Hlavní obsah

Neuvěřitelná bojovnice: Z policistky modelkou na vozíku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeden okamžik jí změnil celý život. Náraz vozu – a z mladé policistky a maminky se stal „ležák“, kterému lékaři nedávali moc šancí na přežití. Ale Nicki Donnelly (35) je bojovnice. Přežila, a přestože skončila na vozíku, je z ní modelka. A dokázala se i znovu postavit na nohy.

Článek

Chvíli po svých osmnáctých narozeninách Nicki Donnelly nastoupila k britské policii a sloužila u ní zhruba deset let. Pak ji ale při výkonu služby smetl řidič, který jel více než dvojnásobnou povolenou rychlostí a ztratil kontrolu nad svým vozem. Vypadalo to, že Nicki už nikdy nespatří svou tehdy předškolní dceru, ale tahle bojovnice nad osudem vyhrála.

Foto: Profimedia.cz

Od policie dostala Nicki za desetiletou službu mnoho ocenění, tohle je jedno z nichFoto: Profimedia.cz

Zdrcující zranění

Na těle mladé ženy snad nebyla kost, která by nehodu zvládla bez poškození. Dva roky strávila v nemocnici, kde lékaři bojovali o její život, i když v tenhle zázrak vlastně moc nevěřili. Nicki měla zlomené rameno, klíční kost, záda, kyčle i pánev, čelist a obě zápěstí. Těžké bylo i poškození mozku, na které nezabírala léčba. Nicki byla naprostý ležák, sama nedokázala nic. Nemohla ani komunikovat s okolím, protože její řečové svaly ochably. Tělo na stres reagovalo ztrátou vlasů a lékaři její nejbližší varovali, že odchází.

Nakonec si ale Nicki život vybojovala – prý nedokázala odejít jen díky své dnes jedenáctileté dcerce. Mladá maminka tedy přežila, ale skončila na vozíku. Od prsou dolů je zcela ochrnutá a omezenou hybnost mají i její ruce a prsty.

Foto: Profimedia.cz

Jen ležela a nemohla komunikovat. Dnes ji vyhledávají módní firmyFoto: Profimedia.cz

A co teď?

U policie samozřejmě Nicki dál pracovat nemohla, ale sehnat práci nebylo pro ženu s takovým handicapem vůbec lehké. Nakonec se rozhodla začít veřejně upozorňovat na problémy, které lidé s podobným postižením v běžném životě mají. Nejdřív se Nicki objevovala na nejrůznějších akcích na podporu vozíčkářů, dnes ji ale prý vyhledávají i významné módní firmy.

V téhle práci nachází Nicki podobný smysl jako v policejní službě. Každá přehlídka, na které se objeví, a každý plakát s její tváří je totiž způsob, jak upozornit veřejnost a módní svět na to, že i ženy na vozíku jsou krásné, chtějí se hezky oblékat a chtějí být sexy.

Foto: Profimedia.cz

Jediná dcera byla pro Nicki tím pravým důvodem, proč se nevzdalaFoto: Profimedia.cz

Znovu na nohou

Na začátku letošního roku si Nicki splnila asi ten největší sen – znovu se postavila na nohy. Práce na jeho splnění ale začala už v roce 2016, kdy Nicki získala speciální bionické nohy.

Naučit se s nimi chodit a vytrénovat tělo na tuhle formu pohybu nebylo vůbec lehké, naopak to mnohokrát vypadalo jako nemožné. Nicki odstartovala intenzivní trénink, který zahrnoval kardio cvičení, posilování, jógu, vodoléčbu i fyzioterapii. Vše komplikovaly klouby oslabené mnoha infekcemi, jimiž si několik let od nehody pravidelně procházela.

Nakonec to Nicki zvládla. Nejenže se postavila na nohy, ale v rámci akce Birmingham Pride na nich dokonce ušla neuvěřitelných 2,5 kilometru po boku své dcery. „Když jsem se vedle své holčičky poprvé postavila, byl to naprosto magický okamžik. Byla tak šťastná, když mě viděla,“ popisuje Nicki.

Tahle bojovnice se právem stala hvězdou celého pochodu a odnesla si speciální cenu. Navíc se stala inspirací pro všechny, kteří kdy měli pocit, že něco nejde, není to možné a jediná možnost je to vzdát.

Co říkáte, není tahle žena neuvěřitelná?

Reklama

Související témata:

Načítám