Hlavní obsah

Nešťastná Jitka: Její malý syn ji odmítá, chce jen tátu

Foto: thinkstock

To, že dítě otce miluje a poté, co ho celý den nevidí, chce si ho večer užít, je naprosto normálníFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Batole závislé na matce? Nic zvláštního. Ale co když je dítko výrazně fixované na otce? Přesně to řeší naše čtenářka, která se tak celý den stará o dítě, kterému se stýská po tatínkovi.

Článek

Jitka (32) je na mateřské s dvouapůlletým synem, ale vůbec si to neužívá. Její chlapeček je totiž celé dny protivný a uplakaný. Stýská se mu po tátovi! „Celý den fňuká, pobrekává a ptá se, kdy přijde táta. Vysvětluji mu, že táta je v práci, že se vrátí brzy, vymýšlím různou zábavu, ale ničím se mu nezavděčím,“ popisuje Jitka.

Ve chvíli, kdy se její muž vrátí, jako by nebyla. „Syn mě začne ignorovat, všechno chce dělat s tátou. Ten ho musí koupat, číst mu pohádku na usnutí a podobně,“ vysvětluje Jitka, která chápe, že když dítě otce celý den nevidí, chce si ho užít. Ale ty proplakané dny, kdy se chlapci stýská po tatínkovi a jakákoli její snaha není nijak oceněna, ji deptají. „Je to deprimující, když nevidíte u dítěte žádnou odezvu na vaši snahu,“ popisuje Jitka.

Foto: thinkstock

Když vás dítě odmítá, celý den brečí o tatínka a je protivné, je logické, že ani vy nemáte dobrou náladuFoto: thinkstock

Otec je vzácnost

Radost dětí z návratu otce je běžná. Je to zdroj nových vzruchů, her a zábavy, protože maminky už je dítko za celý den nabažené.

Pokud ale dítě celý den pláče o tatínka, je to trochu zarážející a pro matku dost nepříjemné. „Je logické, že je otrávená a naštvaná. Vždyť je to ona, která dítěti věnuje maximum času a péče, ale nevidí za to vlastně žádnou odměnu, tu pomyslnou smetanu slízne otec. V ojedinělých případech se může objevit i jakási alergie na vlastní dítě, kdy je vám protivné a vše vám na něm vadí,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Čím to je?

Proč dítě matku takhle odmítá? Možností je celá řada:

  • Přístup k dítěti – možná to tatínek s dítkem jen líp umí, obzvlášť ve vztahu otce a syna tomu tak bývá. „Buďme upřímné, nemívají tatínkové o dost zajímavější hry, obzvláště pak pro kluky?“ vysvětluje Lucie Horníková.
  • Čas ne jen na dítě – tatínci se po příchodu z práce věnují skutečně jen dítěti. Kdežto maminky mají přes den na starosti i jiné věci. Nemohou si jen hrát, ale musí také uvařit, vyprat či vyžehlit.
  • Otrávená matka – leckteré ženy se v roli matky necítí dobře, a i když se to snaží nedávat najevo, dítě to vycítí. „Třeba není na mateřské spokojená, někde uvnitř ji to nebaví, možná není ten správný mateřský typ,“ potvrzuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.
  • Špatně rozdané role – v mnoha rodinách to funguje tak, že tatínek je jen na zábavu, kdežto maminka vyžaduje i povinnosti. „Dítě se může snažit fixací na tatínka vyhnout těm nepříjemným nárokům, což samozřejmě není žádoucí a role by měli mít rodiče rozdělené spravedlivě,“ říká Anita Michajluková.
Foto: thinkstock

Pokud vaše dítě extrémně teskní po tatínkovi, měly byste se zamyslet nad tím, zda je u vás doma vše v pořádkuFoto: thinkstock

Co s tím?

Podle odborníků by měli rodiče v prvé řadě začít pátrat, proč je dítě fixované na otce. Snažit se zjistit, co ho na tatínkovi tak moc baví, v čem je „lepší“ než maminka. A k tomu je potřeba následující:

  • Mluvte – Ptejte se dítěte, co ho baví, co mu schází a podobně. Třeba se něco dozvíte.
  • Podělte se o domácnost – muž by se měl partnerce snažit pomáhat s domácností, aby dítě vidělo, že i tatínek má nějaké povinnosti a není zde jen pro něj. Navíc tím žena získá více času a sil na dítě.
  • Hrajte si společně – „Určitě je dobré zapojit do společných aktivit tatínka a syna i maminku. Aby chlapec viděl, že i s maminkou může být legrace,“ radí Lucie Horníková.
  • Jednotná výchova – rodiče musí být vždy za jedno. Není možné, aby jeden dítěti něco řekl a druhý mu to prominul.

Jak je to u vás doma? Na kom je závislé vaše dítko?

Načítám