Hlavní obsah

Nemoc rodinných výletů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nevolnost může rodinný výlet pokazitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Kinetóza, nazývaná občas také autobusovou nevolností nebo mořskou nemocí, dokáže automobilové výlety pořádně znepříjemnit. A to jak dětem, tak jejich rodičům. Pomůžou léky, vhodný program a čerstvý vzduch.

Článek

Tuhle situaci zná asi každý, kdo jezdí s dětmi autem. První čtvrthodinu cesta pěkně ubíhá, potomek se vyptává na to či ono, případně se dožaduje limonády. Postupně ale dítě utichá a ani vaše nadšené halekání: „Jé, podívej se, to je ale krásná kravička" ho nevytrhne z letargie. Po dalších pěti minutách se pak ze zadního sedadla ozve klasická věta: „Mamí, mně se chce blinkat." To v lepším případě. V tom horším už nás dítě nestačí ani varovat.

Pod „nemocí školních výletů", „autobusovou nevolností" či „mořskou nemocí", jak zní některá z barvitých lidových označení, se skrývají potíže s odborným názvem kinetóza.

Jejich příčina mnohé překvapí: problémy nemá žaludek, ale hlava. Laicky řečeno: zatímco oči hlásí relativně statické vjemy, hlava, respektive střední ucho ví, že něco je jinak. Nesoulad signálů, které mozek dostává, tak vedou k migréně nebo ke zvednutému žaludku. Paradoxem je, že zatímco automobilová či autobusová kinetóza se projevuje nejsilněji právě u nejmladší generace, s pouťovými atrakcemi, které dospělý raději nenavštíví bez obligátního igelitového pytlíku v ruce, děti problém nemají. Přitom příčina nevolnosti u dospělého při návštěvě centrifugy je stejná jako u dítěte zvracejícího do pytlíku ve školním autobuse.

Klasickým prostředkem, který před školním výletem polykala už naše generace, je kinedril. Vedlejším účinkem tohoto léku je ospalost - což ale například při dlouhé cestě na dovolenou v Chorvatsku vůbec nemusí vadit.

Z modernějších přípravků můžete vyzkoušet například žvýkačku Travel Gum. I pro zastánce homeopatické léčby se v lékárnách najde vhodný prostředek, v tomto případě Cocculine. Podobnou službu prokáže i žvýkání kořene zázvoru - ten však většina dětí odmítá.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Atrakce zbůsobí nevolnost spíše dospělýmFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyzkoušenou cestou, jak nástup kinetózy alespoň oddálit, když ne zcela zastavit, je zaměstnat děti něčím jiným. Autorce tohoto textu se při cestách s dětmi osvědčil například společný zpěv. Pokud se v autě stane tradicí, navíc spojenou s dalšími pravidly (písničku postupně vybírají všichni ve voze a podobně), děti se zabaví, což je důležitý krok pomáhající k odvrácení nevolnosti. Obdobou jsou „silniční hry" - vyhrává například ten, komu v protisměru projede dříve deset aut zvolené barvy. Samozřejmostí by mělo být včas stažené okénko a vypnuté topení. Čerstvý vzduch totiž v případě kinetózy doopravdy pomáhá.

Reklama

Související témata:

Načítám