Hlavní obsah

Nevěra: Moje, nebo tvoje vina?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Manželova milenka není jen vaší vinouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Našel jsem si milenku, ale je to tvoje vina! To tys mě k tomu dohnala! Kolik z nás už tahle slova slyšela? Co na to říct? A existuje vůbec nějaká odpověď?

Článek

Kamarádka má o 12 let staršího partnera. Když jde za ní do práce, má na sobě montérky, je rozcuchaný a je mu jedno, jak vypadá. Nedávno volala, chtěla si postěžovat, že manžel jde prý s kamarády na pivo. Vzal si čistou košili, vykoupal se, navoněl, což normálně nedělá. A tento týden je to už potřetí. Jsou to jisté indicie? Ano, bohužel. Vypadá to na nevěru.

Anebo vybrala jste si fešáka, který už od počátku vašeho vztahu, rád a často pokukoval po jiných? Pokud vám byl nevěrný už před svatbou, nemůžete se divit, když v avantýrách pokračuje i po ní. Snubní prstýnek ještě z nikoho věrného partnera neudělal. Zkrátka, utíkejte od něj včas co nejdál a nemyslete si, že se to časem zlepší - spíš to bude horší.

Čí je to vlastně vina?

Když už k nevěře dojde, většina nevěrníků se z toho snaží nějakým způsobem vykroutit. A je jedno, jestli je to muž a nebo žena. Ano, být tak trochu z obliga, udělat si alibi před vlastním svědomím. Když to na ně praskne, přijdou s větou: Je to vlastně tvoje vina - málo si mě všímáš, potřebuji víc sexu, pořád jsi v práci, jen běháš kolem dětí... Jenže! Vždycky je třeba hledat chybu na obou stranách.

Tušíte nevěru?

Pokud se vyvíjející se nevěra týká mužů, většinou nosí svým partnerkám květiny, zvou na večeři, do kina nebo věnují malý dárek. Proto si hodně žen myslí, že náhlá pozornost o jejich osobu znamená průšvih - muž má černé svědomí. Jistě, může to tak být, ale také nemusí. Pokud na partnera uhodíte, i když nic neprovedl, přístě už vám pravděpodobně nedonese nic. Takže se vyplatí nejdříve přemýšlet (možná si i ověřit, jak na tom ten váš je) ještě předtím, než ho slovně zfackujete.

Pokud pocit, že se něco děje trvá (nebo máte jistotu?), a víte, že o svého muže nechcete přijít, zkuste nenásilně bojovat ženskými zbraněmi: hezky se oblékněte, zajděte ke kadeřníkovi, naličte se, uvařte dobrou večeři. A sledujte, jestli si všimne změny. Že ne? Tak ho nechte jít...

Jak překonat nevěru

Je nevěrný(á)! Co dál? První krok pro překonání nevěry je zároveň nejdůležitější. Musíme se sami sebe zepat: Stojí mi za to ve vztahu pokračovat? Zapomeňte na myšlenky „je to otec/matka mých dětí". Pokud si řeknete ANO, má to cenu, musí stejný názor sdílet i partner. Pokud u jednoho z vás zazněla odpověď NE, vztah ukončete. Na lásku musí být dva, říká se, jeden, byť nadšenec, nestačí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Překvapení v podobě večeře vždy potěšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kdy vzniká nevěra?

  • Nevěra vzniká v době, kdy jeden z partnerů zatouží vybočit ze sexuálního stereotypního života a má touhu „užít si" s jiným sexuálním objektem.
  • Pokud je vzájemný vztah volný, nebo nemá kvalitní podklad.
  • Při náhodném setkání s neodolatelně přitažlivým objektem.
  • Dokázat si sám sobě, že ještě mám na to, abych si s někým užil.
  • Msta-pomsta příteli doprovázená touhou ublížit mu.
  • Partner jej sexuálně plně neuspokojuje.

Jak se snažit nevěře předcházet?

Hlavní je si o všem rozumně promluvit. Občasné oživování vztahu je v případě dlouhodobých vztahů nutností, je dobré být tzv. ve střehu. Jakmile jeden z partnerů na delší dobu „usne" (což je možné - třeba má hodně práce, pečuje o blízkého člena rodiny...), a vám se začne zdát, že váš život zevšedněl, je nutné na situaci upozornit a něčím ho „nakopnout". Například taková večeře při svíčkách je přeci krásná, ne? Pokud manželka bude servírovat večeři v sexy prádélku, tak se partner nedostane ani k polévce.

Každý má svoje „fígle", a pokud svého manžela nebo partnera dobře znáte, víte, co na něj nejlépe zabírá. A pokud jste v koncích, vzpomeňte si na vaše společné začátky...

A jaký recept na šťastný vztah máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám