Hlavní obsah
3,1
(119)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pečení domácího chleba a pečiva je v módě. Ne každý si ale troufne na chléb kváskový, a tak pro vás máme perfektní řešení. Upečte si soda bread – nekynutý chléb kypřený jedlou sodou. Do těsta přidejte řepu a sýr, bude krásný na pohled, ale i velmi chutný.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochník
  • 220 g červené řepy
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 350 ml podmáslí
  • 180 g sýru feta
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Řepu oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Pak ji dejte do látkového ubrousku (kterému nebude vadit zničení červenou barvou) a důkladně z ní vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu – řepa musí být opravdu vymačkaná do sucha.

02.

Mouku smíchejte se sodou a solí. Přidejte podmáslí a vařečkou pořádně promíchejte. Když těsto začne jakžtakž držet pohromadě, propracujte ho ještě pořádně na pomoučené ploše rukama. Postupně do těsta na různá místa přidávejte hromádky řepy a nadrobeného sýru. Nebojte se těsto rozříznout, abyste viděli, kde ještě chybí, a na taková místa ještě trochu řepy zamáčkněte a dál prohněťte – jedině tak dosáhnete hezkého mramorování.

03.

Když máte zapracovanou všechnu řepu a sýr, vytvarujte pravidelný bochník. Pro křupavější kůrku můžete na závěr bochník lehce obalit v krupici. Na plech položte arch pečicího papíru, který lehce pomoučněte, a na něj bochník položte. Můžete ho ještě ozdobit tak, že do něj zamáčknete snítku tymiánu nebo rozmarýnu, není to ale nutné.

04.

Chleba vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30–35 minut dozlatova. Hotový je, když do středu zapíchnete špejli a vyndáte ji suchou. Pokud je kůrka už příliš tmavá a střed stále není dopečený, překryjte chleba alobalem lesklejší stranou dolů – matná teplo propouští dovnitř, lesklá ho odráží, tzn. slouží spíš k udržení teploty pečeného pokrmu. Před krájením nechte bochník zcela vychladnout.

Pokud by se stalo, že vám kousek chleba zůstane, využijte ho při dalším vaření. Třeba na přípravu španělské chlebové polévky salmorejo cordobés nebo italského rajčatového salátu panzanella.

Reklama

Načítám