Hlavní obsah

Nepřibrat po řízku a pizze? Jde to! Stačí znát tyhle triky!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne bezdůvodně se říká, že tuk dělá chuť. A právě to je největší problém nezdravého jídla. Je prostě dobré. Pokud si hlídáte váhu, ale nechcete si odpírat lahodnou klasiku, jako je řízek, vepřo-knedlo-zelo nebo pizza, jste tu správně. Máme pro vás tipy, jak tyto lahůdky udělat zdravěji!

Článek

Češi obecně příliš neholdují zdravé stravě. Typicky česká kuchyně je založená na nezdravých tucích a sacharidech. Podobně jsou na tom ale i lahůdky v jiných zemích. Díky našim tipům se z vašich oblíbených tučných jídel rázem stanou dietní!

Řízek bez výčitek

Pokud si chcete udělat zdravější variantu řízku, pak vyzkoušejte řízek obalovaný v kukuřičných lupíncích – cornflakes. Další možností je obalit řízek v celozrnné strouhance. Recept nám dodala hlavní nutriční specialistka ze Světa zdraví, Ing. Monika Bartolomějová.

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Řízek obalovaný v kukuřičných lupíncích je skvělou variantou oblíbeného pokrmu při dietěFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

Pizza téměř bez kalorií

Na pizze je, co se týče diety, nejhorší těsto z klasické mouky. Ta „zalepí“ trávicí ústrojí na dlouhé hodiny a zatíží lidský organismus. Kromě toho je těsto na celém tomto italském pokrmu nejkaloričtější. Jak tedy nahradit pizzové těsto, a pořád si pochutnat? Zkuste cizrnovou pizzu!

„Výbornou zdravou a lehkou alternativou je korpus z luštěnin, vařených nebo pomletých na mouku v kombinaci například s moukou z ořechů nebo obilovin,“ doporučuje Ing. Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Ani pizzy se při dietě nemusíte vzdát. Stačí nahradit těsto z mouky cizrnouFoto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Vepřo–knedlo–zelo trochu jinak

Mysleli jste si, že tuhle českou klasiku zdravě udělat prostě nejde? Omyl. Stačí když pozměníte pár věcí. Výpečky nebo bůček nahraďte libovou kýtou. Zelí nezahušťujte moukou nebo místo něj zvolte špenát. S knedlíky je to těžší, ale i ty se dají udělat podstatně zdravěji. A to například z celozrnného pečiva nebo mouky. A je to snazší, než byste si mysleli! Znáte třeba tento recept na nízkokalorické knedlíky?

Ani s těmito zdravými knedlíky to ale nepřehánějte. Dejte si raději víc masa a zeleniny.

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Libové maso, nezahuštěné zelí a knedlíky ze špaldové mouky, a rázem máte dietní i toto známé české jídloFoto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Zkusíte tyhle zdravé variace, nebo dáte přednost originálům? 

Načítám