Hlavní obsah

Nevábný zápach z úst: Tyhle tipy vám pomůžou se ho zbavit!

Foto: Antonio-Guillem, shutterstock.com

Nevábný dech je obtěžující. Víme, jak si pomociFoto: Antonio-Guillem, shutterstock.com

Reklama

Zápach z úst občas potrápí každého. Pokud se od vás lidé při rozhovoru až podezřele často odvracejí, a to i přesto, že si pravidelně čistíte zuby, je na čase zakročit. Co je klíčem ke svěžímu dechu?

Článek

Zápach z úst, odborně také halitóza, může mít širokou plejádu příčin, které se týkají nejen samotné pusy. Včasné řešení je důležité, jinak trpí nejen vaše zdraví, ale i sebevědomí.

Ráno je to normální

Pokud váš dech nevoní v ranních hodinách, ještě není důvod k obavám, stojí za tím nedostatečná produkce slin.

„Sliny za normálních okolností omývají dutinu ústní a tím ji i čistí. Pokud jich ovšem neprodukujete dostatek, není čištění dostatečné a pak vzniká zápach. Typický je například ranní. V noci je sekrece slin snížená až o 90 procent, ústa vysychají a nejsou tak chráněna slinami jako během dne,“ říká dentální hygienistka Veronika Formánková, Dis., ze stomatologické kliniky Šikl & Caha. V tomto případě však stačí ráno zuby důkladně vyčistit a nepříjemný zápach je pryč.

Foto: Liderina, shutterstock.com

Ve spánku méně sliníte, tedy v ústech nedochází k samovolnému čištění prostředíFoto: Liderina, shutterstock.com

Jak pracují bakterie?

„Halitóza je převážně následkem bakteriálního rozkladu organických látek v ústech, při kterém vznikají sloučeniny síry, jež jsou primárně zodpovědné za nevábný dech. V 90 procentech je příčina v dutině ústní, zbylých 10 procent je původem extraorální – tedy mimo tuto dutinu,“ vysvětluje dentální hygienistka Bc. Klára Tomaštíková z ordinace K-dent.

Anaerobní bakterie žijící mezi zubem a dásní a na jazyku jsou sice nepostradatelné, protože štěpí bílkoviny a usnadňují tak trávení, ale v některých případech dochází k nadměrnému štěpení. Jeho důsledkem je uvolňování většího množství páchnoucí látky.

Myslete na jazyk

Běžným původcem zvýšené tvorby síry je nedostatečná hygiena, kdy zápach způsobují zbytky jídla ulpívající například v mezizubních prostorách. Patří sem i problémy, jako jsou zánět dásní, parodontóza, pokročilé stadium zubního kazu či povlak na jazyku. V posledním případě je účinným pomocníkem v odstraňování nežádoucího povlaku škrabka na jazyk.

Foto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Pravidelná ústní hygiena je základFoto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Se sacharidy obezřetně

Kontrole by se neměl vyhnout ani váš jídelníček. „Nevábný dech může být způsoben konzumací aromatických potravin, jako jsou cibule, česnek nebo některé druhy sýrů, dále také pitím kávy či alkoholu. Negativní vliv má i pravidelné kouření,“ jmenuje Veronika Formánková.

Než se vypravíte k lékaři, můžete zkusit sledovat, zda obtížně netrávíte některé potraviny. V případě narušené funkce trávicího ústrojí pomáhají kysané mléčné výrobky s neutralizační funkcí.

Za páchnoucí dech někdy mohou i některé léky, například antibiotika. Rovněž omezení příjmu sacharidů při redukčních dietách má za následek nevábný odér. Tělo se tak dostává do stavu ketózy, kdy si organismus vyrábí jako zdroj energie místo cukrů takzvané ketolátky. Nežádoucím účinkem tohoto procesu může být právě i zápach z úst. Ani nadbytek cukru není ideální, protože podporuje množení kvasinek a tvorbu povlaku na jazyku

Jak s odérem zatočit?

Různé tabletky, žvýkačky, ústní spreje a vody, zvláště ty s obsahem chlorofylu, sice mohou potlačit projevy, ale jsou spíše doplňkem k osvěžení dechu, protože neřeší příčinu.

"Prvním krokem by měla být profesionální hygiena, na které vám odborník mimo jiné pomůže s výběrem a používáním dentálních pomůcek včetně mezizubního kartáčku, který je pro důkladné čištění nezbytný,“ radí Klára Tomaštíková. Pokud ani poté problém neustane, vyhledejte praktického lékaře, který vám pomůže zjistit, zda není na vině například nemoc trávicího ústrojí, ledvin či cukrovka.

Máte rady, jak se zápachem z úst bojovat?

Reklama

Související témata:

Načítám