Hlavní obsah

Co s vaším zdravím udělá nový partner?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto přeje seznamování, a tak možná i vás právě hřeje čerstvá láska. Zatímco psychicky se díky tomu cítíte naprosto úžasně, po fyzické stránce může váš organismus zažívat nečekaný nápor. A netýká se jen intimních oblastí. Co se to děje?

Článek

Na začátku bývá každý vztah intenzivní. I dospělé ženy se snadno promění v zamilované školačky. Jenže to, co cítíte, nemusí být jen pověstní motýlci v břiše, ale i počínající kvasinková infekce nebo břišní zánět. S příchodem nového vztahu nejsou totiž tyto problémy zas tak neobvyklé.

Zkouška imunity

Vztah s novým partnerem je nápor na imunitu, protože každý člověk má trochu jiný koktejl bakterií. „Na každou buňku lidského těla připadá přibližně deset bakterií. Některé kmeny bakterií jsou sice u všech lidí totožné, každý jedinec má ale zároveň vlastní zastoupení z mnoha dalších druhů mikroorganismů. Právě s těmi může být daný člověk sžitý a nepůsobí mu v těle žádné potíže. Jenže pro partnera či partneku to neplatí a tyto bakterie mu mohou způsobit například opakované infekce,” vysvětluje Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu Praha 7.

Intimní soužití dvou jedinců přináší nové informace pro imunitní systém, což může mít za následek zvýšenou nemocnost. A to od obyčejné rýmy až po chřipku či některou z pohlavně přenosných nemocí.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Máte z nového vztahu rýmu nebo ošklivou kopřivku? Může za tím být alergie na partneraFoto: goodluz, Shutterstock.com

Postelový suvenýr

Nový partner vás může ohrozit pohlavní chorobou, v ložnici ale riskujete i se zdravým milencem. „Příliš častý a intenzivní sexuální styk, který není při nově navázaném vztahu ničím neobvyklým, může způsobit zánět či jiný gynekologický problém. Doporučuji proto dbát na hygienu a po pohlavním styku se jít vždy vymočit,” radí lékařka. Pomoci může také lubrikační gel, který předejde odřeninám intimních partií a zhorší přenos cizorodých mikroorganizmů a vznik případných zánětů.

Alergie na sperma

Asi nejzajímavější reakcí je alergie na mužovo sperma nebo pot. Nepříjemnou reakci může mít klidně i muž na partnerčiny sliny či jiné tělesné tekutiny. Taková alergie vyvolává vyrážku nebo svědění, může ale způsobit až život ohrožující anafylaktický šok. Při mírných projevech zkuste trénovat, váš organismus by si na partnerovy šťávy měl časem zvyknout. Jsou-li reakce silné, může pomoci kondom a na místě je i návštěva alergologa a imunologa. Případně zvažte, zda vám tím vlastní tělo nechce dát najevo, že to není muž pro vás. Alergie na ejakulát totiž značně zkomplikuje i případné početí.

Paradontóza a zubní kaz z líbání 

Váš nový partner má možná okouzlující úsměv, co se ale skrývá za ním? Bakterie způsobující zubní kaz nebo paradontózu se mohou při líbání snadno přenášet. Jeho zhoršená péče o chrup v kombinaci s vaší oslabenou imunitou tak mohou představovat nemalé riziko pro vaše zuby. Berete-li dentální péči vážně, je v rámci prevence dobré naučit to i vašeho muže.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Dbáte o svůj chrup, ale partner je v zubní hygieně trochu lenoch? Mohou na to doplatit bohužel i vaše zubyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Meningokog a sex

Líbáním si ale můžete přenést i něco horšího. Kapénkami se přenáší i bakterie Neisseria meningitidis, která u oslabeného jedince dokáže vyvolat závažné meningokové onemocnění. Nemoc, která zpočátku připomíná chřipku, může skončit i doživotním poškozením ledvin, ztrátou sluchu, zhoršenou pohyblivostí a dokonce smrtí. Nejohroženější jsou malé děti a pak mladí lidé do 25 let. 

„Vyšší výskyt nemoci u mladých lidí vědci přikládají životnímu stylu. Mladí lidé často přetěžují organismus sportem, ponocováním, málo odpočívají a mívají náhodný sex. Navíc jejich život provází řada období, kdy se musí poprat se zvýšenou mírou stresu,” vysvětluje praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková. Přenašeči přitom mohou být sami bezpříznakoví. Neznamená to ale, že by starší byli chráněni. Přitom proti meningokokovým onemocněním se můžete nechat očkovat. 

Střevní potíže z randění

Randění mohou také komplikovat, vlivem cizorodých mikroorganismů, urputné střevní potíže. Abyste neproseděli rande snů na toaletě, zaměřte se na prevenci a posílení vašeho střevního mikrobiomu.

Přirozenou obranyschopnost zásadně ovlivní úprava jídelníčku, dopřejte si zakysané mléčné výrobky, mořské řasy, kysané zelí a další potraviny blahodárné pro vaše střeva. Pak si vaše tělo s náporem cizorodých látek poradí mnohem snáz.

Alergie přejde. Možná...

Skoro se zdá, že takový hypochondr randění pěkně odskáče. Ale moc se nestrachujte. „Pokud o sebe oba dva dbáte, myslíte na své zdraví a nemáte dlouhodobě nějaké méně či více vážné zdravotní potíže, pak si na sebe po nějaké době nejspíš zvyknete, respektive vaše odlišné mikroorganismy,” říká Radka Gregorová.

Zamilovanost navíc v těle spouští doslova hormonální explozi, vyplavují se hormony štěstí dopamin a oxytocin, snižuje se množství stresových hormonů, zrychluje se metabolismus. Přínos nového vztahu pro vaši duši i tělo je obrovský. A výše zmíněné problémy jsou spíše výjimečné, než že by byly pravidelnou daní za vaše štěstí. 

Reklama

Načítám