Hlavní obsah

Nenápadný všelék: Omlazuje, čistí krev a zmírňuje bolesti

Foto: garetsworkshop, Shutterstock.com

Foto: garetsworkshop, Shutterstock.com

Reklama

Znáte ho především díky čaji a typické nezaměnitelné vůni. Kouzelný heřmánek – bylinka babek kořenářek, která navrací chuť i sílu do života.

Článek

Heřmánek pravý je užitečná bylina, kterou si můžete sami nasbírat od jara do léta, a následně usušit. Dávejte si ovšem pozor, abyste jej nezaměnili za heřmánek římský (ten je ale také léčivý), nebo rmen rolní či heřmánkovec nevonný (ty sice vypadají podobně, ale léčivé nejsou).

Pokud chcete mít opravdu jistotu, že se jedná o heřmánek pravý, roztrhněte jeden květ na dvě poloviny. U heřmánku by lůžko mělo být duté, u rmenu a heřmánkovce plné. Dále je typický intenzivní charakteristickou vůní. Při sušení se trochu drolí, má lehce kořenitý pach a nahořklou chuť.

Najdete ho nejčastěji u cest, na loukách či polích, kde je pěstován jako plodina pro průmyslové zpracování. Heřmánek pravý si ale můžete i vypěstovat doma. Semínka koupíte v zahradnictvích, nebo ve specializovaných internetových obchodech.

Co vše umí udělat s vaším tělem?

Proti průjmu i nevolnosti

V heřmánku například najdete bohaté zastoupení esenciálních olejů, které blahodárně působí na trávicí systém. „Ať už vás trápí průjem, břišní křeče, nadýmání, nevolnost nebo plynatost, heřmánkový čaj poskytne úlevu,“ říká Dagmar Kubecová, výživová poradkyně z Boskovic. Navíc preventivně působí proti zánětu žaludku a žaludečním vředům.

Foto: gresei, Shutterstock.com

Heřmánkový čaj uleví od bolesti břicha i potíží s trávením. A co je nejlepší? Hravě si zvládnete připravit i domácíFoto: gresei, Shutterstock.com

Pomáhá s hubnutím

Co je důležité pro snížení tělesné hmotnosti? Stimulace žaludku a podpora látkové výměny. Přesně tak v těle po požití působí heřmánek. Díky detoxikačním a diuretickým vlastnostem navíc organismu pomáhá s odplavováním škodlivých toxinů, odpadu a přebytečné vody. „Kromě toho tato bylinka ve formě čaje řídí chuť k jídlu a potlačuje chutě na vysoce kalorické potraviny,“ dodává Dagmar Kubecová. Což je velmi užitečné, snažíte-li se hubnout, ale pokouší vás vlezlá paní Mlsná.

Proč vsadit na heřmánek?

  • Jako čaj je vyhledávaný pro analgetické, diuretické a sedativní vlastnosti, například při bolestech zubů jako kloktadlo -
  • Ve formě čaje pomáhá při odvykání od uklidňujících léků a při mentální anorexii -
  • Ve formě masti je součástí mnoha omlazovacích kúr -
  • Sazenice pomáhají uzdravení nemocných rostlin - ,,K napadené rostlině dejte sazeničku heřmánku, nebo ji postříkejte heřmánkovým éterickým olejem," radí Dagmar Kubecová.
  • Mast zvyšuje schopnost pokožky se regenerovat -
  • Čaj čistí krev a pomáhá játrům zbavit se toxinů -
  • Vyrábí se z něj oblíbený homeopatický prostředek či lék na dětské, novorozenecké koliky a obtížné prořezávání zoubků -
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Proti vysoušení pokožky a k podpoře její regenerace – i k tomu poslouží kouzelná bylinka jménem heřmánekFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ne více než 3 šálky denně

Tuto všemocnou bylinku můžete využít v několika formách. Nejznámější je bezpochyby čaj, který si připravte ze 2–3 lžiček sušených heřmánkových listů, které zalijte horkou vodou a nechte přibližně 7 minut vyluhovat. 

Nic se ale nemá přehánět. Kateřina Schotliová, nutriční terapeutka z internetové lékárny Pilulka, upozorňuje na skutečnost, že nadměrná konzumace heřmánkového čaje může vysušovat a u některých jedinců vést až ke vzniku alergické reakce. „Heřmánek je jedinečná bylina, která pomůže s celou řadou zdravotních problémů. To ale neznamená, že jej lze konzumovat neomezeně,“ říká k tomu. Doporučená denní dávka jsou asi 3 šálky čaje denně.

A jak účinky ještě vylepšit? „Jestliže trpíte nespavostí, zkuste do čaje přidat ještě meduňku,“ radí odbornice.

Heřmánek pomáhá i zevně ve formě masti či oleje. Použijte je, pokud trpíte na záněty očí, na kožní vyrážky, či jako dezinfekci poraněné kůže.

Heřmánek i chutná 

Poněkud netradiční pochoutku, po které se ale zaručeně okamžitě zapráší, představuje heřmánková zmrzlina. Potřebovat budete 1 lžíci maizeny (kukuřičný škrob), 1 a ½ šálku mandlového mléka, 2 lžíce heřmánkových květů, 1 balení ricotty, 1 vanilkový lusk, ½ šálku medu, šťávu ze dvou limetek.

V části mandlového mléka rozmíchejte maizenu. Zbytek mléka přiveďte k varu. Přidejte mléko se škrobem, nechte projít varem a přitom pořádně promíchejte. Sejměte z plotny a přisypte heřmánkové květy. Přikryjte pokličkou a nechte přibližně 15 minut odpočívat. Poté přeceďte přes jemné síto. Nezapomeňte důkladně vymačkat heřmánkové květy. Přidejte zbytek ingrediencí a promíchejte. Vložte do uzavíratelné nádoby a uzavřete na několik hodin do mrazáku. Před podáváním ozdobte heřmánkovými květy, přelijte datlovým sirupem a nadrcenými kešú ořechy.

A jak do svého života zařazujete heřmánek vy? 

Reklama

Načítám