám mnoho romantičtějších drinků!

Další ovoce, které neodmyslitelně patří k začátku prázdnin, jsou třešně. Rychlá bublanina je v sezoně „povinná“, letos ale určitě zkuste i tažený štrúdl s třešněmi a mákem a  netradiční třešňový cheesecake.

Reklama

Související témata:

Načítám