Hlavní obsah

Nepropásněte bezovou sezonu! 5 účinků, které byste měli znát

Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobounké bílé kvítky, šťavnaté listy a roste to jako divé kolem cest i v parku. Tuhle hádanku asi rychle uhodnete: černý bez. Jeho sezona není moc dlouhá, tak si pospěšte, ať využijete všechny jeho benefity.

Článek

Keř černého bezu je na zahradě považován za plevel, který se rychle rozrůstá a zastiňuje ostatní, ovšem odpradávna se ví, že má mnoho léčivých účinků. Na jaře se hojně využívá květenství a mladé lístky, ale na konci prázdnin přijde jeho čas ještě jednou, když se sbírají černé bezinky. Ostatně recept na léčivý likér  jsme vám přinesli nedávno.

Pokud už se někdo rozhodne sbírat bezové květy, většinou je to se záměrem uvařit si sirup. Do skleniček tak ukryjete mnohé z léčivých schopností bezu a až začnou podzimní plískanice, jako když je najdete. Ovšem to zdaleka není všechno. Zalistovali jsme starými knihami babek kořenářek a našli další využití černého bezu.

Pomoc na bolestivé klouby

Odhaduje se, že až sto tisíc lidí u nás trpí nějakým kloubním problémem. Farmaceutický průmysl nabízí nespočet mastiček, ale proč nezkusit přírodní lékárnu. Spousta lidí si pochvaluje obklady z listů černého bezu.

Foto: Greta Blumajerová

Přímý kontakt pokožky s listy černého bezu je nezbytný pro léčivý účinek na klouby Foto: Greta Blumajerová

Nasbírejte mladé listy bezu a silně je promněte v ruce. Také je můžete vložit do sáčku, zabalit do utěrky a několikrát přejet válečkem na těsto. Rozmělníte tak nejsilnější vlákna, z nichž se uvolní silice, která má schopnost potlačovat bolest a otok kloubů. Pomačkané listy přiložte přímo na postižený kloub a přetáhněte potravinářskou fólií. Nechte působit přes noc a ráno uvidíte, respektive ucítíte, efekt.

Ještě jedno kloubní mazání

Foto: Greta Blumajerová

Může vám to připomínat výrobu bazalkového pesta, ale jen ze začátku Foto: Greta Blumajerová

Podobným listovým receptem je i speciální mastička, která kuchařkám může trochu připomínat pesto. Bezové listy se totiž rozmixují s troškou vody skoro na kaši. Tekutina se vymačká a drť se smíchá s kosmetickou vazelínou (zakoupíte v lékárně). Můžete samozřejmě použít i domácí přeškvařené sádlo, pokud máte. Mast se maže v silnější vrstvě na postižený kloub a končetina se pak uchovává v teple (vlněné ponožky pomohou). Mastičku naopak skladujte v lednici, vydrží i několik týdnů.

Suším, sušíš, sušíme

Květenství na bezu vydrží jen pár týdnů, ale nás trápí různé neduhy celý rok, proto je dobré si bílý poklad uchovat na později. Nejlépe se osvědčilo sušení. Vyrazte na květy s houbovým košíkem, bedničkou na jahody, případně s látkovou taškou – v igelitce by se vám květy hned zapařily. Jakmile je přinesete domů, rozprostřete je v tenké vrstvě do lísky a nechte jeden den zavadnout. Jednak se z nich odstěhují všichni hmyzí hosté a také se pyl na rozkvetlých koncích částečně uzavře dovnitř kvítků.

Foto: Greta Blumajerová

Při sušení venku se vyhněte přímému slunečnímu svitu, ale chce to teplo a sucho Foto: Greta Blumajerová

Moudré knihy doporučují sušit jednotlivá květenství samostatně zavěšená mimo průvan, ale z mojí zkušenosti plyne, že když prodloužíte pobyt v lísce na jižním balkoně na tři čtyři dny, budete kontrolovat, jestli květy nezahnívají a pak je přesunete na půl hodiny do horké trouby po pečení, bude to stačit. Nakonec je dobré odstřihnout z květenství stonky a sesypat béžové kvítky do papírového sáčku, který necháte volně v kuchyňské skříňce. Do skleněné dózy poklad poputuje až na konci léta, kdy bude jistota, že je řádně proschlý.

Ideální při chřipce

V zimě, až se budete cítit pod psa a bude s vámi třást horečka, vytaste účinnou zbraň. Odvar ze sušených bezových květů. Nejprve jeho sílu využijete při inhalaci. Hrst kvítků vhoďte do půllitru vařící vody a jakmile se bude luhovat, přikryjte si hlavu ručníkem a nakloňte se nad hrnec. Snažte se vydržet co nejdéle a zhluboka dýchejte. Kašel by měl slábnout, stejně jako jiné astmatické projevy.

Po deseti minutách, kdy je vše vyluhováno, můžete vodu slít a vypít. Bezový čaj snižuje horečku, podporuje pocení a je možné ho podávat i hodně malým dětem či těhotným ženám. Pokud tedy nejsou alergici hákliví na pyl obsažený v květech.

Je to k nevíře, ale vlažný neslazený odvar ze sušeného bezu pomáhá i při průjmu, plynatosti a špatné činnosti žlučníku. Celkové uvolnění pak přinese koupel s přidáním silnějšího odvaru (3 hrsti na litr vody, vyluhovat).

Bezový ocet

Pro ty, kteří věří, že horečka by se při viróze neměla uměle potlačovat tabletkami, je dobré mít připravený bezový ocet. Tři květenství naložte do půl litru octa a nechte stát dva týdny na slunci, třeba na parapetu. Pak květy odstraňte.

Při horečce namočte bavlněné ponožky do vylepšeného octa, nasaďte na nohy, přes ně dejte tlusté vlněné a jděte si na hodinku zdřímnout. Ocet sám o sobě snižuje horečku, ale s přidáním bezu je ještě účinnější. Mimo horečnaté stavy pomáhá tato „octová medicína“ k masírování namožených svalů po sportu.

Kosmetický tip

Foto: Greta Blumajerová

Pohrajte si s otrháním mikrokvítků, vyplatí se to Foto: Greta Blumajerová

Poslední rada, jak využít květy bezu, je možná trochu netradiční, ale vyzkoušená. Otrhejte jen opravdu nejdrobnější kvítky z okolíku bezu a smíchejte je s troškou vody na kaši.

Foto: Greta Blumajerová

Po chvilce míchání otrhané kvítky povadnou a dají se s vodou zpracovat do kaše Foto: Greta Blumajerová

Nedivte se, že se směs změní v nevzhledně nahnědlou, to jen reaguje pyl. Ten je právě tím léčivem, které po nanesení na pleť obličeje a dekoltu vypíná povadlou pokožku a zatahuje póry. Po deseti minutách smyjte vlažnou vodou.

Propadli jste černému bezu a vyrážíte na jeho sběr? 

Související témata:

Načítám