Hlavní obsah

Alergie na manžela: Lze ji překonat?

Foto: isifa

Ve chvíli, kdy jste na partnera už alergická, bývá na záchranu vztahu většinou pozděFoto: isifa

Reklama

Jen ho vidíte, máte po náladě. Vadí vám, jak mluví, chodí, jak se usazuje na gauč, prostě jste na svého partnera alergické. Vítejte v pokročilé manželské krizi! Máte ještě šanci? Lze tohle překonat?

Článek

Toho, koho jste milovaly a plánovaly s ním strávit celý život, nemůžete najednou ani cítit. Nesnesete pohled na to, jak váš muž zmuchlá použitý ručník, místo aby ho rozvěsil, z toho, jak se směje, vám vyskakují pupínky a o tom, jak funí, když usíná, ani nemluvě.

„Bohužel mezi láskou a nenávistí může být hodně tenký led,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. Koneckonců vzpomínáte na film Válka Roseových? Tak ten je přesně o tom!

Drobnosti, které vás zničí

Jakmile se dostanete takhle daleko, není to nic, co lze jen tak hodit za hlavu. „Je to už hodně pokročilá fáze manželské krize, která začala kdysi dávno malými drobnostmi, které vám na druhém vadily, ale vy jste to rozmluvily samy sobě, že je to malichernost, a zametly jste to pod koberec. Ovšem neřešené věci nezmizí, ale naopak se sčítají a bobtnají, takže vám pak na partnerovi vadí čím dál víc věcí,“ popisuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Podle Černé jde vlastně o jakousi obrannou reakci mozku. „Vnitřně cítíte, že byste ze vztahu chtěly odejít, ale na druhé straně na to nemáte sílu. Váš mozek ale pracuje tak, aby ukončení téhle bolesti co nejvíce urychlil, proto začne vytvářet pocity nenávisti a odporu,“ popisuje Lenka Černá.

Foto: isifa

Šílíte z toho, jak mluví, jak se směje či jak dýchá? Vítejte v pokročilé manželské kriziFoto: isifa

Časem se všechny tyhle drobné nespokojenosti promíchají a rozmnoží, takže nakonec vlastně ani nevíte, co přesně vám vadí. Jediné, čím si jste jisté, je, že vám vadí váš muž. A to kompletně! „Je z toho to, čemu se říká alergie,“ potvrzuje Anita Michajluková.

Oprava vztahu? Jen těžko!

Faktem je, že překonání takhle rozjeté partnerské krize bývá spíš nemožné. „Podle mě jde většinou o moment, ve kterém již není možné vztah vrátit do původního stavu,“ tvrdí Lenka Černá.

K tomu je totiž potřeba řada věcí, které právě lidem, kteří se dostanou až takhle daleko, chybí. „Vyžaduje to určitou úroveň komunikace, kterou lidé, kteří se ocitli v tak hluboké krizi, obvykle nemají,“ vysvětluje Anita Michajluková. Jednoduše řečeno, pokud spolu nemluvili doteď, jen velmi těžko to dokážou nyní. Ale samozřejmě výjimky existují, a když se oba dostatečně odhodlají, mohou to zvládnout. Bez pomoci doborníka to ale většinou nejde.

Foto: thinkstock

Jedinou možností, jak vše urovnat, je veškeré letité problémy probrat. Jenže lidé v pokročilé krizi spolu už většinou mluvit neumíFoto: thinkstock

Rizikové jsou ženy

Co se týče vytvoření si alergie na muže, jsou v tomto směru rizikové především ženy. „Jsou mnohem emotivnější a mají tendence toho ve vztahu více vydržet. Přesvědčují se třeba i roky, že ten jejich vztah není až tak špatný, až najednou bouchnou,“ vysvětluje Lenka Černá.

Přitom prevence není zas tak složitá. Stačí řešit veškeré problémy hned, poslouchat partnera a nebrat jeho slova na lehkou váhu, snažit se vždy najít kompromis a umět se i přes pracovní či rodičovské povinnosti věnovat jen sami sobě!

Prošli jste si takto hlubokou krizí? Překonali jste ji, nebo to skončilo špatně?

Reklama

Načítám