Hlavní obsah

Jak vyčistit nerez bez šmouh?

Foto: Elektrolux

Do zářivé kuchyně patří i zářivé a spokojené úsměvyFoto: Elektrolux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdivovali jste v kuchyňském studiu krásné nerezové spotřebiče, a pořídili si je domů. Jenže tam se místo na zářivý lesk koukáte na otisky prstů, zaschlé kapky, a když je setřete hadrem, je to ještě mnohem horší? Není třeba naříkat. S naším návodem jim zase vrátíte lesk jako blesk!

Článek

S nerezovými spotřebiči je to podobné jako s kuchyňskými dvířky ve vysokém lesku – otisky se na nich objevují, ale vyčistit je bývá poměrně snadné. Tedy když víte, jak a čím na to.

Pozor na škrábance!

Ať vzhled nerezu kazí jen pár zaschlých kapek, nebo na něm máte mastné fleky, jak si někdo nejdřív vzal do ruky řízek, a pak se šel podívat do trouby, zda v ní k němu nenajde něco dobrého, úklid musí být vždy stejný! Tedy rozhodně neplatí, že na velkou špínu platí razantnější postup! „Zcela zakázané jsou na tyto povrchy jak klasické, tak tekuté písky či jakékoli další abrazivní přípravky. To platí i pro drátěnku nebo třeba houbičky na nádobí s černou či zelenou spodní částí,“ říká Hana Šináglová z úklidové firmy Pohodlnější život a doporučuje buď hadr z bavlny či mikrovlákna, nebo houbičky s bílou čisticí plochou, které jsou nejjemnější. Pokud totiž nerez poškrábete, rýhy ho zbaví lesku, a vrátit už to nejde.

Jak tedy správně postupovat? Přímo u výrobců spotřebičů nebo v e-shopech s profesionálními čisticími přípravky si kupte speciální přípravky určené na nerez povrch. „Ať už jde o tekuté přípravky nebo pěny, které používáme raději, protože lépe drží na svislých plochách a nestékají, vždy obsahují složku, která povrch zároveň čistí a leští. Navíc na povrchu zanechává ochranný silikonový povlak, který pak zmírňuje tvoření dalších otisků,” dodává Evžen Nýdrle zastupující značku Tableau.

Foto: Thinkstock

Na čištění nerezu používejte doporučené čističeFoto: Thinkstock

Rozhodně zapomeňte na to, že nerez vyčistíte snadno a rychle pouze obyčejným saponátem. Právě ten vám na povrchu zanechá nehezké šmouhy. Samozřejmě pokud jsou trouba či chladnička hodně mastné, je na něj saponát ideální, protože odmašťuje. Pak ho ale musíte důkladně odstranit, a nerez ještě přeleštit oním speciálním prostředkem. Vždy platí, že je třeba používat hodně vyždímaný hadr nebo povrch ještě přetřít suchou utěrkou. V tom lidé často chybují, zde je 5 chyb při úklidu, kterých se raději vyvarujte!

Z darů vaší spíže

Potřebujete vyčistit nerez právě teď, a žádný ze speciálních čističů nemáte po ruce? Pak se zkuste podívat mezi potraviny a hledejte oblíbená „čistidla“, jako je jedlá soda nebo ocet. Kašička „uvařená“ ze sody a vody pomůže k odstranění větší špíny a napálenin, ocet leští. Stačí do něj namočit hadřík, povrch s ním přetřít, a pak vyleštit dosucha.

Naopak zapomeňte na sůl, platí pro ni totéž co pro písky, povrch by mohla poškrábat, a tím i zničit.

Někdy stačí správně vybírat

Že je těžké udržovat nerezové povrchy čisté a lesklé, vědí i výrobci těchto spotřebičů a snaží se maximálně pomoci. Pokud si tedy půjdete koupit nerez troubu či chladničku nyní, možná už vás takové útrapy nečekají. „Rozhodně bych doporučil zákazníkům ptát se po takových výrobcích, které mají nový povrch z nerezové oceli s ochranou proti ohmatání. To znamená, že je pokryt neviditelnou vrstvou, která zabraňuje vzniku otisků prstů, a usnadňuje tak čištění,“ doporučuje Stanislav Vyjdák ze společnosti Electrolux.

Jestliže si nechcete dělat s čištěním nerezu starosti, j e dobré schovat spotřebiče do linky.

Pokud netrváte na lesklých spotřebičích – a že je takových lidí spousta – a přejete si do kuchyně jen „kovový“ povrch, máte k nerezu ještě další alternativy. Sehnat se dají i přístroje v provedení kartáčovaný hliník, na jehož matném povrchu nejsou otisky tolik patrné. Jestliže je máte, Hana Šináglová doporučuje při jejich čištění dělat nikoli kruhové pohyby, ale jet ve směru kartáčování. Některé značky také zkoušely a zkouší vytvořit „kovový“ povrch tak, že přístroje místo bílou barvou lakují šedou. Moc se ale neuchytily, proto se s nimi setkáte jen výjimečně, zpravidla u chladniček nebo malých kuchyňských přístrojů. Takové kousky jsou levnější než z klasického nerezu a také péče je snadná, stejná jako u klasické bílé barvy.

A na závěr stojí připomenout obvyklou radu, která se týká uklízení: Nic se nemá přehánět. Pokud ovšem máte nějaký osvědčený trik, jak si s nerezem poradit, určitě ho řekněte ostatním v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám