Hlavní obsah

Nespravedlnost! Muži hubnou snadněji a ženy milují sladké!

Foto: thinkstock

Tak hezky se umí usmát! Ale zkuste se ho zeptat na lila nebo šmolkovou barvu...Foto: thinkstock

Reklama

Jako jiné živočišné druhy – tak rozdílní jsou muži a ženy. Odlišně pracují nejen naše mozky, ale i smysly nebo metabolismus. Divíte se, že si tak často nerozumíme?

Článek

Ženský mozek je o něco menší než mužský. Má ale větší průtok krve, a navíc stejně silný v obou hemisférách. To je jeden z důvodů, proč můžeme (na rozdíl od mužů) vykonávat současně několik činností. Odlišností je ale mnohem víc.

Muži hubnou snadněji!

Když se partneři pustí do hubnutí společně, navzájem se motivují a podporují. Nesmíte si ovšem myslet, že prostě najedete s manželem na stejný režim. Pánové jsou totiž schopní snížit svou váhu pouhým zvýšením fyzické aktivity, aniž by změnili jídelníček; ženy musí současně snížit přísun kalorií. Příčina je v odlišném metabolismu. Ženské tělo tvoří v průměru 27 % tuku a 23 % svaloviny, zatímco u muže je to naopak – tuku je pouze 15 %, zatímco svalů 40 %. Svaly jsou ale metabolicky mnohem aktivnější než tuk. Muž vydává více energie než žena, i když oba dělají totéž, dokonce i když spí.

Foto: thinkstock

Ne pro nic za nic se říká, že jsou muži z jiné planety než ženy. Ale vždyť je to vlastně hezké, ne?Foto: thinkstock

Ženy milují svíčky a malé lampičky

Ženy mají lepší noční vidění – lépe rozlišují v pološeru, zatímco muži za plného světla. To může mít význam například při volbě osvětlení pracoviště: v kanceláři jasně osvětlené zářivkami se ženy cítí dříve unavené, zatímco tlumené světlo více vyčerpává muže. „Výzkumy prokázaly, že mužské oči jsou citlivější k pohybujícím se objektům (potenciální kořisti) a přesněji odhadnou jejich rychlost a polohu,“ říká bioložka Veronika Smutná. „Ženy jsou naopak vnímavější ke změnám barev.“ To přece známe. Zkuste poslat muže pro smetanovou osušku nebo mu poradit, aby si vzal lila košili!

Chce váš muž steak? Není divu!

Bezmasou a netučnou stravu většina mužů odmítá. Nechutná jim. A měly byste vědět, že k tomu mají dobrý důvod: Muži totiž potřebují více kvalitních bílkovin než ženy, protože mají více svalové hmoty a rychleji je spotřebovávají – a libové maso obsahuje pětkrát víc bílkovin než mléko. Ideální je maso červené, a to kvůli zinku, s kterým mužský organismus hospodaří mnohem marnotratněji. Přitom je velmi důležitý, jeho nedostatek narušuje metabolismus mužských hormonů androgenů. Plátek hovězího obsahuje šestkrát víc zinku než kuřecí prsa a desetkrát víc než ryba.

Foto: thinkstock

Masožraví lovci a milovnice sladkého, zralého ovoce. Tak to mezi námi v podstatě trvá dodnesFoto: thinkstock

Proč kluci zlobí?

Vrtí se v lavici, hrají při hodině hry na mobilu a házejí po spolužácích gumou. Dělají to naschvál? Příčinou je takzvaný retikulární aktivační systém (RAS), nervová síť, která vede míchou až do spodních vrstev mozku. RAS je něco jako poplašný systém, který upozorňuje mozek na zajímavé nebo nebezpečné situace a uvádí ho do pohotovosti. A teď pozor: mužský RAS je méně citlivý než ženský. To znamená, že mužský mozek potřebuje mnohem silnější stimuly, aby se o něco začal zajímat, a běžná vyučovací hodina mezi ně zcela jistě nepatří. Muži se prostě většinu času nudí, a proto závodí v autech, potápějí se, sázejí v loterii... zkrátka provádějí lumpárny.

Také máte někdy pocit, že je váš partner jako spotřebič, ke kterému vám nedodali manuál? Napište nám o tom! A buďte v klidu, on je na tom nejspíš ještě hůř.

Reklama

Načítám