Hlavní obsah

Není ořech jako ořech. Víte, čím se liší a jak je pěstovat?

Foto: Marcell Mizik, Shutterstock.com

Foto: Marcell Mizik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechy patří do zahrad v naší zemi od nepaměti. Tyto stromy impozantního vzhledu dávají poměrně bohatou úrodu. Naštěstí, protože bez vlašských ořechů se třeba tradiční české moučníky neobejdou.

Článek

Ořešák královský, jak se správně nazývá, má sice svůj původ v jihovýchodní Evropě a západní Asii, ale u nás je považován za zdomácnělý. Běžně na tyto stromy narazíte v sadech, zahradách či podél silnic. Zdálo by se, že můžou růst všude, ale určité nároky na tepelné, půdní, vodní i světelné podmínky přece jen mají. Pokud je chcete pěstovat, můžete si vybrat z více než desítky druhů. Poradíme vám, který ořešák je pro vás ten pravý a jak se o něho máte starat.

Oprávněné nároky

Teplotní poměry u nás nejsou pro pěstování ořešáků zrovna optimální, nejlépe se jim tedy daří v teplejších částech Moravy. Nicméně mají úžasnou schopnost přizpůsobit se i odlišným klimatickým podmínkám, než panují v jejich pravlasti. Musíte však počítat s tím, že v chladnějších oblastech stromy nebudou tak mohutné nebo úroda nebude pravidelně tak bohatá.

Kromě tepla potřebují hlavně vodu. Při jejím nedostatku špatně porostou, ovšem nedělejte z nich vrby, podmáčená půda jim rozhodně neprospívá. Pamatujte na to, že ořešák plodí tehdy, když je po celou vegetační dobu co nejvíc jasných, slunečných, teplých dnů, a tam, kde jej nezastiňují jiné stromy.

Foto: Olha Burlii, Shutterstock.com

Foto: Olha Burlii, Shutterstock.com

Správný čas na výsadbu a řez

Stromky semenáčů ořešáků vysaďte na jaře přibližně do konce dubna, nebo pak na podzim. Nezapomeňte jim nechat kolem dostatečný prostor, což znamená vzdálenost mezi stromy zhruba 12 až 14 metrů. Ideální je, když pro ně vyhloubíte jámy minimálně 50 centimetrů hluboké, v méně kvalitních půdách ještě hlubší. Nově zasazené stromky raději zafixujte k dřevěným kůlům.

Všeobecně vžitý názor, že si ořešák vytvoří korunu samovolně, tedy bez řezu, je mylný, takže vám nezbývá než se do toho pustit. Nejvhodnější termín nastává po vyrašení, když letorosty dosáhly délky pěti až osmi centimetrů. Špičák zkraťte na jaře na pět dobře vyvinutých oček, z těch založíte korunku. V prvním roce po výsadbě vytvoří seříznutý špičák jen krátké přírůstky, v dalším roce po vyrašení pak seřízněte výhony na dvě až tři očka.

Určitě si vyberete

Běžně dostupných je deset odrůd, které se liší především chutí a velikostí plodů, skořápkou či odolností při skladování. Ať si vyberete jakoukoli, jisté je, že pravidelná konzumace ořechů příznivě zapůsobí na vaše zdraví.

Odrůda Apollo má mohutnou korunu, takže se hodí do prostornějších zahrad. Oceníte velké chutné plody, které mají polopapírovou skořápku. Máte-li zálusk na velké oříšky s nasládlou chutí a aromatickou vůní, můžete zvolit odrůdu Bohumil, nebo Jupiter, který raší o něco později, a tak ho tolik neohrožují jarní mrazíky.

Foto: spm62, Shutterstock.com

Foto: spm62, Shutterstock.com

Pokud bude mít odrůda Lake zajištěné vhodné podmínky či chráněné stanoviště, můžete se těšit na bohatou sklizeň, navíc si při skladování plody zachovávají vynikající chuť. Jestli dodržíte jednoduchá pravidla, vlašské ořechy vydrží týdny i měsíce. Victoria také patří mezi odrůdy s největšími plody, ale potrpí si na příznivé klima.

Pokud hledáte později rašící odrůdu, zvolte Mars. Do středních poloh můžete zvolit odrůdu Saturn. Má vznosnou, ale poměrně řídkou korunu, středně velké, snadno loupatelné plody méně výrazné chuti. Seifersdorfský ořešák můžete sázet ve všech oblastech, je proti nízkým teplotám poměrně odolný. Hojně plodí a jeho ořechy jsou velmi chutné.

Odrůda Sychrov zaujme karmínově červenými a chutnými oříšky uvnitř poměrně hladké skořápky. Dobře se jí daří vlastně ve všech oblastech. Stejně jako odrůdě Vilém, tento ořešák je vhodný dokonce do malé zahrádky, neboť roste jen středně bujně. Plodí brzy a pravidelně.

Jak vidíte, výběr je dostatečný. Péče o ořešáky není nijak náročná, a tak vám v pěstování těchto krásných a užitečných stromů může zabránit jen málo prostoru na zahradě. Pokud máte místa dost, zkuste to.

Reklama

Načítám