Hlavní obsah

Neobvyklá dětská jména: I taková rodiče vybírají!

Foto: thinkstock

Rodiče dávají občas svým dětem prapodivná jménaFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkat ve školce Janičku nebo Tondu možná bude za pár let zázrak. Teď frčí Sofie nebo Matyáš, ale výjimkou nejsou ani velmi neobvyklá jména. Než rodiče nějaké takové vyberou, měli by se zamyslet!

Článek

„Jména jsou v poslední době zvláštní, jemně řečeno. Setkávám se s tím třeba při vítání občánků, většinou mezi nimi jedno až dvě netradiční jméno je a přibývají skutečné skvosty,“ popisuje Pavla Švédová z berounského městského úřadu. Podotýká, že si na matrikách také všimli návratu ke starým českým jménům.

Cizích jmen přibývá

„Zaznamenáváme návrat k netradičním jménům, jako je například Augustýn,“ potvrzuje i Kamila Hamáčková z mladoboleslavské porodnice. I tady mají raritu, chlapec dostal počeštěné zahraniční jméno Džony. „A čím dál častěji lidé dětem dávají i mezinárodní varianty českých jmen, třeba Lucas. Někdy to může vyznít podivně ve spojení s ryze českým příjmením,“ dodává Hamáčková.

Pavla Švédová dále podotýká, že v některých případech dávají pro Čechy exotická křestní jména rodičovské páry, z nichž jeden je cizinec. Jen za loňský rok jich v Česku žilo přes 400 tisíc, a dokonce změnili statistiku nejčastějších příjmení. Do první desítky se totiž loni probojovalo s 21 tisíci nositeli tradiční vietnamské příjmení Nguyen.

Foto: thinkstock

Obvyklost nebo výjimečnost toho, jak se kdo jmenuje, děti samy většinou neřešíFoto: thinkstock

Netradiční jméno? Rozhodne soud!

Přitom pojmenovat dítě netradičně není jen tak samo sebou. Zatímco v zahraničí na potomka běžně volají třeba názvem města, kde byl počat, v Česku stále platí poměrně přísná pravidla. To, že rodiče potomkovi nezvyklé jméno vyberou, neznamená, že ho bude mít v rodném listě. Pokud ho totiž matrikářky nenajdou ve svých oficiálních seznamech, nezbývá rodičům prahnoucím po originalitě než obrátit se na soudního znalce, který jejich výběr posoudí. Pátrání je zdlouhavé, znalec musí probádat třeba světové slovníky nebo oslovit odborníky z nejrůznějších jazykových oblastí.

Že by mohlo nezvyklé jméno dítěti působit potíže třeba ve školce, psycholog Jeroným Klimeš odmítá. Kdyby pochybnosti měl, nepojmenoval by prý svého syna Erlan. „Nikdy bych to neudělal, kdybych se domníval, že ho to bude traumatizovat.“ A dětský psychiatr Michal Goetz z příbramské nemocnice mu dává za pravdu. „V dnešní různorodosti jmen už dítě tolik za to své v kolektivu nezkusí. Ale přece jen bych dětem přál, aby rodiče udrželi svoji touhu po originalitě na uzdě,“ poznamenává. Podle Klimeše mezi dětmi platí pořekadlo: kdo chce psa bít, hůl si najde.

Foto: thinkstock

Někdy se rodiče snaží podtrhnout tímto způsobem individualitu svého dítěteFoto: thinkstock

Cordelie i Senaida

Nezvyklá jména shromažďuje Český statistický úřad a poslední statistika takových perliček ukazuje, že po Česku se vozí v kočárku v lednu narození Atanas, Bilgutei či Onur, z dívek potom například Cordelie, Elif nebo Senaida. Z českých zřídka dávaných jmen potom vybrali rodiče třeba Malvínu nebo Medarda.

Pojmenovat dítě neobvykle má dvě roviny. Kdo najde zcela originální jméno, může si být skoro jistý, že jmenovce nepotká. Pokud je ale rodičům předlohou filmový nebo knižní hrdina, mohou později litovat. Předškoláků pojmenovaných podle postav ze světových bestsellerů mohou být časem plná hřiště. „Jména jsou otázkou módy a odchází stejně tak, jak přišla. A když někdo v minulých letech pojmenoval dítě Pětiletka či Vinnetou znělo to strašně vznešeně. A za pár let zase strašně směšně,“ doplňuje Jeroným Klimeš. „Jména dětí podléhají módě a dnes panuje romantizující móda jmen archaických, ale s ohledem na hledání kořenů a touhu někam patřit a dát to najevo i jmen biblických. Okouzlení latinsko-americkými telenovelami je snad už za námi,“ doufá psychiatr Michal Goetz.

A co říkáte na netradiční jména vy?

Reklama

Související témata:

Načítám