Hlavní obsah

Sádra na léto? Řekněte si o tu plastovou!

Foto: thinkstock

Teď si zlomit ruku? Dá se to vyřešit – lehceFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlomená ruka, nebo dokonce noha znamenají spoustu komplikací. Navíc, teď v létě, to nikoho nepotěší. Ale i když se právě o prázdninách a dovolených nejvíce lámou kosti, nemusí to pro vás znamenat konec letních radovánek. Tedy: když zvolíte místo klasické sádry typ plastový.

Článek

„Zlomenina musí být zafixovaná. Pokud se totiž zlomené kosti pohnou, srostou špatně, a to pak může vyžadovat další zákrok,“ říká MUDr. Josef Liška z oddělení ortopedie a traumatologie Nemocnice Na Františku v Praze. Věděli jste ale, že si můžete vybrat mezi klasickou sádrou a plastovým typem? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Vše má své důvody

Lehká sádra se vyrábí ve dvou variantách, tuhé a polotuhé. „Tuhá lehká sádra se podkládá vatou, je lehčí a pevnější než klasická sádra, ale není určena ke koupání – vodě sice odolává, ale pokud se namočí podkladová vata, dlouho vysychá a rozmáčí pokožku, což je spojeno s určitými riziky," vysvětluje Martin Holub z LehkaSadra.cz. „Polotuhá lehká sádra se nepodkládá vatou, a proto umožňuje sprchování i koupání – rychle vysychá, vejde se pod téměř jakýkoli oděv i do boty," doplňuje odborník.

„Lehká sádra vám nabídne celou řadu výhod, ale podmínkou je důsledná a ukázněná spolupráce s lékařem, obzvláště v některých závažných případech, kdy hrozí zvýšené riziko komplikací," uvádí MUDr. Jan Hlusička. Proto se vám může stát, že vám ji lékař ani nenabídne.

Foto: thinkstock

Snad bude jen natlučené?!Foto: thinkstock

Buďte v obraze, ať víte, co můžete

„Zlomila jsem si na kolečkových bruslích ruku v zápěstí," vzpomíná Lada Šírková a pokračuje: „Na pohotovosti v nemocnici jsem na ni dostala obrovskou bílou sádru. Když mě pak viděl kolega v práci, poslal mě na ortopedii s tím, že mám požádat o přesádrování lehkou sádrou. Na pohotovosti vlastně neřešíte nic jiného než bolest, které se chcete co nejrychleji zbavit. Lehkou sádru mi tam nikdo nenabídl, nikde jsem ji tam neviděla a mě tato možnost nenapadla. Po čtyřech dnech bílého utrpení jsem měla na ruce fialovou lehkou sádru, polotuhou. To byla příjemná změna!“

Je lehčí, ale...

To, že je plastová sádra především díky své lehkosti pohodlná, je jasné. Ale je také velmi důležité, aby vám ji aplikoval lékař, který má k dispozici i potřebný materiál. Dá zkrátka víc práce, aby vám sedla přesně. Podle lékaře Leoše Lišky může být aplikovaná v daleko menším rozsahu než sádra klasická, pro kterou jsou typické ostré hrany zařezávající se do tkání. Například v případě zraněného kotníku může být lehká sádra aplikovaná jen jako ponožka (klasická sádra až pod koleno), v případě zraněného prstu jen na samotném prstu (klasická sádra i přes zápěstí až na předloktí).

Nač si dávat pozor…

Tento komfort patří do nadstandardní zdravotní péče, ale od začátku letošního roku na ni přispívají zdravotní pojišťovny. Přijde vás na několik set korun, podle rozsahu potřebné fixace.

MUDr. Leoš Liška radí, jak zacházet s lehkou sádrou:

  • Udržujte zasádrovanou končetinu první dny ve zvýšené poloze a ledujte ji, aby neotekla.
  • Pokud jste si mezi plastovými sádrami zvolili nesmáčenlivou, vyhněte se vodě, jinak se pod ní vytvoří nesnesitelné žmolky.
  • Jestli máte voděodolnou sádru,vždy ji po namočení vysušte (třeba fénem na vlasy), po koupání v moři ji důkladně propláchněte a nechte uschnout (na slunci asi 10 minut).
  • Nepřetěžujte poraněnou končetinu, protože k úplnému zhojení potřebuje dostatek klidu.

Nejlepší řešení však bude to, že se vám zranění vyhnou obloukem a vy nic podobného nebudete muset řešit. Co říkáte?

Reklama

Načítám