Hlavní obsah

Nestyďte se za koktání. Vylečte ho!

Foto: Isifa

Vadami řeči trpí nejen děti, ale i spousta dospělýchFoto: Isifa

Reklama

Myslíte si, že špatné vyslovování různých hlásek, zadrhávání a koktání je doménou malých dětí? Mýlíte se, problémy a různé vady řeči trápí i dospělé a mnohdy jim i jejich okolí připraví pěkně horké chvilky. Jak se s koktáním poprat? O tom je náš dnešní článek!

Článek

„I já jsem se až donedávna při setkání s člověkem, který špatně vyslovoval nebo koktal, cítila trapně a nevěděla jsem, jak na jeho problém reagovat. Myslela jsem si, že vše je způsobené trémou, a to je vše. Pak jsem se však do jednoho ,kokty' zamilovala, a zjistila jsem, že ve skutečnosti jde o dost závažný problém, který samotného člověka dokáže pěkně potrápit a znepříjemnit mu každodenní situace,“ vypráví čtenářka Sylva. „Až po několika týdnech chození mi prozradil, že koktání ho trápí už od dětství, a i když se věkem mírně zlepšuje, úplně se ho zbavit nedokáže. Rodiče mu kdysi řekli, že jeho koktání zavinil pravděpodobně těžký průběh porodu, ale dál to nijak neřešili.“

Proč koktáte?

Vady řeči, které se vyskytují v dospělosti, mívají zpravidla dva důvody. „Jedním z nich může být právě nedůslednost rodičů, kteří tyto více či méně drobné řečové odchylky u svých dětí neřešili a mysleli si, že se zlepší věkem. Druhou příčinou může být úraz, mozková mrtvice, těžký porod a také různé nemoci. Pacienti, jejichž příčina problémů s řečí patří právě do druhé skupiny, pak náleží nejen do péče logopeda, ale měli by absolvovat i vyšetření u neurologa a foniatra. Není také rozumné zkoušet něco nacvičovat sám doma bez odborného dohledu. Hrozí, že si tak jen upevníte některé další řečové chyby,“ zdůrazňuje PaedDr. Ilona Kejklíčková z kliniky Logo, která se právě logopedií zabývá.

Foto: Thinkstock

Důvodů, proč člověk koktá, zadrhává či překotně mluví, je mnohoFoto: Thinkstock

Kvůli koktání odmítnutí v práci

Právě koktavost se řadí k nejobtížněji léčitelným poruchám řeči, přestože jde o velmi častou vadu řeči. Navíc je vadou velmi zřetelnou, a proto může především dospělým lidem narušovat i sociální vazby. „Sám přítel mi potvrdil, že měl velké problémy s navazováním nových kontaktů, ve škole byl terčem nepříjemných posměšků, a dokonce ho několikrát kvůli jeho koktavosti odmítli i při úcházení se o práci,“ dodává Sylva. Koktání může být navíc doprovázeno také fyzickými projevy, jako je napětí ve tváři, tiky, různými nezvyklými pohyby rukou, nohou nebo i celého těla, což může být obzvlášť nepříjemné.

Čtení ze slabikáře se nebojte

Poruchy řeči lze naštěstí léčit i v dospělosti, i když si mnozí myslí, že na logopedii chodí jen děti. „I my jsme se společně s přítelem vypravili k odborníkovi a musím říct, že jsme byli oba příjemně překvapeni. Nesetkali jsme se s žádnými trapnými říkankami, čtením ze slabikáře, jak nás mnozí strašili, ale naprosto profesionálním přístupem a také povzbuzením a optimismem,“ říká Sylva. „Přítel docházel k logopedce 1x týdně, ale každý den také procvičoval mluvení doma.“

Pro logopedickou léčbu dospělých se skutečně používají jiné pomůcky, často velmi sofistikované, pracujících s dechem a podobně. Mimo jiné se také nacvičují různé životní situace spojené s řečí, při koktání se zase využívá zpěvu (jako třeba britský král v podání Colina Firtha v oscarovém filmu Králova řeč) a velmi pomalého čtení.

„Pacienti mohou využít i skupinových terapií nebo docházet individuálně, což je výhodnější, protože léčba každého klienta se mírně liší. Dospělí mají oproti dětem velkou výhodu v tom, že bývají k léčbě mnohem lépe motivováni, chápou její smysl a jsou více disciplinovaní. Důležité je překonat počáteční stud a skutečně přijít. Protože, čím dříve přijdete, tím máte větší šanci na úspěch,“ uzavírá paní Kejklíčková.

Máte i vy nebo někdo z vašich blízkých problém s koktáním nebo jinou vadou řeči? Jak na to reaguje okolí? A máte nějakou zkušenost s logopedickou péčí? Dejte nám o tom vědět!

Reklama

Načítám