Hlavní obsah

Neobvyklé dekorace (skoro) zadarmo: Ze starých cédéček vyrobíte hodiny i ozdoby na stromek

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Povalují se vám doma zbytečná a nepotřebná cédéčka? Nevíte, kam s nimi? Možná byste jim měli dát ještě jednu šanci a proměnit je v rozmanité dekorace.

Článek

Sezona cédéček se chýlí ke konci. Nahrazují je flexibilnější a praktičtější média, která už nemusíte skladovat ve speciálních „komínových“ skříňkách s malými přihrádkami. Jestli je vám ale líto blýskavé kotouče vyhodit, najděte pro ně netradiční využití. Přinášíme vám pár tipů, které si můžete vyzkoušet třeba hned.

Odrazky i venkovní dekorace

Určitě znáte klasické oranžové odrazky, které se dají koupit skoro v každém hobby obchodě. Sice jsou potřebné a funkční, ale z pohledu designu to není žádná sláva. A co takhle olemovat příjezdovou cestu k domu malými sloupky, na které přišroubujete stará cédéčka? Vytvoříte tak atraktivní prvek, jehož odlesky navíc oceníte při pozdním návratu domů.

Také si můžete pořídit jednoduchou blyštivou dekoraci do okna. Stačí k sobě sekundovým lepidlem slepit dvě cédéčka lesklými stranami ven, otvorem uprostřed protáhněte stuhu a zavěste je do okna. Budou skvěle odrážet sluneční paprsky, takže se budete mít stále na co dívat. Takto upravená cédéčka poslouží také jako plašiče ptáků – úrodu ochráníte, když je zavěsíte na zahradu v blízkosti ovocných stromů.

Fotorámečky do pokojíčku

Ze starého cédéčka můžete udělat pro své dítě rámeček na fotku nebo výkres. Budete k tomu potřebovat cédéčko, fotografii, která je větší než otvor uprostřed cédéčka, velký korálek, stužky a sekundové lepidlo.

Fotku přilepte na lesklou stranu. Zbývající plochu cédéčka můžete ještě vyzdobit barevnými lihovými fixy nebo samolepkami. Nahoru na cédéčko pak přilepte korálek a nechte pořádně přischnout. Pak jím provlékněte tenkou stužku a obrázek pověste na zeď.

Obrazce a originální hodiny

Starší dítě ocení něco kreativnějšího. Co mu třeba pořídit výzdobu pokoje, kterou nikdo jiný nemá? Uděláte mu tím radost a přitom vám to nedá skoro žádnou práci. Na zeď připevněte pomocí připínáčků cédéčka a orámujte jimi například strop nebo oblíbené plakáty. Také z nich můžete vytvořit různé obrazce nebo je použít k optickému předělu na stěně.

A co teprve takové cédéčkové hodiny? Cédéčko proměníte v hodinový ciferník pomocí lihových fixů nebo samolepicích číslic, které jsou k dostání v papírnictví. Z druhé strany namontujte hodinový strojek s ručičkami. Ten koupíte v hobby marketech a e-shopech s potřebami pro kutily. Záleží jen na vás, jestli si vyberete mechanický nebo na baterii. Přikupte rovnou také ozdobný háček na pověšení – nakonec ho přilepte k cédéčku sekundovým lepidlem.

Foto: 13Smile, Shutterstock.com

Skvělý nápad, fixy a nůžky a neotřelá dekorace je na světěFoto: 13Smile, Shutterstock.com

Originální miska

Za netradiční designovou misku, která dodá šmrnc vašemu obýváku, je zbytečné utrácet spoustu peněz. Máte ji totiž doslova na dosah. Stačí zapnout elektrickou troubu asi na 40 stupňů, dát do ní kovovou misku dnem vzhůru a na ni položit staré cédéčko. To v troubě za chvíli změkne.

Toho využijte. Navlékněte si rukavice, cédéčko vyndejte a vytvarujte z něj dekorační misku podle vlastní fantazie. Středový otvor utěsníte tak, že misku přilepíte epoxidovým lepidlem k víčku z plechovky, k talířku apod. Jen nezapomeňte, že jde skutečně pouze o dekoraci. Nikdy ji používejte na potraviny – týká se to i oříšků a slaných brambůrků.

Vánoční ozdoby: rychle a levně

Už si v obchodech všímáte prvních vlaštovek signalizujících příchod Vánoc? Nemůžete se rozhodnout, který z nabízených trendů letos zvolíte jako outfit pro svůj stromek? Své dilema můžete vyřešit kreativně. Rozvěste na něj nepotřebná cédéčka lesklou stranou ven a rázem z nich budete mít blikající světýlka.

Další možností je pomalovat lihovými fixy či jinak nazdobit lícovou stranu cédéčka a udělat si tak levné jmenovky na dárky. Chce to si opatřit hodně ostré nůžky – díky nim se vám podaří kromě obdélníků či oválků z cédéček vystřihnout i hvězdy či jiné tvary.

Tip, jak cédéčko zachránit

Máte doma poškrábané DVD s rodinným videem, o které nechcete přijít? Pokuste se ho opravit. Nejprve ho důkladně otřete utěrkou z mikrovlákna. Můžete ho také umýt šetrným saponátem smíchaným s vodou – držte ho přitom za kraje, abyste na něm nenechali otisky prstů. Pak ho ještě vyleštěte, a to od středu ke krajům (nedělejte to krouživými pohyby).

Nepomohlo to? Pak to určitě zachrání negelová pasta na zuby. Dejte si jí trochu na prst a zlehka ji rozetřete po celé ploše DVD. Pak ji setřete vlhčeným dětským ubrouskem. Zubní pasta poslouží jako velmi jemná brusná směs a po škrábancích nebude už ani památky.

Také je vám líto něco vyhodit?

Reklama

Načítám