Hlavní obsah
3,9
(9)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Začátkem léta se na krátkou chvíli potká voňavý kvetoucí černý bez s prvními českými jahodami. Jejich chutě se dokonale doplňují a byla by škoda jejich období promeškat. Vyzkoušejte tuhle kombinaci v půvabném malém dezertu Pavlova a dáte mi za pravdu.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Budete potřebovat
  • 96 g bezé korpusu
Na krém
  • 5 květů černého bezu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžíce cukru moučka
Na dokončení
  • 120 g čerstvých jahod
  • 1 květ černého bezu
Článek

Bílkové korpusy na minidortíky si můžete připravit i sami. Zůstane vám pak pár žloutků a snadno z nich uděláte osvěžující lemon curd, který vaše mini Pavlovy pozvedne do cukrářského nebe (nebo je použijte na špagety carbonara). V létě se ale málokomu chce trávit čas u trouby, proto si bez rozpaků můžete práci ulehčit a sněhové korpusy koupit hotové. Mívají poctivé složení a vytvořit úchvatný dezert pak trvá opravdu jenom chviličku (pokud tedy nepočítáte čas potřebný na ochucení šlehačky).

Postup

01.

Mléčné výrobky dokážou dobře přijmout chutě a vůně ostatních surovin a v tomhle receptu jejich schopnost využijeme. Den dopředu nasbírejte 5-6 velkých květenství bezu. Chvíli nechte bezové květy ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci, a poté otrhejte nad velkým talířem jemné bílé kvítky (bez sbírám na čistých místech a neoplachuji ho, byla by škoda zbavit se voňavého pylu). Otrhané květy vložte do skleněné šroubovací lahve, zalijte smetanou a v lednici nechte odležet do druhého dne.

02.

Na druhý den nakrájejte jahody na kostičky, zakápněte je bezovým sirupem a nechte chvíli odstát.

03.

Smetanu proceďte a kvítky pořádně vymačkejte. Do velké mísy vyklopte mascarpone, přidejte cukr (můžete ho ale úplně vynechat, korpusy jsou dostatečně sladké) a prošlehejte je do krémové konzistence. Poté do mísy vlijte bezovou smetanu a dál šlehejte: nejdřív pomalu a pak otáčky postupně zvyšujte, až získáte hladký a nadýchaný voňavý krém. Ten pak přeložte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.

04.

Na pracovní plochu si rozložte připravené korpusy. Nastříkejte na ně bezinkový krém, doprostřed přidejte lžičku ochucených jahod, ozdobte je něžnými kvítky bezu (a případně i lístkem máty či meduňky) a podávejte nejlépe ihned.

Tip: Pavlovy ozdobte těsně před podáváním, rychle zvlhnou. Dobře usušené nenaplněné sněhové korpusy můžete v uzavřené dóze skladovat i delší dobu.

Pokud si práci nechcete ulehčovat, korpusy snadno připravíte podle receptu na dezert mini Pavlova s karamelizovanými meruňkami.

Související témata:
Dort Pavlova
Bezé

Načítám